Julehilsen fra NBF

Postet av Norges Bueskytterforbund den 22. Des 2023

Da nærmer 2023 seg slutten og når vi ser tilbake på året som har gått er vi mektig imponerte over hva klubbene rundt om i landet har fått til. Vi ser at aktiviteten rundt om har økt og  at de tunge årene med pandemi som satte sine spor, har begynt å snu. Fremdeles har vi en vei å gå for å fremme buesporten i Norge, men dette er noe vi i NBF jobber med å finne ut av hvordan vi skal få til sammen.
Vi i NBF er imponerte over skytterne i Norges bueskytterforbund. Her er det skyttere i alle aldre som reiser rundt og deltar på stevner og Norgesmesterskap. Gøy å se all aktiviteten som foregår og det samholdet som er mellom klubbene og skytterne. 

Vi har også hatt skyttere under EM som fikk sølv i lag, i tillegg flere gode plasseringer på tabellen internasjonalt.  

Nå ønsker vi alle sammen en riktig god jul og et godt nytt år. Vi ser frem til å starte på 2024 med mange nye opplevelser og utfordringer sammen med dere.  

Forbundskontoret holder stengt i romjulen, men vi er tilgjengelige på mail.


Ta vare på hverandre og nyt juletiden. 

Hilsen oss i Norges Bueskytterforbund.









Juniorserien november 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 15. Des 2023

VI har nå oppdatert jr.serien med resultater til og med november. Sjekk ut resultatene her




Innkalling til Tinget 2024

Postet av Norges Bueskytterforbund den 15. Des 2023

Det innkalles til Forbundsting lørdag 27. april 2024 kl. 0900 Sted: Thon Hotel Oslo Airport, Balder Allé 2, 2060 Gardermoen -Buss 22 fra flyplassen.

Forslag som klubbene, bueskytterkretser- og regioner, og forbundets tingvalgte utvalg ønsker behandlet på Tinget, må være oss i hende senest den 21. januar 2024. Dette inkluderer forslag til endring eller forkasting av vedtekter til vårt regelverk/Tingvedtak. Vedtektsendringene 2022 – 2024 finner dere her: Lover, regler og retningslinjer (bueskyting.no) Vedlagt skjema benyttes for dette.

For mer informasjon, se vedlagt innkalling.

Vedlegg:


INNKALLING TIL TINGET 2024.pdf

Forslag til Tinget 2024_skjema.docx

Vedtektsendringer_TINGET 2024.docx




Sportsutvalget informerer

Postet av Norges Bueskytterforbund den 14. Des 2023

Egenandel World Cup, VM 3D og Felt 2024


Som nevnt blir det neste år et så stramt budsjett for elitesatsingen at vi må innføre egenandel for deltakelse i internasjonale mesterskap for alle over 25 år. 

Slik budsjettet er for World Cup (Tyrkia), VM 3D (Slovenia) og VM Felt (Canada), så blir hver enkelt skytters egenandel maksimalt 15.000. Dersom det sendes færre skyttere enn det er budsjettert for, reduseres egenandelen deretter (potten fordeles på de som faktisk reiser). Eksempelvis så er det budsjettert for 8 skyttere (med egenandel på 15.000) og to lagledere til VM 3D. Blir det kun 4 skyttere som faktisk reiser, så blir det ingen egenandel på disse 4.


På vegne av Sportsutvalget

Henrik Stabell



Kursplan - Trenerutdanning 2024

Postet av Norges Bueskytterforbund den 8. Des 2023

Kursplanen for trenerutdannigen 2024 er nå publisert. Påmelding er åpnet. 


Trenerløypa er nå i stor grad på plass og trenerutvalget kan derfor endelig begynne med å sette opp Etter- og Videreutdanninger. Først ut er en helg med fokus på skogskyting i April 2024. Vi gleder oss enormt og håper dette skaper interesse i miljøet. Trenerutvalget jobber også med å få plass noen flotte helger i 2025 med spesifikke temaer!

Morten Sigvartsen (Utviklingsansvarlig) vil ta over rollen som kursansvarlig og kursadministrasjon fra 2024 da stillingen til Benjamin Backofen (trenerveileder) er ferdig 31.12.23.


I 2024 vil det bli avholdt følgende kurs.

Trener 1 - 1-3.11
https://www.bueskyting.no/next/events/p/1000098657/trener-1-nbf---2024

Trener 2 - 19-21.4 + 15-17.11
https://www.bueskyting.no/next/events/p/1000098656/trener-2-nbf---2024

Trenerollen i Skogen + Baneleggerkurs - 5-7.4
https://www.bueskyting.no/next/events/p/1000098655/trenerrollen-i-skogen-og-baneleggerkurs


Spørsmål sendes til morten.sigvartsen@bueskytterforbundet.no 



Interesse for internasjonal satsning - 2024

Postet av Norges Bueskytterforbund den 7. Des 2023

Vi minner om frist for å melde interesse for internasjonal satsing (EM/VM/World Cup) neste år: 31.desember 2023

NB! Det vil bli egenandel for alle over 25 år i 2024, så dere trenger ikke spesifisere om dere er villige til å reise på egenfinansiering denne gang.

Landslagsutøvere er automatisk på listen for den gren de satses på, men må melde interesse dersom de også vil satse i andre grener (skive vs. skog). Andre utøvere må melde ifra om hvilken gren og mesterskap de melder interesse for.

Meld din interesse til: bue@bueskytterforbundet.no


På vegne av sportsuvalget

Henrik Stabell



Sportssjefen informerer om skivelandslaget

Postet av Norges Bueskytterforbund den 27. Nov 2023

Landslag fremover

Landslagstrener og Sportssjef har innstilt og fått Sportsutvalgets godkjenning til å satse videre på følgende skyttere i skiveskyting (Skogsskyting håper vi å få klart i neste utvalgsmøte):

Compound senior:

Anders Faugstad, Klepp

Håkon Jenssen, Yrjar

Mads Haugseth, Yrjar

Oda Isnes, Tønsberg

Sander Figved, Klepp

Trym Isnes, Tønsberg

Ylva Hjelle, Vidar

Recurve senior:

Amalie Storelv, Tinden

Anders Pettersen, Oslo

David Storjord, Fredrikstad

Elin Kristiansen, Tinden

Ungdomslandslaget:

Alexander Amble, Sandefjord

Torjus Landsvik, Stavanger

Veslemøy Gjelsvik, Vestnes

Amalie og Oda er fortsatt juniorer, men satses på i seniorlandslag – de blir imidlertid invitert med på samlinger for og matches internasjonalt med ungdomslandslaget

I tillegg har vi opprettet en talentgruppe som står utenfor landslaget (dvs at de ikke får landslagstøy med mindre de kvalifiserer seg til mesterskap, de dekkes ikke av idrettsskadeforskningen til landslaget, og sendes ikke på internasjonal matching på forbundets regning). Disse inkluderes i de regionale gruppene Landslagstrener Morten Bøe følger opp gjennom året, samt at de inviteres med (på egen regning) når respektive landslag har samling. Denne talentgruppen består av skyttere som «banker på døra» til landslaget og vil trolig utvides utpå våren når lovende rekrutter blir kadett og får vist hva de kan på lengre hold tilsvarende avstand som skytes i internasjonale mesterskap.

Pr i dag er følgende skyttere del av talentgruppen:

Joakim Flateby, Lillestrøm

Magnus Roald, Vigra

Thor Erik Padderud, Sandefjord



Ungdomssamling 2023: Et reisebrev

Postet av Norges Bueskytterforbund den 27. Nov 2023

Helgen 3. - 5. november arrangerte Ungdomsutvalget Ungdomssamling 2023 i Bergen. Samlingen var full av aktiviteter og faglig innhold hvor ungdommene fikk gode opplevelser, erfaringer og nye vennskap. Ungdommene fikk utfordret seg selv med både individuell- og lagskyting. 

 

Ungdommen møtes på tvers av klubber.
Foto: Adrian A. Rutledal

 Fredag ble brukt til ankomst og bli-kjent-leker. I år var mange av ungdommene nye og i tradisjon tro stilte vi opp med leker for å starte vennskap på tvers av landet. Flere av ungdommene kjenner hverandre litt fra konkurranser, krets/region eller tidligere samlinger. “Vi er så heldige at denne gjengen er utrolig inkluderende og tar egne initiativer for å få med flere i uorganiserte aktiviteter”, sier Odin F. Sjøtun, leder av ungdomsutvalget.  


                      


Lørdag tilbrakte vi i hallen hvor det var duket for lagfinaler etter innledende. “Vi har fått ønsker om mer lagskyting i etterkant av tidligere samlinger. Ungdommen virker fornøyde”, fortsetter Enya Skamsar, nestleder i utvalget. Etter 30 piler innledende runder ble det satt sammen lag på tvers av alder, og i noen tilfeller på tvers av buetyper, for at alle skulle få være med å prøve lagskyting. Lørdag kveld var det duket for mer sosialt, denne gangen med både quiz, grab the mic og egenorganiserte aktiviteter. “Ungdommen virker å storkose seg”, fortsetter Enya.  

 

Søndag var det duket for faglig innhold. Temaet for samlingen var Muligheter i idretten, hvor flere aspekter av norsk idrett ble løftet frem. Blant disse var tematikker trener- og dommerutdanning, Ianseo, arrangementsstab, muligheter i toppidretten og ung medbestemmelse. Ungdom er fremtiden av enhver bevegelse, vi må gi dem verktøyene de trenger for å møte morgendagens utfordringer. “For oss er det viktig at fremtiden av idrettsbevegelsen vet hva som finnes av muligheter,” fortsetter Odin. 

Gruppebilde etter workshops.
Foto: Adrian A. Rutledal

 

Mange av ungdommene var generelt fornøyde med helgen, både hva gjelder det faglige og det sosiale. Ikke minst ønskes det mer skyting og vi ser alltid etter forbedringspotensialer i våre arrangementer. Vi vil takke både Fana og Bergen bueskyttere for all hjelp under samlingen og det gode samarbeidet vi har hatt underveis til i arrangementet. “Vi ser for oss neste år å kunne holde samlingen på sentrale Østlandet med eksterne foredragsholdere, samtidig som vi ønsker å holde kostnadene nede,” avslutter Odin.  





Morten har gått fra jobb i fengsel til forbundet

Postet av Norges Bueskytterforbund den 22. Nov 2023

Tre måneder inn i jobben som utviklingsansvarlig i Bueskytterforbundet har Morten Sigvartsen klart for seg hva han ønsker å gjøre aller mest av. 

- Mitt fokus er å komme meg rundt i klubbene og være der det skjer. Jeg er nysgjerrig på å se hvordan de ulike klubbene gjør ting, og ta det med meg videre så vi kan lære av hverandre.  

- Nå skal jeg finne min måte å gjøre ting på, og lytte til de behovene klubbene har. Vi må bygge opp gode klubber etter koronaen.  

Morten har tatt litt av et skifte i arbeidslivet. Han kommer fra en 25 år lang karriere i Kriminalomsorgen.

- Er det noen likheter mellom den gamle og nye jobben? 

- Når du er innsatt, har du aktivitetsplikt. Så det å skulle aktivisere mennesker er likt. Du må være en god menneskekjenner når du jobber i et fengsel, du må være god til å lytte og å føre en dialog. Det tar jeg med meg videre.  

- Hvorfor et slikt skifte i karriere? 

- Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med noe som er helt annerledes enn det jeg har gjort tidligere. Det er utrolig artig å jobbe med idrett, barn og ungdom, og dessuten er det et pluss å samtidig kunne jobbe med det som er hobbyen min. 

Morten Sigvartsen har holdt på med bueskyting siden 2015. 

 

Det var i 2015 at Morten ble introdusert for bueskyting. Det var hans eldste sønn som hadde lyst til å prøve sporten. 

- Da ble det som for mange andre voksne som starter med denne sporten. I stedet for å stå med henda i lomma så ville jeg prøve. Da fikk jeg en bue mellom henda og plutselig var jeg bitt av basillen.  

Åtte år senere er langbua alltid med i bilen, Morten har vært på landslaget i skogsskyting og representert Norge i 3D EM i Slovenia. Det er i skogen han trives aller best med bueskyting.  

Etter et lite opphold med bueskyting, mens han gjorde seg ferdig med håndballkarrieren, var Morten med og startet Sørumsand bueskyttere i 2017. 

- Du har vært en aktiv håndballspiller? 

- Det har jeg. Idretten har vært en stor del av livet mitt hele veien. Både som lek og moro og på toppnivå i håndballen. Man får mye igjen for det, særlig mange fine bekjentskaper. Det er først og fremst den sosiale biten jeg liker, som samhold på tvers av klubber. Det er like viktig som idretten og prestasjoner. Dette er jo akkurat det samme i bueskyting som i håndball. 

1.august tok han over roret som utviklingsansvarlig etter Endre Vik Larsen. Arbeidsplassen deler han nå med generalsekretær Jan Roger og trenerveileder Benjamin. 

- Så langt har det vært både moro og utfordrende, og ganske hektisk. Det er mye å lære, og ingen hvilejobb, men jeg trives veldig godt. Både Jan Roger og Benjamin har tatt meg godt imot, og Endre har vært en god sparringspartner og er alltid tilgjengelig for spørsmål. Det er fint.  

- Det tok ikke lang tid før jeg merket at det er mye man ikke vet om som blir gjort på forbundskontoret.  

Når Benjamin gir seg på slutten av året, er det Morten som skal følge opp trenerløypa videre. Morten skryter av den jobben som er lagt ned der, og gleder seg til etterutdanningen i skogsskyting som kommer.  

Framover blir det mange oppgaver. Morten må sjonglere besøk og reising, kursing av andre og seg selv, og kunsten å kunne si nei til noe.  

- Mest av alt blir det bare moro, sier han.  

- Hva er det mest overraskende med jobben som utviklingsansvarlig? 

- Jeg er overrasket over hvor mye som blir gjort som vi utenfor forbundet ikke vet noe om. Det er veldig mye, og det har vært en liten vekker.  

 



Vigra IL Bueskyttere har herved gleden av å invitere til innendørs NM 2024 på Vigra.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Nov 2023

Vigra IL Bueskytter inviterer til innendørs NM 2024 på Vigra. 

Håper flest mulig tar turen til Vigra og blir med på å gjøre dette til en fantastisk helg med mye god skyting og sosialt samvær.

Vi gleder oss masse og all informasjon ligger i linkene under.


Invitasjon;     invitasjon nm innendors 2024 vigra il (1).pdf

Overnatting; Hotelinformasjon til klubbene.pdf

Påmelding;   https://bueklubb-my.sharepoint.com/:x:/g/personal/per_christian_stensgard_bueskyting_no/EZ2zAUkZADBMkVvNGcPQIJcBwy_Q8Wk6r-_PWq6ota8Pzw?e=TN3Nlf



Sportssjefen informerer.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Nov 2023

Info om kutt i budsjett for elitesatsing 2024:


Styret hadde møte om bl.a. budsjett 28-29.oktober. Egenkapitalen har skrumpet inn etter store underskuddsbudsjetter siste årene, og forbundet kan ikke fortsette på den måten. Dette går også kraftig utover elitesatsing neste år.

Vi var opprinnelig forespeilet en ramme på 1.490.000 som Sportsutvalget la inn forslag til prioritering for. Dette er imidlertid nå redusert til ca. halvparten. Det var fra styrets side ikke budsjettert for deltakelse i mesterskap 2024, så dette må tas av potten på gruppemidler (totalt 450.000 for senior skive og skog) i kombinasjon med egenandel. Det er heller ikke budsjettert for Morten Bøe sin landslagstrenerstilling utover den forpliktede perioden ut august 2024. Ungdomssatsingen har et tingvedtatt øremerket budsjett på 300.000 som opprettholdes (pluss 25.000 rest av sponsormidlene fra Akerheim øremerket internasjonal matching ungdom). Et par av skytterne på seniorlandslaget er imidlertid fortsatt ungdom og kan belastes ungdomspotten.


Sportsutvalget fikk mandat til å prioritere evt. deltakelse i mesterskap innenfor potten av gruppemidler. Samtidig som budsjettet vårt reduseres drastisk, fortsetter utgiftene til deltakelse i internasjonale mesterskap i regi av World Archery, å øke. Vi hadde møte 4.november med landslagstrenerne Morten Bøe og Mats Inge Smørdal, og er enige om å først og fremst prioritere VM i 3D, World Cup stage 3 i Tyrkia og Ungdoms-EM neste år, men setter også av gruppemidler for 1 skytter til Felt-VM. Det innebærer også at gruppemidlene potensielt kan dekke deler av reisen for et par skyttere utenfor landslag som kvalifiserer seg til mesterskap. Det blir uansett svært lite midler igjen til samlinger og annen internasjonal matching, spesielt for seniorene. Mortens besøk til landslagsgrupper rundt om i landet fortsetter imidlertid fram til slutten av august neste år. Annen internasjonal matching må bli i naboland - det er rett og slett ikke midler til European Grand Prix i 2024 med mindre vi får inn nye friske midler veldig snart. For ungdom har vi noe mer midler og vil drøfte prioritering av disse for matching 2024 med skytterne. Fordelingsnøkkelen fra Idrettsforbundet kan endre seg og kanskje gi oss noe mer å rutte med neste år. Det skal være et møte om dette i slutten av november, men tidligere har vi ikke fått klarhet i faktisk fordeling til de ulike særforbundene før utpå nyåret.


Dersom vi ikke får inn friske midler for 2024 må seniorskytterne belage seg på en betydelig egenandel for deltakelse i mesterskap/World Cup neste år. Skyttere under 25 år regnes som ungdom i forbundet og skal ikke belastes egenandel. For å få lag i VM og World Cup vil vi med dagens budsjett måtte kreve egenandel på 15.000 (av totalutgift på 25-27.500 pr skytter i henhold til kostnadene vi så i år). Dette blir en engangssum og gjelder ikke dersom kvalifiserer seg til 2 mesterskap. Dersom vi ikke får med skyttere på dette og dermed sender færre skyttere til VM/WC, så blir egenandelen noe lavere enn 15.000.


Sportsutvalget har nedsatt en egen gruppe som skal jobbe spesifikt med potensielle sponsorer for elitesatsingen og søke ulike andre tilskuddsordninger for idrett. Dersom noen kjenner ressurspersoner i miljøet som kan bes bistå her - i det minste med tenkning rundt hvordan nå ut i sponsormarkedet - så gi meg beskjed. Morten Sigvartsen deltar også fra forbundets administrasjon på dette. Vi vil også utarbeide en pakke og støtte skyttere som ønsker å finne individuelle sponsorer til både satsing generelt og til å få dekket inn egenandel ved deltakelse i mesterskap.


Som dere ser er dette kritisk. Vi må rette opp dette og skaffe nye inntekter hvis det skal være noe poeng i å ha landslag og satse på større mesterskap i årene framover! Vi må sikre betydelige midler slik at Morten Bøe kan fortsette i rollen som ansatt landslagstrener etter august 2024 og skytterne får mulighet til å matches internasjonalt og delta i mesterskap uten store egenandeler.


Dette er svært svært beklagelig og tungt, spesielt for skytterne som legger så stor del av livet sitt i å nå toppen. Fortsetter man med millionunderskudd i et par år til, går forbundet konkurs og blir lagt under administrasjon av idrettsforbundet. Derfor må styret stramme inn betydelig neste år. Selv med dette kuttet, legger forbundsstyret opp til et underskudd på over 400.000 neste år, så det er magert økonomisk.


På vegne av Sportsutvalget,


Henrik Stabell

Sportssjef



Protokoll fra styremøtet 28.-29. Oktober

Postet av Norges Bueskytterforbund den 8. Nov 2023

Styremøteprotokoll nr. 7 og sak 91 prosjektregnskap, er publisert under temasider og nedlastninger. 




Arbeidsjernet Benjamin - med et stort hjerte for formidling

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Okt 2023

Han snakker fort. Mannen som har rundet 30 år har mye på hjertet og snakker ivrig om det han har oppnådd etter snart tre år i stillingen som trenerveileder for Norges bueskytterforbund. Han innrømmer at han er litt stolt.  

- Det har vært både fantastisk og utfordrende med så mye frihet i jobben. Jeg har fulgt opp trenere individuelt, holdt trenerkurs og samlinger og drevet mye med fagutvikling, som også trenerutvalget har vært en stor del av. Jeg må si jeg er litt stolt over det jeg har fått til. 

Siden Benjamin begynte i stillingen som trenerveileder i januar 2021, har forbundets trenerkurs fått et realt ansiktsløft. Nye kompendier er skrevet, kursene er testet og bueskytter-Norge har blitt enda bedre til å utdanne aktivitetsledere og trenere enn tidligere.  

- Vi har justert og styrket det som var, og det er lagt ned en betydelig jobb.   


Et arbeidsjern med arbeidshjerte 

Benjamin er ikke en som tar lett på ting. Han omtaler seg selv som et arbeidsjern med arbeidshjerte. 

- Jeg har en grunnleggende holdning om at hvis jeg skal gjøre noe, så skal jeg gjøre det ordentlig. Sånn har det vært med alt jeg har gjort. Det er aldri tvang, men en “drive”.  

30-åringen er født og oppvokst i Oslo av tyske foreldre, i et hjem der musikken tok stor plass. Faren har jobbet i operaen, Benjamin selv har sunget i kor som barn og begynte med valthorn da han var ti år gammel. Valthorn er fremdeles hans instrument. 

- Jeg har alltid spilt musikk, pluss at jeg har drevet med idrett på siden.  

Han betegner seg selv som veldig aktiv, og sammen med holdningen om at alt skal gjøres ordentlig, legger han ikke skjul på at han har fått et ublidt møte med en vegg.  

- Det har ført til utfordringer, men man lærer av det og må kanskje si litt mer nei. Motgangen har ført til at jeg har funnet mer tilbake til musikken, og anerkjent hvor stor del den er av meg. Jeg har begynt å sette av tid til det og prioritere det. Å være et arbeidsjern fører kanskje til at man setter sine egne behov til side, men jeg har blitt flinkere til å prioritere meg selv. 

Drømmen om en karriere innen musikken var høyst til stede i yngre år, og det var på mange måter denne som førte Benjamin til jobben i idretten.  Før den materialiserte seg var det noen år på lærerutdanning på Blindern med Historie som hovedfag. Da trengte han en hobby ved siden av og oppdaget bueskyting. Der ble han. 

- Så er jeg jo den jeg er, og jeg klarte ikke å la være å blande meg. Det tok ikke lang tid før jeg hadde aktivitetslederkurs og trenerkurs. Jeg merket raskt at jeg synes det var mest givende å jobbe med de som ville noe! 

Etter noen praksisperioder og vikariater fant Benjamin ut at skoleverket ikke var for for ham, så nå ble det for alvor tatt tak i musikken.


- Planen var å gå pedagogikk på Musikkhøgskolen. Jeg øvde mye og bra, jeg hadde treningsplaner, men når det kom til prestasjon, fikk jeg ikke helt ut det siste giret. Jeg lurte på hvordan jeg kunne jobbe med hodet mitt, og da var svaret alltid “da må du til idretten”. Det ble inngangen.  

- Det er derfor jeg har fått en så stor lidenskap for den mentale treningen.  

Pedagogikk på Musikkhøgskolen ble det ikke og gradvis begynte livet rette seg mer og mer mot bueskyting.


Et frø ble sådd i Sveits 

Gjennom et stipend fra Olympic Solidarity, reiste han i 2019 til World Archery Excellence Centre i Lausanne i Sveits for å utvikle seg videre som trener. 

- Allerede på den første treningen der nede merket jeg at jeg ikke kunne noen ting! Da hadde jeg vært trener siden 2014, og gått begge trenerkursene i Norge. Det var en liten kalddusj, og jeg tenkte at “her må jeg brette opp ermene og jobbe”. Jeg sugde til meg kunnskap, og det tok ikke lang tid før jeg innså at dette var noe hele buenorge kunne dra nytte av. Der ble frøet sådd. 

For å gjøre en lang historie kort, ble det jobbet med å skaffe midler til en stilling i Norges bueskytterforbund som trenerveileder, og når midlene kom fra Sparebankstiftelsen til et treårig prosjekt, var jubelen stor.  

I januar 2021 var Benjamin Backofen på plass i stillingen.  

- Da kunne jeg virkelig sette i gang. 

Fire år etter at Benjamin var i Sveits, har Norges bueskytterforbund utviklet et bedre kursopplegg for trenere. Mange trenere har fått individuell oppfølging, klubber har hatt besøk og trenere har nytt godt av et samhold på samlinger og konferanser.  

- Jeg er også enormt takknemlig for å ha kommet inn på Trenerløftet til Olympiatoppen. Det har vært ekstremt verdifullt å ha en egen veileder der, samt å møte andre unge og høyst kompetente trenere, med lignende utfordringer og hjerte for å videreutvikle seg. Det har vært mye støtte i det, når det har gått trått på kontoret!  

Veien videre 

Når vi skriver 2024 er prosjektmidlene brukt opp, og Benjamin går over i en stilling som utdanningskonsulent i Norges gymnastikk- og turnforbund. Han bedyrer at han ikke kan noe om gym og turn, at han er stiv som en stokk, men at han tar igjen på å være veldig glad i kursadministrasjon og fagutvikling.  

- Norges gymnastikk- og turnforbund er et mye større forbund enn Norges bueskytterforbund. Der vi arrangerer ett trener 1-kurs i året, arrangerer gymnastikk- og turnforbundet kanskje 20 kurs. Det blir en annen hverdag med en mer administrativ rolle, og mindre direkte oppfølging av trenere. Men prinsippene er de samme, og det å nå arbeidet i et kompetanseteam er ekstremt motiverende.  

Arbeidsstedet skal fortsatt være på Idrettens hus, noe han er takknemlig for.  

- Her er man i nærheten av andre idretter, og kan spille på lag. Jeg har sittet alene i denne stillingen og det har vært viktig at jeg ikke sitter i et ekkokammer for meg selv. Jeg har fått forbilder på Idrettens hus, som det har vært uvurderlig å kunne lene seg på og sparre med. 

Selv om han nå går over i en annen stilling vil han fortsatt ha et frivillig engasjement i Norges bueskytterforbund, på både trenerkurs og trenerkonferanser. 

Hva har vært det aller beste med jobben i forbundet? 

For en liten stund stilner den ivrige stemmen. Benjamin tenker seg godt om.  

- Jeg tror det må være å kunne se at det jeg har gjort har blitt til noe fornuftig. Når jeg ser hvordan kursene har utviklet seg, og den effekten det har hatt på trenerne, er det en bekreftelse på å ha gjort noe bra og riktig. Det å kunne holde kurs og hjelpe folk videre, samtidig som jeg også selv har blitt flinkere til å lære bort. Jeg har vært kjempeheldig som har fått videreutvikle meg. 

Om arbeidsmiljøet på forbundskontoret, betegner Benjamin det som både positivt, engasjerende og produktivt. Han forteller at tidligere utviklingsansvarlig, Endre Vik Larsen, har fungert som et “arkiv” for alt han må ha lurt på. 

- I tillegg til at han jo er helt vanvittig positiv og oppmuntrende til alt! 

Etter at Endre ga seg i jobben på vårparten, og før Morten Sigvartsen var på plass i stillingen som utviklingsansvarlig i august, sier Benjamin han merket at det gikk litt trått.  

- Jeg håper Morten finner seg godt til rette, og mitt største råd til ham er å være med på alt som er å være med på her på huset for å bli kjent, vise seg frem, og ikke minst få sparringspartnere. For det er vanvittig verdifullt å ikke måtte tenke seg til alt selv, ofte har andre prøvde noe man kan teste ut selv 

- Så må jeg legge til at Jan Roger har vært en fin suffløse. Uten noen påminnelser innimellom hadde nok ikke alt gått like greit bestandig, ler Benjamin.  




Endret skivestørrelse i mesterskap for Barebow U18

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Okt 2023

Det er funnet en «feil» i oppsettet for Barebow U18, der det tidligere har vært oppført 40cm i mesterskapssammenheng.
Dette er nå justert, slik at denne klassen er satt opp med 60cm.


Endringen innebærer også at U18 er tatt bort fra BB1 for «vanlige» stevner.

 

For ordens skyld: dette innebærer at BB U18 setter rekord på 60cm skive, ikke 40cm. Man kan imidlertid stille i en «høyere» klasse om man ønsker (og sette rekord der).

 

Ref. ny avstandstabell som er tilgjengelig under regelverkssidene.



Velkommen til Altafjord Sportskytterlag - Bueskyting

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Okt 2023

Altafjord Sportskytterlag ble stiftet i 2023 og startet opp med Bueskyting september måned. Det har ikke vært noen stor aktivitet i bueskyting i Alta de siste årene. Dette merket de fort når de startet opp, når både nye skyttere og erfarne skyttere kom på trening. 

Buetrening er tirsdag og fredag ved Rafsbotn Skole. Klubben er medlem av Norges Bueskytterforbund og Norges Idrettsforbund.

De tilbyr medlemmene deres å låne utstyr på trening til man har skaffet seg eget.

Altafjord Sportskytterlag er åpen for alle utøvere fra 8 år og oppover. De jobber med at de skal ha det mangfoldet at barn og voksne skal kunne stå ved siden av hverandre å skyte.


Vi i Norges Bueskytterforbund, ønsker dere hjertelig velkommen og gleder oss til fortsettelsen. 




Sølv til Eivind, Lars Marius og Per Ivar i EM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 2. Okt 2023

Eivind Lie, Lars Marius Sørlie og Per Ivar Pahlm hentet hjem sølvmedaljen i lag fra 3D EM i Italia. 

25. til 30. september ble europamesterskapet i 3D arrangert i San Sicario Alto i Italia. Per Ivar Pahlm, Eivind Lie og Lars Marius Sørlie skjøt seg helt til gullfinale i lag for herrer, og i en spennende finale ble det sølv til nordmennene, med knappest mulig margin.

Kampen om gullet ble avgjort på shoot-off, og mens Østerrike tok gullet, kunne altså det norske laget smykke seg med sølvmedaljen. 

I tillegg til det edle metallet, var det andre gode individuelle prestasjoner hos resten av skytterne. 

Terje Bakke fra Kvinnherad bueskyttere tok en femte plass i klassen tradisjonell herrer. Bakke stilte i konkurransen som regjerende europamester, etter å ha tatt gullet i 2021. 

Eivind Lie, Klepp bueskyttere, og Eddie Øyen, Laugen bueskyttere, endte begge på en 7. plass i klassen compound herre. Janne Brandtzæg, Bergen bueskyttere, endte på en 11. plass i klassen barebow damer, Lars Marius Sørlie, Kongsvinger bueskyttere, fikk 11. plass i klassen barebow herrer, Monicha Nergaard fra H.E.G. IL bueskyttere fikk 11. plass i klassen tradisjonell damer, og Per Ivar Pahlm, Bergen bueskyttere, også en 11. plass i klassen langbue herrer. 

Herrelaget etter det ble klart at billetten til gullfinalen var i boks. F.v. Lars Marius Sørlie, Eivind Lie, Mats Inge Smørdal og Per Ivar Pahlm.

 

Skytterne som representerte Norge i 3D EM i Italia:

Herrer Compound:

Lars Berg, Solør bueskyttere
Eivind Lie, Klepp bueskyttere
Eddie Øyen, Laugen bueskyttere

Damer Barebow:

Janne Brandtzæg, Bergen bueskyttere

Herrer Barebow:

Lars Marius Sørlie, Kongsvinger bueskyttere

Herrer Langbue:

Per-Ivar Pahlm, Bergen bueskyttere

Damer Tradisjonell:

Monicha Nergaard, H.E.G IL Bueskyttere

Herrer Tradisjonell:

Terje Bakke, Kvinnherad bueskyttere



3D EM Torino 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Sep 2023

3D EM Sansicario
Ny uke og nye muligheter!
Da har vi sendt Hans Kristian hjem, og fått ned 6 nye skyttere samt Tove Mette som coach. Vi er klare for 3D EM her i Italia og vi stiller med et sterkt lag. Vi skal kjempe om semifinaleplasser i både lag og individuelt, en riktig spennende uke er foran oss🇳🇴💪🏼☀️
Idag er det trening, så har vi 2 dager med kvalifisering, før eliminasjonsrunder og semifinaler på mix på torsdag, lagskyting fredag, og semifinaler og finaler individuelt på lørdag.
Følgende skyttere fra Norge skal forsvare våre farger:
Compound Herrer:
Lars Berg
Eddie Øien
Eivind Lie


Tradisjonell Kvinner:
Monicha Neergaard 


Tradisjonell Menn:
Terje Bakke


Langbue Herrer:
Per Ivar Pahlm


Barebow Kvinner:
Janne Brandtzæg


Barebow Menn:
Lars Marius Sørlie


Ledere:
Tove Mette Michaelsen
Mats Inge Smørdal


Ønsk oss Lykke til, lets go!🇳🇴☀️🏹
Mvh Mats Inge


Følg oss for oppdateringer på: Facebook



Felt EM Torino 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 17. Sep 2023

Felt EM Torino
Da var det dags for årets mesterskap i Felt, og i år er det EM. Litt spesielt i år da begge Europamesterskapene i skogen, Felt & 3D, går uka etter hverandre, på samme plass. Anlegget som mesterskapene skal avgjøres i er i OL anlegget fra 2006, ca 5mil vest om Torino.
På felten har vi med oss 3 skyttere, Eivind Lie i Compound, Lars Marius Sørlie i Barebow og Hans Kristian Haakonsen i U21 recurve.
Totalt er det 195 skyttere fordelt på 27 nasjoner med på felten. Jeg tror vi har gode sjanser. Det er jo i finaleskytingen alt avgjøres. Både Hans Kristian & Lars Marius går direkte videre da de 22 beste i hver klasse går til finaler, Eivind får kjempe med 29 andre for å fikse en plass blant de 22.
Offisiell trening imorgen, så er det kvalifisering tirsdag og onsdag. Torsdag er det eliminering, lag fredag før alle medaljer skal deles ut på lørdagen. 
Kommer med oppdateringer under uka, ønsk oss lykke til, det skal bli mellom 5-20 grader, men som vakre nordmenn fra harde kår, så klarer vi av det galant.
Heia Norge😊🇳🇴💪🏼
Landslagssjef Skogen, Mats Inge Smørdal



Følg også oppdateringer under EM på Norges Bueskytterforbunds Facebookside

(1) Facebook



Informasjon vedrørende transkjønnede utøvere

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Aug 2023

NBFs styre har i sak 82/22-24, behandlet spørsmål knyttet til transkjønnede deltakere i konkurranser i norsk og internasjonal bueskyting.

Etter dialog med Norges Idrettsforbund har vi besluttet følgende:

For å konkurrere på nasjonalt nivå (inkl. NM) har vi følgende utgangspunkt:

  • I utgangspunktet stiller man i den klassen man «føler seg hjemme», forutsatt at man er villig til å levere stadfestelse på kjønnsidentitet fra lege/psykolog
  • NBF bruker NIF som rådgivende part i spørsmål knyttet til kjønnsidentitet der man er usikker 

For å konkurrere/representere i mesterskap arrangert av WAN (Nordic)/WAE/WA må man imidlertid tilfredsstille kriteriene til IOC:

  • Man må ha erklært at man har skiftet kjønn fra mann til kvinne
  • Man kan ikke «gå tilbake» fra kvinne til mann før det har gått 4 år
  • Testosteronnivået i serum må ha vært under 10 nmol/L i minst 12 mnd før første konkurranse 
  • Testosteronnivået må holde seg under 10nmol/L for å kunne konkurrere i kvinneklassene
  • Man må være villig til å fremvise test på testosteronnivået, i motsatt fall kan man miste mulighet til å konkurrere som kvinne frem til test er fremvist.

Har man ønske om å skifte – eller har man skiftet identitet fra kvinne til mann stilles det ingen kriterier/krav og man kan stille i herreklasse uten begrensninger. Vil man imidlertid gå tilbake gjelder krav nevnt ovenfor.

Man er selv ansvarlig for å søke om fritak dersom man tar legemidler som er på dopinglistene. WADA og Antidoping Norge er kjent med problemstillingen.


Den utøver som berøres av dette sender en henvendelse til dommer- og regelverksansvarlig, hvor attest fra lege/psykolog legges ved. Deretter vil utøver motta en fullmakt som medbringes konkurranser, og fremvises til dommer på forespørsel. Fullmakten vil ikke inneholde detaljer rundt person eller sak, det er kun en signert bekreftelse på at angjeldende utøver kan stille i kvinneklasse og konkurrere på like vilkår som øvrige kvinnelige utøvere.




Protokoll fra siste styremøte i NBF

Postet av Norges Bueskytterforbund den 23. Aug 2023

19. og 20. august ble det avholdt styremøte i Norges Bueskytterforbund.

Sportssjefen orienterte styret om utviklingen innen toppidrett, og svarte på styrets spørsmål.

Mesteparten av lørdagen, samt noe av søndagen var satt av til å diskutere strategi. Alle punkter på vårt strategidokument ble gjennomgått og justert. Det var spesielt lagt vekt på to strategiområder som også NIF i sin langtidsplan ønsker at særforbund skal sette søkelys på, og det er anlegg og økonomi som barriere.

 Det var gode diskusjoner som også nedfelles i vårt strategidokument, som nå finnes her i oppdatert versjon. 

Les mer i protokollen fra styremøtet.

Neste styremøte er 28. og 29. oktober. 

Her finner du alle styremøteprotokoller fra perioden 2022-2024.



Ungdomssamling 3-5. November

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Aug 2023

Hei!

Vi i Ungdomsutvalget gleder oss til å arrangere ungdomssamling i Bergen 3-5 November. Vi ser frem til å møte både gamle og nye skyttere. Her er alle bueskyttere fra 13 - 20 år velkommen! Husk å melde dere på!                                                                                        

 Programmet er snart klart og kommer i god tid før helgen.

Vi gleder oss til å møte alle ungdommene igjen :)

Ungdomssamling (bueskyting.no)




Ni norske 3D-skyttere stiller på 3D SM i Arvika

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Aug 2023

Helgen 19. og 20. august er det klart for svensk mesterskap i 3D-skyting. Herfra stiller ni norske 3D-skyttere. 

- I år er det Arvika Archery BK som arrangerer 3D-SM. 239 skyttar fra 66 ulike klubber skal gjøre opp gullmedaljene neste helg. Spesielt artig blir det å følge 3D-landslaget, som trolig er på plass og skal gjøre det siste før høstens EM i Italia, står det på Svenska Bågskytteförbundets hjemmesider. 

Det svenske 3D-landslaget får altså bryne seg på landslagsskyttere fra Norge, som også har 3D SM som en del av oppkjøringen mot EM i Italia.

Les mer om mesterskapet her. 

Resultater underveis finnes på ianseo.

Disse skytterne deltar fra Norge: 

  • Lars Berg, Compound
  • Eddie Øyen, Compound
  • Terje Bakke, Tradisjonell
  • Monicha Nergaard, Tradisjonell
  • Janne Brandtzæg, Barebow
  • Lars Marius Sørlie, Barebow
  • Asle Morten Odden, Tradisjonell
  • Torun Odden, Tradisjonell
  • Bjørn Storøien, Tradisjonell


Anette skal representere Norge i Rotterdam

Postet av Norges Bueskytterforbund den 15. Aug 2023

Tirsdag 15. august setter Anette Londal fra Oslo Bueskyttere nesa mot Rotterdam og European Para Championships.

European Para Championships er et multisportarrangement som konkurreres av para-atleter fra europeiske nasjoner. Mesterskapene har blitt tildelt status som regionale leker av den europeiske paralympiske komité og tilbyr kvalifiseringsmuligheter for de paralympiske leker.

Det er første gang mesterskapet blir arrangert, og vil bli arrangert hvert fjerde år, året før Summer Paralympic Games. 

Sportsgrenene det konkurreres i er Bueskyting, Badminton, Boccia, Sykling, Goalball, Judo, Skyting, Taekwondo, Rullestol-basketball og  Rullestol-tennis.

Anette Londal fra Oslo Bueskyttere representerer Norge. Vi ønsker henne lykke til med mesterskapet!

Anette starter sin konkurranse onsdag 16. august. Resultater kan leses her. 




Mads, Håkon og Sander er på plass i VM i Berlin

Postet av Norges Bueskytterforbund den 31. Jul 2023

Mads Haugseth og Håkon Jenssen, begge fra Yrjar, samt Sander Berner Figved fra Klepp er på plass i VM i Berlin. Morten Bøe er med som lagleder.

Alle skyter compound, og mandag 31. juli er det offisiell trening før skytterne skal gjennom kvalifiseringsrunde tirsdag 1. august. 

Onsdag 2. august er det lag-elimineringer, før det er individuelle elimineringsrunder torsdag 3. august. Fredag 4. august er det lagfinaler, og lørdag 5. august er det klart for individuelle finaler for compoundskyttere. 

Vi ønsker skytterne lykke til!

Følg med på Facebook for oppdateringer, og Ianseo for resultater. 



Eva Thesen - nytt medlem i WA´s Constituion & Rules Commitee

Postet av Norges Bueskytterforbund den 28. Jul 2023

Under WA´s kongress i Berlin ble det gjennomført valg i mange posisjoner, både i Presidentskapet, Executive Board og i forskjellige komittéer.

Som tidligere nevnt har Eva sittet full tid i styret, og måtte nå forlate denne posisjonen. Hun var imidlertid nominert til en posisjon i komitéen for lover og regler (Constitution & Rules), en posisjon som var i konkurranse med andre høyt renommerte personer.

Gleden (og overraskelsen) var stor da det ble klart at det var en enstemmig beslutning, uten behov for omstemning, for at Eva skulle være én av tre nye medlemmer i denne gruppa de neste 4 årene.

Resultatene for valget, samt annen info fra kongressen finnes her: World Archery 55th Congress


Vi gratulerer Eva med plassen i denne sentrale og viktige kommittéen!


2 Kommentarer

World Archery Congress 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 27. Jul 2023

Onsdag 26. juli reiste President Steinar Risinggård og Visepresident Per Christian Stensgård til Berlin/Tyskland, hvor World Archery skal ha sin kongress (et internasjonalt bueskytterting), i forkant av verdensmesterskapet som skal holdes i byen neste uke.

Dette er en arena som gir mulighet for å danne nettverk med andre nasjoner, samt gjenoppta kontakt med «gamle kjente» som man kanskje ikke møter så ofte.

I WA Congress skal det velges representanter inn på forskjellige verv, og vår egen Eva Thesen, som har sittet i WA Executive Board I 12 år står denne gang på valg for å bli med i Constitution and Rules, da hun nå er ferdig i styret etter å ha sittet der så lenge man har anledning til.

Videre vil det bli foretatt en del endringer i regelverket, noe som også vil ha påvirkningskraft for oss i Norge.

Selve kongressen vil foregå torsdag og fredag, og reisen tilbake til Oslo er planlagt til førstkommende lørdag morgen. Så en tur med mulighet for å opptre som turister er det lite rom for denne gang.

Men, det blir spennende å se hva som kommer ut av møtet, og hvordan dette vil påvirke idretten vår på kort og lang sikt.





UK i samråd med landslagstrener har foretatt uttak til EM 3D i Cesana/Sansicario Italia 24/9 – 1/10 - 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 28. Jun 2023

UK i samråd med landslagstrener har nå foretatt uttak til ovenstående mesterskap

Følgende skyttere er tatt ut:

Herrer Compound:

  • Lars Berg, Solør bueskyttere
  • Eivind Lie, Klepp bueskyttere
  • Eddie Øyen, Laugen bueskyttere

Damer Barebow:

  • Janne Brandtzæg, Bergen bueskyttere

Herrer Barebow:

  • Lars Marius Sørlie, Kongsvinger bueskyttere

Herrer Langbue:

  • Per-Ivar Pahlm, Bergen bueskyttere

Damer Tradisjonell:

  • Monicha Nergaard, H.E.G IL Bueskyttere

Herrer Tradisjonell:

  • Terje Bakke, Kvinnherad bueskyttere

Vi ønsker dem lykke til i sine forberedelser og i selve mesterskapet.



UK har foretatt uttak til VM Berlin 30 juli – 6 august 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 28. Jun 2023

UK har foretatt uttak til VM Berlin 30 juli – 6 august 2023

Mads Haugseth, compound herrer, IL Yrjar bueskyttere

Sander Berner Figved, compound herrer, Klepp bueskyttere

Håkon Jenssen, compound herrer, IL Yrjar bueskyttere

Vi ønsker dem lykke til i sine forberedelser og i selve mesterskapet.

Beklagelse fra UK

UK har gjort en formell feil i uttaket til VM skive. Feilen er at vi tok ut en utøver som ikke hadde meldt interesse. Vi beklager mye overfor Eivind Lie, som med god skyting har oppfylt kvalifikasjonskravet. Likevel ser vi det som riktig å rette feilen og Håkon Jensen blir tatt ut til VM skive.

Mvh
Per-Olav



Nytt program NUM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 24. Jun 2023

Nå nærmer NUM seg med stormskritt! Allerede om seks dager møtes vi alle sammen i Larvik. Etter påmeldingsfristen gikk ut har det kommet noen endringer i programmet. Det nye programmet ligger vedlagt her, se side 5 i vedlagt dokument.

For de norske som skal ta bussen tilbake til Gardermoen: bussen kommer ca. kl. 13:30 til Larvik (banen) og avreise vil være når vi er klare, dvs. etter premieutdeling og lunsj. Dersom det skulle være spørsmål knyttet til bussen/reise, ta kontakt med ungdomsutvalget.

Vedlegg kommer snart



Et dyrt år - kutt i representasjon for skiveskyting

Postet av Norges Bueskytterforbund den 20. Jun 2023

Dessverre viser det seg at priser innhentet i fjor høst når budsjett for representasjon i 2023 ble satt opp, er markant høyere når vi nå faktisk har gjennomført noe matching og World Cup, og bestilt reiser for mesterskap. Ett eksempel er Ungdoms-VM i Irland i juli. Da priser for fly ble sjekket i oktober 2022, var skissert pris på ca. 3500,- (pr pers). Nå i mai når uttak er gjort og reisen bestilt, var prisen på 7855,- (+ tilslutningsfly fra hjembyene til skytterne). Kronekurs, økte priser for hotell, flyreise, etc., for stevner som European Grand Prix, European Youth Cup, World Cup og mesterskap, har bidratt totalt sett til en helt annen virkelighet enn vi kunne forutse da budsjett ble satt i fjor høst. Og først nå i mai kom utgiftene til disse matchingsoppgavene inn i regnskapet og varsellampene blinket kraftig.

European Grand Prix i Lilleshall, England, i april var budsjettert med kr 80.000 for 3 skyttere og en leder. Totalkostnad ble 125.000 (altså 45.000 mer enn budsjettert). World Cup i Antalya ble 16.000 dyrere enn budsjettert, og WC 2 i Shanghai ca 30.000 over budsjett. For ungdoms-VM budsjetterte vi kun for 3 skyttere og én leder, som også ble uttaket, men allikevel ligger vi der an til et overforbruk på ca 70.000 i henhold til budsjett når reisen er bestilt.

Selv med justeringer og overføring mellom gruppemidler og andre poster, samt at forbundet allerede operer med et budsjettunderskudd på omtrent 900.000 for 2023, så er det rett og slett ikke midler til å gjennomføre alle de resterende planene våre. Dette er spesielt kjedelig for skytterne, selvsagt. Med Mads Haugseth sin 9.plass i World Cup Shanghai, og compoundlagets 2.plass i European Grand Prix-stevne i Kroatia i slutten av mai, så har skytterne vist at vi kan hevde oss i disse storstevnene. Samtidig er det allerede et overforbruk på både gruppemidlene og representasjonsoppgaver i skiveskyting (pga dyrere matching) og rett og slett ikke midler igjen til å dra til både VM i Berlin og World Cup i Paris i august. Sportsutvalget har drøftet med landslagstrener og er enige om at VM er viktigere for oss enn et (tredje) World Cup i år, så dessverre blir det ikke norsk representasjon i WC4 i Paris i år.

Så, hva med veien videre? Hvordan unngå dette i årene framover, samtidig som vi sikrer at våre topputøvere får internasjonal matching? Vi må både skaffe mer midler og prioritere/spare inn der vi faktisk reiser. Skogslandslaget har sin matching i Sverige og må kun betale de store summene World Archery og World Archery Europe belaster oss med under EM/VM. For skiveskyting ser vi hvor viktig deltakelse i European Grand Prix og Youth Cup er. Det er her man møter hele Europas elite og virkelig får stort utbytte av matching. Vi må nok prioritere i årene framover å kun delta i ett (i 2023 deltok vi i to European Grand Prix-stevner), og heller kombinere det med matching mot f.eks de beste danskene neste år. Kanskje også prioritere enda hardere på hvor mange som får være på landslagene og få denne matchingen. Se på mulighet for at seniorskytterne ikke må ha tilknytningsfly til Oslo før avreise, men kan reise direkte ut fra Trondheim, Stavanger, etc som tross alt har internasjonale flyplasser – og at de kun flyr med lagleder fra f.eks København, Stockholm, etc, og ikke nødvendigvis alltid må reise samlet fra Oslo. Drøfte med skytterne mulighet for å f.eks dekke egen mat på samlinger, reiser, osv. Slike tiltak er demotiverende, så vi ønsker selvsagt ikke dette og vil ta med skytterne i diskusjon om hva som er OK, og hva som ikke er OK.

Noen kutt blir det, men vi må også jobbe hardere for å skaffe andre inntekter! Flere i styret og andre har forsøkt å skaffe sponsorer til landslagene. For 2023 lyktes en av foreldrene å skaffe 100.000 i sponsorinntekter til ungdomslandslaget gjennom en lokal/regional bedrift. Det er fantastisk med slike initiativ! Og vi trenger mer hjelp til dette. Vi som har verv i forbundet og sitter i Sportsutvalget eller er tilknyttet landslagene på andre måter er frivillige som ikke nødvendigvis sitter med stor erfaring eller nettverk for å skaffe sponsorer. Vi skal imidlertid prøve enda mer målbevisst framover vi også. Vi har et produkt som er salgbart. Bare se på NRKs «Alle mot 1» hvor de hentet inn Ylva Hjelle til et halsbrekkende forsøk med å skyte fra et lasteplan i bevegelse mot et mål i bevegelse. Ylva ble også brukt som bueskytter for et nytt spill fra PlayStation Nordic. Anders Faugstad sine 15 tiere i gullfinalen under Ungdoms-VM i 2019 har pr i dag 184.000 avspillinger. Vi vet nåløyet er trangt, men vi skal forsøke til vi får klaff med å selge oss inn til større sponsorer også. Det kan imidlertid ta tid – mange har prøvd før og det er mange vi konkurrerer mot.

Alt-i-alt, dette er sterkt beklagelig! Skyttere har lagt planer og forberedt seg til World Cup i Paris, og de har vist at vi kan prestere i det selskapet. Resten av bueskytter-Norge følger godt med når skytterne er ute, og blir kjempestolte når de gang på gang kommer hjem med gode prestasjoner. I år ble det med deltakelse i de to første World Cup-stevnene. Det er skuffende for oss alle. VM gjenstår imidlertid for disse skytterne og vi vet at med litt «stang-inn» så hevder de seg helt i toppen både individuelt og som lag. Og når vi nå gjør nye framstøt mot større sponsorer, vil selvsagt gode VM-resultat hjelpe godt også på muligheten til mer midler i årene framover! Vi har fantastiske utøvere som fortjener at vi andre støtter opp om dem!

Henrik Stabell

Sportssjef



UK har foretatt uttaket til EM Felt i Italia

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Jun 2023

EM felt går i Cesana-Sansicario, i perioden 18-23 september 2023

De som er tatt ut er:

Hans Kristian Haakonsen, Skudeneshavn bueskyttere, U21

Lars Marius Sørlie, Kongsvinger bueskyttere, BB Herrer

Eivind Lie, Klepp bueskyttere, Comp Herrer

Lagleder er Mats Inge Smørdal

Vi gratulerer med uttak og ønsker lykke til med forberedelser og mesterskapet.



Jubileum og NUM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 2. Jun 2023

I år fyller Norges Bueskytterforbund 75 år! For å markere dette skal NBF blant annet arrangere NUM i Larvik. Forbundet er opptatt av ungdommen og fremtidens bueskyttere, og har dermed bevilget ekstra midler til NUM for at dette skal vise vårt engasjement for ungdom og fremtiden. Det er utrolig kult å vite at vi har "voksne" med på laget og vite at de ønsker å satse på oss fremover.

I Larvik kommer 51 norske skyttere til å konkurrere om å bli nordiske mestere, mot mange konkurrenter fra hele Norden. Helt fra Tinden i nord til Larvik i sør. Vi i Ungdomsutvalget gleder oss utrolig mye til å møte ungdommen igjen og konkurrere om kanskje de gjeveste titlene for ungdommen i Norge; nordisk mester.

Jeg håper å se mange av dere, som også ikke skal skyte, i Larvik 29. juni -02. juli. Vi vil få storfint besøk, det kommer til å være masse følelser og ikke minst, mye moro! Fremover kommer det også til å bli lagt ut flere saker knyttet til jubileet, så følg med.

Odin F. Sjøtun - Leder av Ungdomsutvalget



UK har foretatt uttak til Ungdoms VM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 24. Mai 2023

Ungdoms-VM avholdes i juli i Irland.

Disse er tatt ut: Alexander Amble, Sandefjord Bueskyttere, Recurve Herrer U18
Amalie Storelv, Tinden Bueskytterklubb, Recurve Damer U21
Torjus Ovedal Landsvik, Stavanger Bueskyttere, Recurve Herrer U21

Vi ønsker alle lykke til med forberedelser og mesterskap.



David Storjord tatt ut på landslaget i recurve

Postet av Norges Bueskytterforbund den 24. Mai 2023

Sportsutvalget hadde møte mandag 22.mai og i samråd med landslagstrener Morten Bøe ønsker vi å satse på David Storjord framover. David ble nr. 4 under skive-NM i fjor sommer og stilte nå opp på egenfinansiering i Veronica's Cup i Slovenia hvor han satte en sterk ny personlig rekord på 625p. Vi har fulgt hans utvikling siste året og er glad for at han har sagt ja til å bli del av vårt landslag.
Samtidig har Sander Roth meldt forfall til European Grand Prix i Umag neste uke, og har av personlige grunner behov for en pause fra toppsatsing. Han går derfor ut av landslaget nå, men vi håper han kommer tilbake om et år eller to og tar nye steg da. Landslaget recurve senior består da av David Storjord, Anders Pettersen, Amalie Storelv og Elin Kristiansen

På vegne av sportsutvalget
Henrik Stabell



Sportssjefen orienterer

Postet av Norges Bueskytterforbund den 23. Mai 2023

Spørsmål (og svar) om krav, uttaksstevnene og finansieringsmodell i 3D.

Det har siste uken kommet flere henvendelser med spørsmål om både krav (spesielt for tradisjonell og langbue damer), antall uttaksstevner og den nye finansieringsmodellen hvor 8 skyttere kan skyte ned egenandel.

Som oppklaring: enkelte har pekt på en gammel nettside med krav til landslag – den er utdatert og skulle vært helt fjernet. Opptak til landslag gjøres av landslagstrenere sammen med sportsutvalget. Landslaget skal være en plattform hvor våre beste talenter/skyttere får oppfølging, coaching og matching som skal gjøre dem til toppskyttere som kan hevde seg internasjonalt (på sikt, dersom de ikke allerede er der). Det er ingen fastsatte krav for å komme på landslag lenger. Krav til mesterskap er noe helt annet, og gjelder alle skyttere som melder interesse for internasjonale mesterskap (EM/VM/WC).

Uttakskomiteen setter krav for uttak til alle mesterskap. Landslagstrenerne er som regel konsultert og er med på å sette føringer for nivå vi ønsker for å bli tatt ut til mesterskap. Siste Tinget strøk alle tidligere regler for uttak, men opprettholdt at minimumskrav skal være tilsvarende 32.plass i forrige EM/VM i skiveskyting, og 22. plass for Felt/3D for å bli tatt i betraktning til mesterskap. UK og landslagstrener legger her vekt på minimumskrav for å (i det hele tatt) bli tatt i betraktning.

Konkret: I langbue damer var det 22 deltagere i forrige EM. Ved å sette kravet ved 22.plass vil det innebære at kravet tilsvarer poengsummen for sisteplass. Fra 22. til 19. plass var det hele 70 poengs differanse. Det viser at det er stor strekk i feltet i den siste delen av resultatlista. UK vurderte det derfor slik at ved å sette krav tilsvarende 22.plass så sikres ikke at skyttere har et tilstrekkelig nivå for å unngå å havne blant de nederste plassene i mesterskapet. Kravet er derfor satt skjønnsmessig høyere, til 312 poeng som ville gitt 13.plass.

I trad (instinktiv) damer var det 19 deltagere i forrige EM. Ved å sette kravet ved 19.plass vil det også innebære en poengsum tilsvarende sisteplass. Fra 19. til 16.plass er det 97 poengs differanse.

Kravet ble derfor satt skjønnsmessig høyere, til 310 poeng som ville gitt 12.plass i forrige EM.

For å sette kravene i perspektiv – i skiveskyting stilte 200 deltakere i VM herrer recurve i 2019 i Nederland, og i USA i 2021 stilte 102 skyttere i herrer recurve. Krav til våre beste skiveskyttere er at de skal skyte tilsvarende 32.plass i dette selskapet.

UK vil naturligvis gjøre en vurdering av hvorvidt kravene ble for strenge i år og justere til neste år, men i samråd med landslagstrener er det et ønske om å kun sende skyttere som kan hevde seg i toppen i årets EM 3D.

Når det gjelder uttaksstevnene, så forsøkte UK å få interesserte klubber til å arrangere disse tilsvarende mesterskap med finaler – det viste seg å bli en for stor byrde for klubbene rundt om i Norge, så man landet på to-dagerstevner fordelt på ulike regioner geografisk. Vi ser at disse kommer tett på hverandre, og UK/landslagstrener vil vurdere om det skal være færre uttaksstevner mer spredt i tid, neste år. Igjen, i dialog med landslagstrener og i henhold til diskusjon og vedtak på Tinget i 2022, så tester vi ut uttaksstevner for å sikre at skytterne skyter under like forhold og i god konkurranse med hverandre for å bli tatt ut til EM.

I henhold til Tingvedtaket, og gjentatte ønsker om en fordelingsmodell der forbundets mesterskapsbudsjett for 3D dekker flere skyttere – ikke at 4 helfinansieres og resten reiser på full egenfinansiering – så tester vi i år for første gang en ny modell. Vi har sikkert ikke funnet den beste løsningen for dette, men gjør en pilot for å teste dette ut. Forbundets budsjett for 4 skyttere fordeles nå på 8 skyttere, hvor alle må betale en egenandel, men denne kan reduseres ved å bli blant de tre beste (og skyte krav) under uttaksstevnene. Avhengig av hvor mange som blir tatt ut, hvor mye disse skyter ned sin egenandel, og hvor de geografisk hører hjemme, vil vi se på en mulig støtte også for å komme seg til Gardermoen (som er svært ulik kostand avhengig av bosted). Det er i tillegg fortsatt åpning for at flere enn 8 kan tas ut mot å reise på full egenfinansiering som tidligere, men disse må skyte godt nok til at de vil ha mulighet til å hevde seg godt i EM. Absolutt maksimum er 12 deltakere og 2 lagledere.

Til slutt, det er viktig at dere i 3D-miljøet spesielt, husker på at landslagstrener Mats Inge, de tre i UK, og de fem i Sportsutvalget har tatt på seg disse verv på frivillig basis. Det sitter folk både i forbundets administrasjon og styre som har sitt hjerte i skogsskyting. Fred og Rune i sportsutvalget har begge sin bakgrunn i skogsskyting (Fred i skive og skog som både utøver og dommeransvarlig/regelverk), Generalsekretær Jan Roger har 4 kongepokaler i Jakt/Felt fra 80-90-tallet. Mats Inge har også gamle meritter i skogen fra tiden han var landslagsskytter. Ikke minst, vi i sportsutvalget har bevisst prioritert skogsskyting de siste to årene, blant annet ved høyere budsjett for gruppemidler enn compound- og recurvelandslagene. Dette fordi Norge er en liten nasjon i bueskyting, men med en sterk tradisjon i skogsskyting, og vår største mulighet til å ta internasjonale medaljer er i Felt og 3D.  

Vi i Sportsutvalget, i UK og i landslagsledelsen, tar imot både innspill, forslag og kritikk, og vil vurdere alt Bueskytter-Norge løfter til oss. Vi ser samtidig at det er umulig å gjøre alle fornøyde, og må ta noen vanskelige valg av og til. De valgene vil imidlertid alltid gjøres etter avveininger av ulike innspill, retningslinjer vi har i de ulike vervene våre, og med et ønske om at Norge skal få frem flere toppskyttere som inspirerer oss alle i både skogsskyting og skive!

På vegne av sportsutvalget og med godkjenning fra UK,

Henrik Stabell, sportssjef



Ungdomslandslaget er i Slovenia

Postet av Norges Bueskytterforbund den 11. Mai 2023

Takk til Akerheim Eiendom, Norges Bueskytterforbund setter stor pris på at Akerheim Eiendom ville bli sponsor for ungdomslandslaget i år og bidra til at våre beste ungdom skal få mer mulighet til å komme seg ut og matches internasjonalt. En engasjert forelder tok kontakt med Akerheim og fortalte om den lovende gjengen vi har i Norge, men også hvor begrenset midlene er til å både å bygge lag, matches internasjonalt, og på den måten inspireres til å legge ned enda mer innsats for å ta neste steg som toppidrettsutøvere.Akerheim Eiendom håper deres bidrag på 100.000 over 18mnd både gir bedre muligheter nå, men også kan være et dytt til andre bedrifter om å komme på banen etterhvertTakket være støtten fra Akerheim vil ungdomslandslaget i år delta under Veronica's Cup i Slovenia, European Youth Cup i Sveits, samt Kings Archery i Nederland. Dette kommer i tillegg til samlinger hjemme i Norge.



UK informerer - EM Felt

Postet av Norges Bueskytterforbund den 3. Mai 2023

UK informerer om at Oslo Open 3 og 4 juni blir eneste uttaksstevne for EM Felt 2023.



Justering av finansieringsmodell EM 3D

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mai 2023

Med ny finansieringsmodell for EM 3D i år, vil forbundet bekrefte at de som har meldt interesse for internasjonal deltakelse i 3D, men ikke på egenfinansiering, er aktuelle da det nå er delfinansiering som kan skytes ned betraktelig. 

Vi ber de som ikke ønsker å være aktuelle uansett delfinansiering/egenfinansiering, gi beskjed om dette til bue@bueskytterforbundet.no innen 15.mai



Ny klasse Vedtatt på styremøte 22 april.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Apr 2023

Kopierer inn sak 80/22-24 som orientering

80/22-24         Ny klasse – open class (ref. sak 60 og 62/22-24)

Det opprettes ny klasse, «Open Class», for utøvere som faller utenfor de klassene vi har i dag.

Styret besluttet at det skulle opprettes en ny klasse for skyttere som faller utenom dagens definerte klasser. Det ble satt ned en komité som skulle se på denne saken. Arbeidsgruppen besluttet følgende:

Det opprettes en ny klasse som kalles Open Class (OC). Denne klassen opprettes for å kunne tilby deltakelse for de som faller utenom dagens klasser. Denne nye klassen er særnorsk og er et ledd i integreringen som NBF var tidlig ute med å innføre.

Klassen innbefatter dagens PU-klasse og vil i tillegg ta i mot skyttere som har spesielle behov som gjør at de ikke kan delta i en av de WA-definerte klassene.

Dagens klasse, Visual Impaired, er en WA-klasse og berøres ikke av dette.

  • OC innføres fra start av utendørssesongen 2023.
  • OC skyter på samme avstander og skivestørrelser som dagens PU-klasse.
  • Det noteres ikke norgesrekorder i OC.
  • Det benyttes skytterutstyr som beskrevet i regelverk C og D, men alle i OC konkurrerer mot hverandre.
  • Klassen har plass på ordinære stevner, men også i norske mesterskap, der det er praktisk gjennomførbart å legge til rette for deltakelse for utøvere i denne klassen. Deltakelse i OC må meldes spesifikt til arrangør.
  • Deltakelse i OC gjelder utøvere med kroniske lidelser som gjør at man ikke kan delta i ordinære WA-klasser.
  • For å kunne stille i klassen må det først utstedes en fullmakt av regelansvarlig. Denne fullmakten må medbringes og ved spørsmål, forevises ved deltagelse i konkurranser.

Innstilling til styret:

Godkjenne opprettelse av «Open Class» som ny klasse i Norge, med bakgrunn i nevnte punkter ovenfor.
Ved NM får alle deltakere i OC tildelt medalje.

Vedtak: Styret vedtok innstillingen



Protokoll fra styremøte 22 april 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Apr 2023

Vedlagt ligger styreprotokollen.

Vedlegg kommer snart



Samordnet rapportering - siste frist 30 april.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 23. Apr 2023

Siste innspurt for samordnet rapportering er kommende uke.

Viktig beskjed til den i klubben som rapporterer inn:

Husk at vi har 2 grener;

  • Skiveskyting
  • Skogsskyting

Husk å rapportere inn på begge grener.

Har dere problemer så kontakt idretten support på 21029090



Samordnet rapportering - siste frist 30 april.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 23. Apr 2023

Siste innspurt for samordnet rapportering er kommende uke.

Viktig beskjed til den i klubben som rapporterer inn:

Husk at vi har 2 grener;

  • Skiveskyting
  • Skogsskyting

Husk å rapportere inn på begge grener.

Har dere problemer så kontakt idretten support på 21029090



Oppdatering fra Sportsutvalget

Postet av Norges Bueskytterforbund den 14. Apr 2023

Vi har forsøkt å tilpasse planer for landslagsskyttere slik at alle kommer seg utenlands for internasjonal matching i år, i tillegg til mesterskapsdeltakelse for de som kvalifiserer seg til dette. For ungdommen krasjet dessverre European Youth Cup med eksamenstid for flere, men vi har nå klart å finne gode alternativ i tillegg til Youth Cup. Landslagstrener for ungdommen, Benjamin Backhofen, er fortsatt delvis sykmeldt og fungerer inntil videre ikke som trener. Han er en viktig ressurs som vi håper kommer tilbake som landslagstrener for ungdommen. I mellomtiden får de jevnlig god oppfølging av landslagstrener Morten Bøe, og sportssjef Henrik Stabell fungerer som lagleder ved internasjonal matching og samlinger.

Vi har også inngått en langsiktig avtale med mentaltrener Frank Wedde nå. Benjamin videreformidlet kontakt etter at flere skyttere hadde godt utbytte av et par samlinger med Frank Wedde for et par år siden. Vi ønsker å benytte oss av hans gode tilbud til vår ungdom og at det blir en kontinuerlig oppfølging over flere år.

Vi fikk på plass idrettsskadeforsikring for landslagsutøverne våre fra og med 1.januar i år. Dette har (dessverre) vist seg å være et viktig tilbud allerede, og tre av våre skyttere har tatt kontakt med Idrettens Skadetelefon de siste to månedene.

I tillegg til månedlig regional oppfølging fra Morten, så planlegger vi følgende samlinger, matchinger og mesterskapsdeltakelse (WC og VM/EM kun for UK-uttatte skyttere – skyttere utenfor landslag kan kvalifisere seg på lik linje med landslagsskytterne) i 2023. Morten ser samtidig på mulighet for en matching i Skandinavia for skiveskytterne (ungdom og senior):

Ungdomslandslaget:

22. april samling med mentaltrener (Østlandet)

12-14. mai Veronica’s Cup, Slovenia

5-11. juni European Youth Cup, Sveits

1-9. juli VM ungdom, Irland

26-30. juli Camp Klepp (også med mentaltrener)

August? Samling Sørmarka - Feltskyting

November: Kings of Archery, Nederland (innendørs)

Skive senior:

3-8. april European Grand Prix, England (kun World Cup-laget)

18-23. april World Cup Stage 1, Tyrkia

16-21. mai World Cup Stage 2, Shanghai (kun én skytter)

27-29. mai European Grand Prix 2, Kroatia

31. juli-6. august VM skive, Tyskland

15-20. august World Cup stage 4, Frankrike

Skogsskyting:

5-7. mai samling Lindome, Sverige for både Felt & 3D landslaget

3-4. juni uttaksstevne (nasjonal matching) Felt Oslo Open

20-21. mai nasjonal matching 3D Kongsvinger

August/september samling for både 3D & Felt för avreise EM

18.-23. september EM Felt, Italia

25-30. september EM 3D, Italia

Para:

14-20. august EM skive, Nederland



Ny finansieringsmodell prøves ved EM 3D i 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 14. Apr 2023

Det har kommet mange forslag til Tinget senere år om å fordele potten for representasjon ved 3D-mesterskap på flere skyttere, enn de 4-5 som forbundet normalt fullfinansierer. Ved siste Tinget i 2022 fikk landslagssjef og Sportsutvalget mulighet til å regulere egenandeler som kan differensieres via uttaksstevner. Vi ønsker å prøve dette ut og har kommet frem til følgende som også gir mulighet til å «skyte ned sin egenandel ved gode prestasjoner i uttaksstevnene:

  • Potten for skyttere slås sammen og fordeles på 8 skyttere som er det antallet skyttere vi i utgangspunktet ønsker å sende i år. Forbundets budsjett for EM 3D er 125.000 fordelt på 4 skyttere og en leder (egen budsjettlinje for ekstra leder på 25.000).
  • Vi forsøker å flytte over midler for to skyttere til fra gruppemidlene. Egenandelen blir i utgangspunktet ca. 12500,- per skytter for disse 8 (forbundet dekker resterende 12.500 pr skytter). 
  • I hvert uttaksstevne skyter man om en egenandelsredusering i henhold til følgende summer:

1.plass 3000,-

2.plass 2000,-

3.plass 1000,-

Skytter må ha klart minimumskravet i poeng som er satt, og også bli tatt ut som en del av troppen på 8 skyttere for å få denne reduseringen

  • Ved medalje i internasjonale mesterskap får skytter i tillegg ett stipend fra forbundet, uavhengig av dette
  • Rangering for uttak baseres på plasseringer og poengsummer oppnådd i uttaksstevnene, uansett om stevnene har finaler eller ikke. For skyttere som deltar på flere enn to uttaksstevner vil de to uttaksstevnene som gir best rangering for skytteren telle. Skyter man alle 4 stevne kan man imidlertid i teorien komme ned i kun ca 500,- i egenandel, så det premieres att man er med på alle 4 stevnene
  • Lag + medaljesjanse prioriteres for landslagstreners innstilling til UK for uttak. Det finnes fortsatt mulighet for at ytterligere 4 skyttere kan være med på full egenfinansiering (absolutt maksimum deltakelse med 2 ledere er 12 skyttere), men de skal da ha klart kravene for poengsum og ha en medaljesjanse, enten i lag eller individuelt. De 4 skytterne som evt. reiser på full egenfinansiering, kommer ikke til å kunne få bruke egenfinansieringsreduseringen nevnt over - den gjelder kun de 8 uttatt på forbundets midler.

I etterkant av EM 3D vil vi gjøre en vurdering av modellen sammen med representasjonsskytterne. Dersom denne modellen fungerer slik vi håper, vil vi vurdere å fortsette med den også i fremtidige 3D-mesterskap 



Ny finansieringsmodell prøves ved EM 3D i 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 14. Apr 2023

Det har kommet mange forslag til Tinget senere år om å fordele potten for representasjon ved 3D-mesterskap på flere skyttere, enn de 4-5 som forbundet normalt fullfinansierer. Ved siste Tinget i 2022 fikk landslagssjef og Sportsutvalget mulighet til å regulere egenandeler som kan differensieres via uttaksstevner. Vi ønsker å prøve dette ut og har kommet frem til følgende som også gir mulighet til å «skyte ned sin egenandel ved gode prestasjoner i uttaksstevnene:

  • Potten for skyttere slås sammen og fordeles på 8 skyttere som er det antallet skyttere vi i utgangspunktet ønsker å sende i år. Forbundets budsjett for EM 3D er 125.000 fordelt på 4 skyttere og en leder (egen budsjettlinje for ekstra leder på 25.000).
  • Vi forsøker å flytte over midler for to skyttere til fra gruppemidlene. Egenandelen blir i utgangspunktet ca. 12500,- per skytter for disse 8 (forbundet dekker resterende 12.500 pr skytter). 
  • I hvert uttaksstevne skyter man om en egenandelsredusering i henhold til følgende summer:

1.plass 3000,-

2.plass 2000,-

3.plass 1000,-

Skytter må ha klart minimumskravet i poeng som er satt, og også bli tatt ut som en del av troppen på 8 skyttere for å få denne reduseringen

  • Ved medalje i internasjonale mesterskap får skytter i tillegg ett stipend fra forbundet, uavhengig av dette
  • Rangering for uttak baseres på plasseringer og poengsummer oppnådd i uttaksstevnene, uansett om stevnene har finaler eller ikke. For skyttere som deltar på flere enn to uttaksstevner vil de to uttaksstevnene som gir best rangering for skytteren telle. Skyter man alle 4 stevne kan man imidlertid i teorien komme ned i kun ca 500,- i egenandel, så det premieres att man er med på alle 4 stevnene
  • Lag + medaljesjanse prioriteres for landslagstreners innstilling til UK for uttak. Det finnes fortsatt mulighet for at ytterligere 4 skyttere kan være med på full egenfinansiering (absolutt maksimum deltakelse med 2 ledere er 12 skyttere), men de skal da ha klart kravene for poengsum og ha en medaljesjanse, enten i lag eller individuelt. De 4 skytterne som evt. reiser på full egenfinansiering, kommer ikke til å kunne få bruke egenfinansieringsreduseringen nevnt over - den gjelder kun de 8 uttatt på forbundets midler.

I etterkant av EM 3D vil vi gjøre en vurdering av modellen sammen med representasjonsskytterne. Dersom denne modellen fungerer slik vi håper, vil vi vurdere å fortsette med den også i fremtidige 3D-mesterskap 



NUM 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 13. Apr 2023

Ungdomsutvalget har gleden av å invitere til NUM 2023. NUM finner i år sted i Larvik, helgen 29. juni - 02. juli. Legg merke til at oppmøte torsdag. Tentativt program med mer er å finne i invitasjonen fra Larvik, lagt ved.

NBF er i år 75års-jubilant, og i forbindelse med jubileet vil forbundet sette ekstra fokus på ungdommen. Vi ønsker med dette at flest mulig skal kunne delta på NUM i Norge, og har satt opp buss fra Oslo Lufthavn Gardermoen og vil kunne tilby reisestøtte. Se invitasjonen for mer informasjon!

OBS OBS - husk på de nye klassene på NUM

Vi i Ungdomsutvalget håper å se så mange som mulig av dere i Larvik!

Vedlegg kommer snart



NUM 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 13. Apr 2023

Ungdomsutvalget har gleden av å invitere til NUM 2023. NUM finner i år sted i Larvik, helgen 29. juni - 02. juli. Legg merke til at oppmøte torsdag. Tentativt program med mer er å finne i invitasjonen fra Larvik, lagt ved.

NBF er i år 75års-jubilant, og i forbindelse med jubileet vil forbundet sette ekstra fokus på ungdommen. Vi ønsker med dette at flest mulig skal kunne delta på NUM i Norge, og har satt opp buss fra Oslo Lufthavn Gardermoen og vil kunne tilby reisestøtte. Se invitasjonen for mer informasjon!

OBS OBS - husk på de nye klassene på NUM

Vi i Ungdomsutvalget håper å se så mange som mulig av dere i Larvik!

Vedlegg kommer snart



Juniorserien 2022-2023 siste oppdatering

Postet av Norges Bueskytterforbund den 10. Apr 2023

Juniorserien er oppdatert for siste gang i innendørssesongen 2022-2023. Vi takker alle for deltakelse og vil holde kontakten med klubbene for utsendelse av premier.

Vi gratulerer alle som har deltatt.

Endelige resultater finnes her



Juniorserien 2022-2023 siste oppdatering

Postet av Norges Bueskytterforbund den 10. Apr 2023

Juniorserien er oppdatert for siste gang i innendørssesongen 2022-2023. Vi takker alle for deltakelse og vil holde kontakten med klubbene for utsendelse av premier.

Vi gratulerer alle som har deltatt.

Endelige resultater finnes her



Universiaden 2023 - Chengdu

Postet av Norges Bueskytterforbund den 3. Apr 2023

  • Er du student? Og ønsker du å delta på verdens største studentidrettsarrangement?

Universiaden arrangeras i år i Chengdu, Kina, og bueskyting er en av idrettene på programmet. I sommer kan du som student og bueskytter være del av «OL for studenter». Reiseutgiftene er fallende, og dagsutgiftene er halvert til €35 per dag. Se mer informasjon i Studentidrettsforbundets informasjonshefte under

Ta kontakt med Odin F. Sjøtun på odin.sjotun@bueskyting.no før 14.04 for påmelding

Vedlegg kommer snart



Universiaden 2023 - Chengdu

Postet av Norges Bueskytterforbund den 3. Apr 2023

  • Er du student? Og ønsker du å delta på verdens største studentidrettsarrangement?

Universiaden arrangeras i år i Chengdu, Kina, og bueskyting er en av idrettene på programmet. I sommer kan du som student og bueskytter være del av «OL for studenter». Reiseutgiftene er fallende, og dagsutgiftene er halvert til €35 per dag. Se mer informasjon i Studentidrettsforbundets informasjonshefte under

Ta kontakt med Odin F. Sjøtun på odin.sjotun@bueskyting.no før 14.04 for påmelding

Vedlegg kommer snart



Samordnet rapportering

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Apr 2023

Informasjon om samordnet rapportering er nå sendt ut til alle idrettslag.

Husk at vi har 2 grener;

  • Skiveskyting
  • Skogsskyting

Mange av oss skyter begge grener, så husk å kryss av for begge.

Har dere problemer så kontakt idretten support på 21029090



Samordnet rapportering

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Apr 2023

Informasjon om samordnet rapportering er nå sendt ut til alle idrettslag.

Husk at vi har 2 grener;

  • Skiveskyting
  • Skogsskyting

Mange av oss skyter begge grener, så husk å kryss av for begge.

Har dere problemer så kontakt idretten support på 21029090



NBF ansetter ny utviklingsansvarlig

Postet av Norges Bueskytterforbund den 29. Mar 2023

Det er med stor glede vi kan annonsere at det nå er inngått avtale med ny utviklingsansvarlig i Norges Bueskytterforbund.

Ansettelsesutvalget har som ledd i denne prosessen hatt samtaler med flere gode kandidater, hvor valget til slutt falt på Morten Sigvartsen fra Sørumsand, som også er aktivt medlem av Sørumsand Bueskyttere.

Primærfunksjonen til utviklingsansvarlig vil være «å utvikle medlemsklubbene slik at de oppnår nye høyder».

Morten tiltrer stillingen 1. august 2023, vår nåværende utviklingsansvarlig, Endre Vik Larsen, har sin siste arbeidsdag 30. april.

Presentasjon av Morten vil bli publisert senere.



Hederstegn i GULL til Jan Erik Humlekjær

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Mar 2023

Det er med stor stolthet at president Risinggård delte ut et hederstegn i GULL til vår alles hedersmann Jan Erik (Janne) Humlekjær.

I begrunnelsen kan nevnes;

  • Deltatt i en rekke internasjonale mesterskap som blant annet OL i 1972 og 1976
  • Vært forbundstrener i en årrekke og fulgt våre landslagskyttere til 4 OL i 1992, 1996, 2000 og 2012.

Det er ikke bare som landslagsskytter og landslagstrener Janne har utmerket seg, men det at han har opparbeidet seg et renommé som en av landets beste trenere, hvor skyttere fra hele landet har henvendt seg til Janne for verdifull hjelp.

Jannes erfaring, hans øyne for bueskyting og ikke minst hans lune vesen har gjort underverker for de som har tatt kontakt.



Hederstegn i GULL til Jan Erik Humlekjær

Postet av Norges Bueskytterforbund den 25. Mar 2023

Det er med stor stolthet at president Risinggård delte ut et hederstegn i GULL til vår alles hedersmann Jan Erik (Janne) Humlekjær.

I begrunnelsen kan nevnes;

  • Deltatt i en rekke internasjonale mesterskap som blant annet OL i 1972 og 1976
  • Vært forbundstrener i en årrekke og fulgt våre landslagskyttere til 4 OL i 1992, 1996, 2000 og 2012.

Det er ikke bare som landslagsskytter og landslagstrener Janne har utmerket seg, men det at han har opparbeidet seg et renommé som en av landets beste trenere, hvor skyttere fra hele landet har henvendt seg til Janne for verdifull hjelp.

Jannes erfaring, hans øyne for bueskyting og ikke minst hans lune vesen har gjort underverker for de som har tatt kontakt.



UK informerer - Justering av krav til stevner der man kan oppnå uttakskrav

Postet av Norges Bueskytterforbund den 20. Mar 2023

UK har tidligere satt krav om at det må være deltagere fra minst tre klubber på stevner der man kan oppnå uttakskrav til internasjonal representasjon. Dette endres til at det må være deltagere fra to klubber på stevnene. Vi gjør dette etter at vi innser at det i noen områder av landet kan være vanskelig å oppnå at deltagere fra minst tre klubber deltar på stevnene.

UK minner om at for skive gjelder resultater ved stevner i 2023 inntil fem uker før representasjonen.



UK informerer - Justering av krav til stevner der man kan oppnå uttakskrav

Postet av Norges Bueskytterforbund den 20. Mar 2023

UK har tidligere satt krav om at det må være deltagere fra minst tre klubber på stevner der man kan oppnå uttakskrav til internasjonal representasjon. Dette endres til at det må være deltagere fra to klubber på stevnene. Vi gjør dette etter at vi innser at det i noen områder av landet kan være vanskelig å oppnå at deltagere fra minst tre klubber deltar på stevnene.

UK minner om at for skive gjelder resultater ved stevner i 2023 inntil fem uker før representasjonen.



Nye regler NUM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Mar 2023

Avstandene blir kortere i flere klasser på Nordisk ungdomsmesterskap (NUM).

Under forrige møte i World Archery Nordic ble det besluttet å korte ned avstandene i flere klasser, hovedsakelig i recurve. For å ikke hindre de som vil skyte internasjonale avstander har det blitt laget en egen klasse, U21 international, på NUM. Se mer i tabellene i regelverket - ligger her.

Denne avgjørelsen var enstemmig med hensikt om å ikke tvinge unge skyttere opp på en avstand som ikke er mulig å nå med deres buer og påfølgende hindre at de unge blir påtvunget å bruke for sterke buer tidlig i sin idrettskarriere. Det er fremdeles åpent for de som ønsker å "melde seg opp en klasse" for å skyte på lengre avstander.

Utover denne regelendringen ble det også besluttet å gjeninnføre et nordisk seniormesterskap hvert fjerde år, med start i 2025 og Norge som vertsnasjon.

NUM avholdes i år i Larvik fra torsdag 29.06 til søndag 02.07, mer informasjon kommer fortløpende.



Nye regler NUM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Mar 2023

Avstandene blir kortere i flere klasser på Nordisk ungdomsmesterskap (NUM).

Under forrige møte i World Archery Nordic ble det besluttet å korte ned avstandene i flere klasser, hovedsakelig i recurve. For å ikke hindre de som vil skyte internasjonale avstander har det blitt laget en egen klasse, U21 international, på NUM. Se mer i tabellene i regelverket - ligger her.

Denne avgjørelsen var enstemmig med hensikt om å ikke tvinge unge skyttere opp på en avstand som ikke er mulig å nå med deres buer og påfølgende hindre at de unge blir påtvunget å bruke for sterke buer tidlig i sin idrettskarriere. Det er fremdeles åpent for de som ønsker å "melde seg opp en klasse" for å skyte på lengre avstander.

Utover denne regelendringen ble det også besluttet å gjeninnføre et nordisk seniormesterskap hvert fjerde år, med start i 2025 og Norge som vertsnasjon.

NUM avholdes i år i Larvik fra torsdag 29.06 til søndag 02.07, mer informasjon kommer fortløpende.



Invitasjon til dommerkurs

Postet av Norges Bueskytterforbund den 15. Mar 2023

Det inviteres til dommerkurs på Lillehammer helgen 14-16. april.
Denne gangen er det noe kort frist, men vi håper allikevel at vi får fullt kurs.

Se vedlagte invitasjon for detaljer.



Invitasjon til dommerkurs

Postet av Norges Bueskytterforbund den 15. Mar 2023

Det inviteres til dommerkurs på Lillehammer helgen 14-16. april.
Denne gangen er det noe kort frist, men vi håper allikevel at vi får fullt kurs.

Se vedlagte invitasjon for detaljer.



Reakkrediteringstest for dommere pågår

Postet av Norges Bueskytterforbund den 13. Mar 2023

En del av våre dommere er nå igang med reakkrediteringstest.
Omtrent halvparten av de som nå skal gjennomgå testen har ennå ikke logget inn i NIF sitt elæringssystem.
Enten kan dette skyldes at man selv har valgt å vente til det nærmer seg frist for innlevering, og det er helt fint, ellers kan det skyldes at man ikke har fått med seg at det pågår en test nå.

Jeg anbefaler derfor dere som er usikre på om dere skal ta oppgavene eller ikke, om å sjekke eposten deres - også spam-filteret. Noen eposter havner dessverre der.

Sjekk også at du har riktig epost-adresse på https://ekurs.nif.no - det er disse epostadressene vi har sendt ut til.

Testen startet 6. mars, og avsluttes 19. mars

Ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til dette. Gi også beskjed om du ikke ønsker å fornye din dommerlisens.

Mvh Per Christian



Juniorserien oppdatert til og med februar

Postet av Norges Bueskytterforbund den 12. Mar 2023

Juniorserien er oppdatert med resultater til og med februar. Vi minner om at mars er siste måned for innsending av resultater for Juniorserien.

Vi ønsker fortsatt lykke til videre

Resultatene kan du finne her



Juniorserien oppdatert til og med februar

Postet av Norges Bueskytterforbund den 12. Mar 2023

Juniorserien er oppdatert med resultater til og med februar. Vi minner om at mars er siste måned for innsending av resultater for Juniorserien.

Vi ønsker fortsatt lykke til videre

Resultatene kan du finne her



Styresak 70/22-24 "Dommere i skogen"

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Mar 2023

Følgende melding er i dag sendt ut til alle medlemsklubber:
MERK: det er gjort en korrigering i punkt nr 2 nedenfor - begrepet "NM" er lagt til, dette var uteglemt

Dere har sikkert allerede sett siste protokoll fra NBFs styremøte fra slutten av februar.

Sak nr 70 fra dette møtet var vedr den etter hvert så mye omtalte saken om «dommere i skogen».

Det har, etter at dette med en økning av antall dommere på konkurranser i skogen ble vedtatt i november (ref. Sak 55 og EP3), kommet noen tilbakemeldinger og innspill på at dette var en beslutning som ville gå på bekostning av både planlagte, men også ikke ennå planlagte, konkurranser.

Det ville bli for dyrt å arrangere approberte stevner dersom man hadde et krav om antall dommere slik det var foreslått og vedtatt.

Etter en del dialog med klubber, regioner, og innad i styret, kom vi til enighet om å gjøre en ny justering av dette forslaget, i henhold til de innspill som kom.

Følgende ble besluttet i sak 70:

  • Punktet om en dommer pr. 7. pulje ble vedtatt fjernet
  • NM: Minimum 6 dommere i 3D og 4 dommere i Felt, men må bemannes i henhold til behov ifm. finaleavvikling
  • Uttakskonkurranser: minimum 1 dommer pr. 28 skyttere
  • Dommer(e) i konkurranser skal ikke skyte
  • Sikkerhet ivaretas ved
    • Gjennomgang av banen med hoveddommer før konkurransen
    • Dommere (eller funksjonærer der det ikke er tilstrekkelig med dommere) sørger for den fysiske sikkerheten gjennom konkurransen

I tillegg ble det besluttet at det skal arrangeres dommerkurs ute i regioner med størst behov for dommere (det planlegges et kurs nå i slutten av april i region Innlandet)

Vi vil gjøre en ny vurdering av dette etter utendørssesongen 2026. Det er et håp om at vi da er tilbake i normal gjenge etter pandemien, og deltakerantallet i konkurranse har økt.

På denne måten håper vi at vi kan se frem til approberte konkurranser, og at arrangørklubbene føler de har blitt hørt i forhold til de innspill som har kommet inn.

 

Styret



Styresak 70/22-24 "Dommere i skogen"

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Mar 2023

Følgende melding er i dag sendt ut til alle medlemsklubber:
MERK: det er gjort en korrigering i punkt nr 2 nedenfor - begrepet "NM" er lagt til, dette var uteglemt

Dere har sikkert allerede sett siste protokoll fra NBFs styremøte fra slutten av februar.

Sak nr 70 fra dette møtet var vedr den etter hvert så mye omtalte saken om «dommere i skogen».

Det har, etter at dette med en økning av antall dommere på konkurranser i skogen ble vedtatt i november (ref. Sak 55 og EP3), kommet noen tilbakemeldinger og innspill på at dette var en beslutning som ville gå på bekostning av både planlagte, men også ikke ennå planlagte, konkurranser.

Det ville bli for dyrt å arrangere approberte stevner dersom man hadde et krav om antall dommere slik det var foreslått og vedtatt.

Etter en del dialog med klubber, regioner, og innad i styret, kom vi til enighet om å gjøre en ny justering av dette forslaget, i henhold til de innspill som kom.

Følgende ble besluttet i sak 70:

  • Punktet om en dommer pr. 7. pulje ble vedtatt fjernet
  • NM: Minimum 6 dommere i 3D og 4 dommere i Felt, men må bemannes i henhold til behov ifm. finaleavvikling
  • Uttakskonkurranser: minimum 1 dommer pr. 28 skyttere
  • Dommer(e) i konkurranser skal ikke skyte
  • Sikkerhet ivaretas ved
    • Gjennomgang av banen med hoveddommer før konkurransen
    • Dommere (eller funksjonærer der det ikke er tilstrekkelig med dommere) sørger for den fysiske sikkerheten gjennom konkurransen

I tillegg ble det besluttet at det skal arrangeres dommerkurs ute i regioner med størst behov for dommere (det planlegges et kurs nå i slutten av april i region Innlandet)

Vi vil gjøre en ny vurdering av dette etter utendørssesongen 2026. Det er et håp om at vi da er tilbake i normal gjenge etter pandemien, og deltakerantallet i konkurranse har økt.

På denne måten håper vi at vi kan se frem til approberte konkurranser, og at arrangørklubbene føler de har blitt hørt i forhold til de innspill som har kommet inn.

 

Styret



Generell tilbakemelding vedr beslutning i sak 55/22-24, antall dommere i skogsskyting

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Skrevet av dommer og regelansvarlig.

Etter at nevnte sak ble vedtatt har det kommet tilbakemeldinger fra noen klubber/arrangører, i utgangspunktet tilbakemeldinger som ikke er positive til beslutningen. Vi vil med dette forsøke å gjøre det enda tydeligere hvorfor en slik beslutning er tatt

I korte trekk går i utgangspunktet hele saken ut på at vi ønsker flere dommere til stede i konkurranser i skogen – både for å ivareta sikkerheten, men også for å i større grad for å bidra til at konkurranseforholdene blir jevnere. Og dette kanskje mest av alt i større konkurranser som mesterskap og uttaksstevner.

Slik vedtaket nå står, er det besluttet følgende:

  • Minimum 1 dommer pr. 7. pulje, uavhengig av stevnetype
  • Ingen dommere kan være skytende
  • NM må bemannes ihht behov ifm finaleavvikling, men minimum 6 dommere i 3D og minimum 4 dommere i Felt.

Tilbakemeldingene som har kommet har vært forholdsvis enstemmige:

  • Sikkerhet kan ivaretas av andre enn dommere, f.eks. arrangør – løypene skal jo godkjennes av en dommer i forkant uansett
  • Flere dommere betyr økte kostnader, som igjen betyr at det er vanskeligere å få arrangementet til å gå i pluss
  • Like konkurransevilkår ivaretas gjennom løypeinspeksjonen ved at man sjekker standplass, skyteretninger, mål/skiver etc
  • Det har ikke vært et problem med kun en-to dommere før

Sikkerheten kan ivaretas av arrangør, så dette er et argument vi kan godta.

Men om vi ser nærmere på de andre argumentene

  • Kostnader – dette kan ivaretas ved at man f.eks. «bytter tjenester» med andre klubber (dere hjelper oss, vi hjelper dere). Eller f.eks. at klubbene utdanner egne dommere
  • Kanskje det kan arrangeres flere uapproberte konkurranser (disse kan riktignok ikke benyttes til uttak)?
  • Vi ser på stevnerapportene som kommer inn at det sjelden er nok dommere til å sørge for at alle får konkurrert under tilnærmet like forhold. Er det riktig overfor de som forholder seg til regelverket? «Like forhold her» er spesielt siktet mot skytetid. Vi vet med sikkerhet at vi har skyttere som bevisst utnytter situasjoner der det er få dommere, til å bruke den tid man føler man selv trenger, uten å tenke på hva som er korrekt ihht regelverket. Dette blir i prinsippet bevisst juks (så kan man si hva man tenker om det).
    Det prates om rekruttering og at man ønsker flere ut i skogen. Et faktum er at vi har flere som ikke ønsker å skyte i skogen, nettopp med bakgrunn i at det drives bevisst juks – noe man ikke synes er greit. Vi har konkrete eksempler på etablerte enkeltskyttere som bruker 12-14 minutter på ett mål som man har 2 minutter på å gjøre seg ferdig med.
    Og ja, det blir ofte tatt opp med angjeldende skyttere, men vanlige tilbakemeldinger er da at «hva kan du gjøre med det?», «var du der og tok tiden?», «de andre i pulja sa ikke noe» m.m.
  • At det frem til nå ikke har vært et problem er en påstand som er noe mer nyansert enn som så. Av ovenfornevnte årsak – rekruttering – er det faktisk et problem at flere ikke forholder seg til reglene, og at den gode sportsånden faktisk ikke alltid er til stede. Disse holdningene skaper en splid i miljøet, mellom de skyttere som utnytter situasjonene og de som faktisk ønsker å gjøre ting korrekt. Dessverre vil man ikke si noe, kanskje i frykt for å bli ansett som «sladrehank».

Litt fakta:

Sist sesong var det 20 klubber som arrangerte 3D/Felt konkurranser. Av disse er det 4 klubber som ikke har en eller flere dommere i egen klubb, og 7 klubber med 1- eller 2 dommere.

Det er 9 klubber som har 3 eller flere dommere, dvs omtrent halvparten.

Av de som har 0, 1 eller 2 dommere, er i alle fall 3 av klubbene plassert i sentrale deler (Østlandet) med omkringliggende klubber, dvs 8 av klubbene kan få utfordringer med dommere dersom man ikke har midler til å «hyre dem inn».

Tall fra siste sesong:

39 konkurranser ble arrangert (store og små):

21 konkurranser hadde fler enn 30 deltakere

  • 9 av disse hadde 1 dommer (43%)
  • 4 av disse 9 hadde skytende dommer

8 konkurranser hadde 20-30 deltakere

  • 3 av disse hadde 1 dommer (38%)

10 konkurranser hadde <20 deltakere

  • 4 av disse hadde 1 dommer (40%)
  • 3 av disse 4 hadde skytende dommer

Og det som er litt interessant her er at det er på de største konkurransene vi har flest tilfeller med 1 dommer tilstede.

Uansett – dette er en problemstilling vi ønsker å løse til beste for alle, og det er nå besluttet å gjøre noe med antall dommere. Finnes det andre gode forslag til hvordan vi kan få bukt med nevnte problematikk setter vi pris på at disse sendes inn for vurdering. Det er enda litt tid til vi går i gang med utesesongen 2023.



3D og Feltlandslag 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Følgende personer er tatt ut til landslaget for 3D og Felt 2023.

NB !! For de skyttere som ikke ble med videre fra landslaget 2022, så må de melde sin interesse for internasjonal satsing før 31/12-22 hvis de ønsker å komme i betraktning ved uttak i 3D og Felt 2023.



Norges Bueskytterforbund ønsker alle en god jul og et treffsikkert nytt år!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

2022 er snart forbi, og vi ønsker å takke alle bueskyttere, samarbeidspartnere og andre idrettsvenner for et godt år.

Vi ønsker alle en god jul og et treffsikkert nytt år i 2023, som blir et jubileumsår for Norges Bueskytterforbund.

Forbundskontoret vil være stengt fra 23.12.2022-02.01.2023.



Presidentskapet orienterer

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det ble under Tinget 2022 besluttet at styret skulle kontakte NIF for å få avklart spørsmål rundt valgbarhet – hvor lenge et styremedlem kan sitte i NBFs styre – samt sak 9B, som handler om «lønnet prosent stilling som omreisende NBF trener».
Tilbakemeldinger fra NIF har nå kommet.

NBFs styre har i styremøtet 26-27.11.2022 foretatt en lovendring etter svar fra NIF på NBFs søknad om ytterligere valgbarhetskrav.

I NBFs lov § 13 har vi hatt følgende lovtekst: 
«Forbundsstyrets medlemmer og varamedlemmer kan ikke velges for mer enn 8 sammenhengende år i samme posisjon, og ingen klubb kan være representert med flere enn to medlemmer.»
NIFs Idrettsstyre har i møte nr. 12, sak 121, fattet følgende vedtak: «Idrettsstyret avslår Norges Bueskytterforbunds søknad om å ha ytterligere valgbarhetskrav i egen lov.» NBF er pålagt å revidere NBFs lov § 13 i tråd med Idrettsstyrets avslag og revidert lov er sendt til NIF Juss.

Vedlegg: NIFs brev til NBF


Styret i NBF har fulgt opp vedtak 9B fra Tinget 2022

NIFs juridiske avdeling har mottatt en henvendelse fra styret i Norges Bueskytterforbund (NBF), som viser til følgende vedtak 9B på forbundstinget i 2022: «Tinget godkjenner at forslag 9B utgår og at forbundsstyret etter årets ting, sammen med representanter fra NIFs juridiske avdeling, gjennomgår streamingen og protokollen fra tinget 2020 for å klargjøre vedtaket ift. dette forslaget. Det er ønskelig at NIF fatter avgjørelse i denne saken, og NBF informerer forbundets organisasjonsledd om NIFs avgjørelse.  Det nye styret må så ta NIFs beslutning til videre oppfølging.»

NIFs advokat Tord Jordet har nå behandlet saken og svarer som følger:«Undertegnede har foretatt en gjennomgang av de relevante forslagene til vedtak i tingdokumentene fra 2020 og 2022, protokollene fra tingene, brev fra Sparebankstiftelsen DNB til NBF, samt NBFs lovutvalgs vurdering. Det er også foretatt en gjennomgang av deler av opptaket fra 2020-tinget.»

«Under behandling av forslag 26 spurte dirigenten om forslagsstiller ønsker ordet, og representanten fra forslagsstiller uttaler da kun følgende: «I går under presentasjonen så gikk jo det forslaget der i oppfyllelse i og med at man har fått en prosjektstilling med 1,5 så forslaget er allerede oppfylt.» 

Advokat Jordet konkluderer med:«Etter en gjennomgang av opptak fra tinget, er min oppfatning at forslagsstiller ønsket å trekke saken, ettersom forslagsstiller oppfattet at det ikke var behov for et slikt vedtak, og at tinget deretter akseptere at forslaget ble trukket, og applauderte over at det var blitt tildelt prosjektmidler. Dette er forøvrig i samsvar med protokollen fra tinget, der følgende fremgår: «Forslaget hensyntatt ut ifra forbundets nye strategiplan der forbundets trenerveileder skal tas med i dokumentet. Vedtatt til akklamasjon».

Vedlegg: Brev fra Advokat Tord Jordet


Med disse redegjørelsene fra NIF anser NBFs styre seg nå ferdig med disse sakene.

Vedlegg:



Spørsmål vedrørende avlysning av NM-arrangementene ute i 2020

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbund har gjennom sine klubber meget stor konkurranseaktivitet i et normalår. Dette har stor sportslig og sosial betydning for alle våre medlemmer. Styret i NBF synes derfor det er trist at Koronapandemien får så store sportslige konsekvenser for vår idrett. Men som en del av Norges største organisasjon må vi ta del i dugnaden for å slå ned smittespredningen. Vi følger daglig opp NIF’s arbeid på dette området og er a- jour med regelendringer.

Så til de spørsmål som stilles på sosiale medier. Først må jeg slå fast at styret i sitt møte den 9. mai diskuterte NM-arrangementene i den rekkefølge de etter planen var satt inn på timeplanen.

NM skive

Pr. dato har vi ikke vedtak som tilsier at vi kan arrangere konkurranser i den størrelsesorden som er normalt for NM skive. Avgjørelsen måtte tas nå fordi arrangørklubben trenger såpass med planleggingstid. Forbundet skal bestille medaljer og pokaler. Skytterne må bestille billetter for reise og opphold. Under styrebehandlingen ble det også nevnt muligheten for nye innstramminger dersom pandemien blusser opp igjen.

Sandefjord Bueskyttere og styret i Norges Bueskytterforbund mente begge at det var korrekt å kansellere NM skive 2020.


NM 3D

Kvinnherad Bogeskyttarklubb sendte en skriftlig henvendelse til NBF i forkant av styremøtet. Av hensyn til gjeldende usikkerhet mente arrangørklubben at det er rett å kansellere NM 3D for 2020.

For å oppfylle sikkerhetsavstanden under NM3D vil det være nødvendig på mange standplasser å slippe til én skytter på linja om gangen. Det vil med dette ta lang tid å få fullført elimineringsrunden, noe som vil gå ut over lagskytingen. Blir det ikke lagskyting vil det føre til færre NM-deltagere. Kombinasjonen av færre deltagere og svært liten interesse fra næringslivet for å gi sponsormidler vil kunne føre til at arrangørklubben taper penger.

For øvrig bygger avgjørelsen på flere av de samme hensynene som er nevnt under NM skive.

Kvinnherad Bogeskyttarklubb og styret i Norges Bueskytterforbund var enige i at det var korrekt å kansellere NM 3D 2020.


NM Felt

NM Felt skulle i 2020 arrangeres som et samarbeid mellom Sportsklubben Vidar Bueskyttergruppa og Lillestrøm & Omegn Bueskyttere. Styret i NBF tok kontakt med lederne for begge klubbene for å kartlegge hvordan disse så på muligheten for å gjennomføre NM felt 2020. Også her var det usikkerhet med hensyn til den videre utviklingen av Korona-pandemien og myndighetenes regelendringer for gjennomføring av sportsarrangementer og dette  sett i lys av nødvendig tid for planlegging av NM-arrangementet.

Arrangørklubbene og Norges Bueskytterforbund ble derfor enige om at det var korrekt å kansellere NM Felt 2020.

Med vennlig hilsen

Norges Bueskytterforbund



Internasjonal satsning 3D og Felt – 2021

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

De skyttere som ønsker å satse på internasjonale representasjonsoppgaver innen 3D og Felt skyting for 2021, må melde sin interesse til forbundskontoret senest 15 juni 2020. Kvalifiseringsperioden for kommende år er 16 juni – 15 juni. (Tingvedtak 2018)

Meld din interesse til bue@bueskytterforbundet.no senest 15 juni 2020, henvendelser etter denne dato vil ikke bli vurdert.

Når det gjelder å melde sin interesse for egenfinansiering så er fristen 31/12 – 2020

Jan R Skyttesæter

Generalsekretær



Tinget gjennomføres som planlagt 3.-4. oktober

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Administrasjonen har hatt en god dialog med Scandic om hvordan Tinget kan avholdes iforhold til dagens smittevernregler og tinget vil bli arrangert som planlagt 3-4 oktober.

Vi har gjennomført et møte med Scandic Gardermoen, og de har tilrettelagt større lokaler, slik at vi kan ivareta 1 meters reglen i Tingsalen.

Scandic følger opp gjeldene regler i forhold til bespisning og hygienetiltak.

Hvis det er klubber som har endringer i hvilke delegater som skal representere, må disse endringer sendes forbundskontoret senest 12 september sammen med den endrede fullmakt.

Husk å sende endringene til bue@bueskytterforbundet.no

Tingpapirene er tilgjengelig her



UK søker arrangør for kvalifiseringsstevne til EM neste år

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

For å få en siste mulighet til å kvalifisere seg til EM i skiveskyting hvor det også er kvoteturnering for OL-plasser, trenger vi et 720-stevne arrangert innendørs i helgen 20-21.mars 2021. Ettersom det allerede er tildelt kvalifiseringsstevner til Stavanger og Trondheim i januar og februar, vil et 720-stevne på Østlandet være å foretrekke, men vi ønsker også velkomment tilbud om å arrangere dette ellers i landet for å sikre at skyttere får denne muligheten.

Ettersom det vil bli et offisielt kvalifiseringsstevne for eliten av skyttere i både Recurve og Compound, håper vi det blir attraktivt for bred deltakelse, samt at det kan bli en fin kick-off for den kommende utendørssesongen uken etter NM innendørs.

Interesserte klubber bes henvende seg så snart dere kan til: sportsutvalg@bueskyting.no og uk@bueskyting.no (i kopi)

Evt. på tlf: 48127685 (Henrik Stabell, UK-leder)

På vegne av Sportsutvalget og Uttakskomiteen,

Ragnhild Nordmelan                      Henrik Stabell
Sportssjef                                          UK-leder



Jan Roger Skyttesæter tildelt NBF’s Hederstegn i Gull

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ordenskanseliet sin begrunnelse:

I april 2008 ble Jan Roger Skyttesæter valgt som 1. visepresident og han tok over som president i mai 2011. Jan Roger ble deretter valgt som president på Tinget i 2012. Jan Roger Skyttesæter har vært President i Norges Bueskytterforbund fra 2011 – 2014.
 
Jan Roger Skyttesæter søkte i 2014 på stillingen som Bueskytterforbundets utviklingsansvarlig. Han har besøkt alle våre bueskytterklubber minst 1 gang og han har tilrettelagt med bistand til opprettelsen av over 20 nye klubber i det langstrakte landet vårt
 
Jan Roger Skyttesæter har vært NBFs Generalsekretær fra 2018.
Han har vært en frontfigur i forhold til digitaliseringen for alle særforbundene, hvor Bueskytterforbundet var første forbundet som var i gang på den digitale plattformen for dokumenthåndtering.
Alle på Idrettens Hus kjenner Jan Roger, og vet hvilken jobb han har gjort for Bueskytter-Norge, og fortsatt gjør som vår Generalsekretær.
 
Jan Roger Skyttesæter har i tillegg vært landslagstrener for paralandslaget fra 1994-1996 og fra 2005 og til og med OL i 2016. Han har også hatt sine verv i Lillestrøm & Omegn Bueskyttere og har vært en aktiv bueskytter i mange år.

Vi gratulerer Skyttesæter med velfortjent hederstegn i gull! Og takker ham for innsatsen han har gjort, og fortsatt gjør for norsk bueskyting.
– President, Steinar Risinggård



Tinget vil bli streamet via NBF sin Youtube kanal!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Grunnet pandemien vi står oppe i er det mange delegater som ikke er tilstede på Tinget. Vi har derfor valgt å yte en service til våre medlemmer gjennom å streame NBF sitt Ting 2020.

Streamen finner du her sammen med tingdokumentene så du kan følge med.



Uteglemt punkt på sakslisten for tinget 2020

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Punktet «Fastsette kontingent» er blitt uteglemt på sakslisten til vårt ting.

Dette punktet vil også bli tatt opp under godkjenning av sakslisten på tinget.

Saker som omhandler dette punktet er nr. 8. og 9. i forslagene.

Vi minner samtidig om at klubber som har endringer på delegatene må melde dette inn til bue@bueskytterforbundet.no innen 12. september med endrede fullmakter.



Orientering til landslagsskyttere vedrørende melding av interesse for internasjonale mesterskap

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

For å unngå misforståelser vil UK klargjøre retningslinjer for skyttere på de ulike landslag og når/hvorvidt de må melde interesse for internasjonale mesterskap.

Landslagsskyttere regnes å automatisk være interessert i internasjonale mesterskap i de grener de er tatt ut på landslag, og trenger derfor ikke å melde interesse for dette personlig. Dette gjelder imidlertid IKKE for mesterskap i øvrige grener enn det ditt landslag har som hovedsatsing.

Eksempelvis må Compound-, Recurve- og Ungdomslandslagutøvere selv melde interesse for deltakelse i Felt og 3D-mesterskap.

Compound– og Recurvelandslagsskyttere er kun automatisk på våre lister for Skive-mesterskap, innendørs og World Cup

Ungdomslandslagskyttere er kun automatisk på liste for ungdomsmesterskap (Ungdoms-EM og VM skive, samt junior innendørs), men må melde interesse dersom de ønsker å bli vurdert også i seniormesterskap, eller Felt-mesterskap med juniordeltakelse.

3D-landslagsskyttere er kun automatisk med på liste for 3D EM og 3D VM. De må melde interesse dersom de også ønsker å bli vurdert for Felt eller Skive-mesterskap.

Pr. i dag er det ikke et eget Felt-landslag, men dersom dette blir etablert, vil de automatisk bli ført på liste for Felt, men må melde interesse for 3D, og for Innendørs eller Skive-mesterskap.

Landslagsskyttere må dog melde interesse for deltakelse på egenfinansiering, på lik linje med øvrige skyttere – normalt er frist for dette 31/12, med mindre annet oppgis (eksempelvis innendørsmesterskap hvor uttak må gjøres før nyttår).

Er du i tvil om du automatisk er på en liste eller ei, så meld interesse! Det er bedre med dobbeltregistrering enn ingen registrering.

NUM (Nordisk Ungdomsmesterskap) krever ikke uttak av UK.

Administrasjonen har lagt inn hvilke internasjonale mesterskap som forbundet vil sende utøvere på:

Skyttere som ønsker å melde interesse for deltakelse på ovenstående mesterskap og/eller egenfinansiering. Sender dette til bue@bueskytterforbundet.no



Sommeruniversiaden i Chengdu 2021

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Neste år arrangeres Sommeruniversiaden i Chengdu, Kina. Grunnet covid-19 har arrangementet blitt satt til 18.-29. august 2021, dog er datoene i infobrosjyren ikke oppdatert.

Dette er verdens største fleridrettsarrangement i 2021, og vil samle over 12 000 deltakere fra 120 nasjoner i 18 ulike idretter. Internasjonalt brukes dette systematisk som en del av en utviklingstrapp på veien mot OL, og det er ikke så rent få vi ser igjen noen år seinere på pallen i både VM og OL – hele 94 medaljører i London 2012 var tidligere Universiadedeltakere.

For norske utøvere vil dette være et naturlig satsningsmål dersom man ønsker en «dual career», og ønsker unik internasjonal erfaring på vei mot toppen. Vi vet at overgangen fra junior- til seniornivå er sårbar, der flere utøvere blir værende i et vakuum og mange derfor velger å fokusere på for eksempel studier fremfor toppidrett. Flere nasjoner hevder at ved å legge til rette for å kombinere nettopp toppidrett og studier, og ha arenaer for disse utøverne hvor de kan teste seg mot verdens beste, forebygges frafallet i en kritisk fase i utøverens karrierestige.

Påmelding

Norges studentidrettsforbund (NSI) står som ansvarlig forbund når det skal sendes en norsk tropp til Chengdu.Registrering av idretter skjer først 6 mnd før arrangementet, men vi ønsker allerede nå å kartlegge interessen blant særforbundene. Derfor ber vi alle som ønsker å delta melde interesse til ungdomsutvalgetbue@gmail.com.

Slik det er å forstå per nå, må en eventuell deltakelse betales 100% av den som ønsker å delta. 

Flere skoler hat stipendordninger for denne type aktivitet, så husk å sjekke med skole, klubb og kommune om det finnes stipend/støtte. Det er i tillegg lagt opp til både personlige og forbundssponsorer på konkurransetøy. For mer info sjekk informasjonsskrivet eller send mail til odin.sjotun@bueskyting.no

Chengdu kort oppsummert: 

Dato:

Deltakerberettiget: 

  • Norsk statsborger
  • Født 1996-2003
  • Student i 2021 eller avsluttet eksamen 2020

Vedlegg:



Protokoll fra NBFs Ting 2020

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Protokollen fra Tinget er nå tilgjengelig her.



Norges Bueskytterforbund søker en Trenerveileder til en nyopprettet prosjektstilling i 70%

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Arbeidsgiver: Norges Bueskytterforbund
Stillingstittel: Trenerveileder (70%)
Søknadsfrist: 6 november 2020 til bue@bueskytterforbundet.no
Ansettelsesform: 70% midlertidig ansettelse i inntil 3 års varighet

Norges Bueskytterforbund er den høyeste myndighet på bueskyttersportens område i Norge, og er tilsluttet Norges Idrettsforbund, Olympiske og Paralympiske Komité (NIF). Forbundet har rundt 5000 medlemmer, der i overkant av 1500 er barn og unge, fordelt på 115 klubber i hele Norge.

Norges Bueskytterforbund representerer bueskyting innenfor grenene, skiveskyting og skogsskyting. Bueskyting er en inkluderende idrett hvor funksjonsfriske og paraskyttere er likestilt. Derav vår visjon “Bueskyting er en idrett der alle har en mulighet til å drive med en olympisk idrett, enten det er på elite- eller mosjonsnivå.”

NBF’s formål er å fremme bueskytteridretten i Norge og representere idretten internasjonalt. All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet. NBF skal arbeide for å heve utøvernes ferdighet og aktivitet med mål om høyt internasjonalt nivå.

Norges Bueskytterforbundet har startet opp et nytt prosjekt; «Styrke grasrottreneren». Prosjektet skal styrke kompetansen på klubbnivå gjennom kontinuerlige trenerbesøk, workshops og være et nytt kontaktledd for trenerne.

Stillingen vil i hovedsak innebære:

  • Oppsøke klubbene/regionene og drive aktiv støtte gjennom workshops og seminarer for å bidra til positiv vekst sosialt og aktivitetsmessig.
  • Ha ansvar for arbeidet vedrørende den eksisterende trenerløypen. Dette både i form av praktisk gjennomføring og ved å jobbe sammen med trenerutvalget for å videreutvikle og styrke forbundets trenerutdanning.
  • Rapportering til NIF.
  • Andre administrative oppgaver tilknyttet trenerutvikling og trenerløypen

For å lykkes i denne stillingen kreves:

  • Må minimum ha gjennomført forbundets trenerløype
  • Relevant utdanning på høyere nivå og arbeidserfaring vil bli vektlagt
  • God økonomiforståelse, herunder budsjettering av aktiviteter
  • Ledererfaring
  • Gode muntlige og skriftlige ferdigheter, norsk og engelsk

Vi ser etter en person som:

  • Tenker helhetlig og strategisk
  • Jobber systematisk og strukturert
  • Brenner for å utvikle andre
  • God på nettverksbygging
  • Idérik, fleksibel og løsningsorientert
  • Mestrer å ha mange oppgaver på en gang

Vi tilbyr deg:

  • Lederstilling i et spennende prosjekt
  • Varierte arbeidsdager med mye reising
  • Flexitid, da det må påregnes en del overtid i hektiske perioder samt helgearbeid
  • Videreutviklingsmuligheter gjennom kursing på internasjonalt og nasjonalt plan
  • Lønn etter avtale
  • Kontorplass i et spennende arbeidsmiljø med mange andre særforbund

Stillingen rapporterer til NBFs Generalsekretær.



Invitasjon til Korrespondanseskyting

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ungdomsutvalget inviterer barn og unge i alderen 8-20 år til å delta i sesongens korrespondanseskyting. Vi starter allerede i oktober!!

Vedlegg:



Tinget 2020 gjennomført

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

I dagens korona-pandemi var det stor usikkerhet om man i det hele kunne arrangere et Ting i Bueskytterforbundet. Det ble varslet kun 2 dager før Tinget fant sted at Ullensaker kommune forbød arrangementer på mer enn 50 personer dersom det ikke var faste, markerte sitteplasser til deltakerne.
Norges Bueskytterforbund sin administrasjon og styre har vært på og fulgt med på de retningslinjene som ble gitt til en hver tid. Og gjennom samarbeidet med Scandic Hotel Oslo Airport tilfredstilte vi de kravene som ble satt med 1 meters avstand og tilgjengelig antibac og vaskerutiner.

Dirigenten som ledet Tinget, Trond Søvik fra Kampsportforbundet ledet Tinget på en eksepsjonelt god måte med sin humor og seriøsitet. Norges Bueskytterforbund takker Trond for gjennomføringen.



81% av hovedhandlingene til NBF’s Strategi krysset ut i tingperioden



Styret i Norges Bueskytterforbund presenterte også hvilke sjekkpunkter på strategien fra 2018 til 2020 som hadde blitt gjennomført. Her er en oppsummering av det som har skjedd:

  • Norge har tatt flere medaljer i internasjonale mesterskap
  • Norges Bueskytterforbund har blitt sertifisert som «Rent Særforbund»
  • Norges Bueskytterforbund har utviklet en moderne og mer brukervennlig hjemmeside
  • Norges Bueskytterforbund har startet å bruke NTB aktivt til pressemeldinger om medaljer og representasjonen internasjonalt
  • Norges Bueskytterforbund har utarbeidet en mediestrategi som er startskuddet mot å skaffe større sponsoravtaler
  • Norges Bueskytterforbund har inngått et samarbeid med Sport-X om en merchandise avtale og klubbavtale som gir klubbene rabatt på 25% på klubbtøy
  • Norges Bueskytterforbund har startet å strømme nasjonale mesterskap til digitale plattformer
  • Norges Bueskytterforbund har digitalisert det administrative arbeidet, og har startet å digitalisere kursvirksomheten mer
  • Norges Bueskytterforbund har fått godkjent søknad om opptak av en «ny» gren – Skogsskyting, som inkluderer 3D og Felt
  • Norges Bueskytterforbund har fått innvilget støtte fra Sparebankstiftelsen DNB for å etablere et nytt prosjekt «Styrking av grasrottreneren» som betyr at Forbundet skal igang å ansette en tredje person til Administrasjon på en 70% prosjektstilling over 3 år.

Planene fremover

Forbundstyret la også frem en plan for hvordan strategiarbeidet skulle fortsette.
Noen av hovedpunktene for videre fremdrift skal være;

  • Styrke Feltbueskytingen gjennom tilskuddsmidler til klubbene som etablerer baner.
  • Planer for hvordan klubbene på best mulig måte kan bidra til en god PR mot media og egne sponsorer
  • Antidopingplanen skal etterfølges og NM arrangører skal være sertifisert som «Rent Idrettslag»
  • Norges Cupen skal gjeninnføres fra innendørssesongen 2021-2022.
  • Etablering og innføring av flere dommernivåer, lokale, regionale og nasjonale dommere.
  • Det skal legges en plan for søking om et internasjonalt 3D mesterskap.
  • Regionsleddene skal styrkes videre, gjennom møter og tettere oppfølgning fra NBF sin administrasjon
  • Det ansettes en trenerveileder som skal fokusere på utvikling av trenerne og en bedre oppfølgning til dem.
  • NIF sitt «Bedre klubb» program skal implementeres til klubbene for å øke klubbutviklingen.

Norges Bueskytterforbund skal etterstrebe sin visjon og verdier til en hver tid:

PRESISJON – TRADISJON – INKLUDERENDE – RESPEKT – SAMHOLD

Bueskyting er en idrett der alle har en mulighet til å drive med en olympisk idrett, enten det er på elite- eller mosjonsnivå.

Norges Bueskytterforbund takker alle delegater og tilretteleggere for et godt Ting i 2020. Vi benytter også anledningen til å takke de avtroppende styre og komitee medlemmene for en god innsats i forrige Ting periode, og ønsker de nye og gjennvalgte tillitsvalgte lykke til med den kommende perioden.

Det nye styret består av;

Mer informasjon med kontaktinfo og ansvarsområde vil komme på siden over styremedlemmer her, etter styremøte 24.-25. oktober 2020.



Oppdatert korrespondanse

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Korrespondansen er nå oppdatert, med resultater til og med november.

Vi i Ungdomsutvalget ønsker alle lykke til videre, god jul og godt nyttår



NM Inne 2021 flyttes til November

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Som det fremkommer av styremøteprotokollen fra sist styremøte, flyttes NM innendørs fra 13.-14. mars til 27.-28. november 2021. Grunnet den fortsatte usikkerheten rundt Covid, ønsker man å være førevar og ikke utsette arrangørklubben Tønsberg & Omegn Bueskyttere for en ny avlysning dersom situasjonen fortsetter.

Det er etter søknad fra Tønsberg Bueskyttere at saken ble behandlet på styremøtet.



Sportssjefen informerer

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Hver høst har sportsutvalget en gjennomgang og evaluering av landslagene.  Vi har presisert at for de unge skytterne, er de normalt er medlem av denne gruppen frem til det året de blir senior skyttere.   2020 har vært utfordrende også for langslagsskyttere og flere skyttere har valgt å tre ut av landslaget.

Dette er oversikten over alle som i dag er en del av landslaget og er mer oppdatert enn listen i sportsutvalgets referat.



Benjamin Backofen ansatt i prosjektstilling som Trenerveileder

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbund mottok 28.september svar fra Sparebankstiftelsen DNB om at søknaden om støtte til prosjektet «Styrke Grasrottreneren» ble innvilget med med kr. 1 500 000. Dette resulterte i at forbundet har hatt en ansettelsesprosess gjennom høsten, og har nå ansatt Benjamin Backofen (27 år) til prosjektet.

Stillingen er en 3 årig prosjektstilling som starter fra mandag 04. januar og løper til 31.12.2023.

-Først må jeg takke Sparebankstiftelsen DNB for tilskuddet vi har fått. Dette er en stor glede for norsk bueskyting, og jeg håper at vi med Benjamin i denne stillingen kan øke trenerkompetansen til bueskyttertrenerne. Mange av trenerne ute i landet føler seg noen ganger veldig alene i rollen, og det er bra at de får en sparringspartner som Benjamin her.

Benjamin har tidligere vært aktiv i miljøet, og mange kjenner han fra før gjennom streaming av NM og foredragsholder på trenerkursene. Benjamin var også den som ifjor fikk tildelt et stipendiat fra Olympic Solidarity og Olympiatoppen for å delta på et 3 måneders kurs i regi av World Archery og World Archery Excellence Centre.

-Jeg gleder meg til å kunne gi noe tilbake til buenorge. Utdanningsløpet mitt har gitt meg en bred forståelse av formidling som jeg håper Norges trenere kan dra nytte av. Også håper jeg selvfølgelig å kunne få utviklet meg enda mer slik at jeg kan bli den beste treneren jeg kan bli, sier Backofen og legger til -Den største utfordringen blir nok å se sine egne begrensninger. Man får ikke hjulpet alle på så nøye som man kanskje ser for seg, men jeg håper jo at det til syvende og sist vil kunne gi buenorge et løft.

Vi vil komme tilbake med kontaktinformasjonen til Benjamin Backofen over nyttår.



Styremøte protokoll fra styremøte 13 desember

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbunds styre hadde sitt andre styremøte 13. desember 2020 som digitalt møte.

Vedlagt ligger protokollen, referat fra Sportsutvalgsmøte, regnskap, og godkjente uttaksprosedyrer.

Vedlegg:



136 skyttere påmeldt til NBF’s første Online stevne i romjulen!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbund skal imorgen teste ut et Online stevne, og hele 136 skyttere har meldt seg på fra 32 forskjellige klubber.

Skytterne som har meldt seg på skal iløpet av dagen idag få utsendt scorekortet de skal benytte til stevne.

Hvordan bruke Ianseo scorekeeper? Les her:

Dersom du er påmeldt men ikke mottar scorekort, sjekk søppelpost. Om ikke kontakter du Jon Arne Storelv på epost; jon-arne@bueskyting.no

Vi minner om at det skal skytes mellom 28.12.20 klokken 15:00 og 29.12.20 klokken 22:00.

Vi ønsker alle skytterne lykke til!

Resultatene vil komme inn her, etterhvert som det sendes inn

Vedlegg:



NBF Online Romjulsstevne 28-29 desember

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

NBF ønsker å opprettholde en viss aktivitet, og med referansen til at det er 57 skyttere med i den internasjonale Indoor World Cup Online, er det mye aktivitet som skjer ute i klubbene. Noen har mulighet til å skyte i klubb, andre har mulighet til å skyte hjemmefra.

Vi inviterer derfor en lignende konkurranse som World Archery har, et digitalt romjulsstevne over hele landet! Stevnet er uoffisielt og uten deltakeravgift, vi ønsker å lære mer om hvordan dette fungerer og utvikle konseptet videre.

Stevnet avholdes for alle mesterskapsklasser. Skytingen må gjennomføres mellom perioden 28.12 kl. 15:00 til 29.12 kl. 22:00
Det skal skytes 60 piler på 18 meter, 40cm/60cm.

Scoring vil skje gjennom Ianseo Scorekeeper på telefon eller tablet. Har du ikke appen må du laste den ned på forhånd.
For Android: Last ned
For IOS: Last ned

For å delta må du melde deg på via skjemaet HER.

Påmeldingsfrist er 25. desember klokken 17:00

Det blir sendt ut scorekort til deltakerne innen 27. desember.

Vi håper på god deltakelse og ønsker fortsatt alle en riktig god jul!



UK informerer vedr Ungdoms VM

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

UK har fått forlenget frist, og nå som det åpnes for stevner igjen er vi ekstra glade for å kunne melde at resultater  fram til og med 13.juni, vil telle med for rangering til Ungdoms-VM i Polen i august. Dette gjelder for kadett og junior som har meldt interesse eller er på landslaget.



Invitasjon til NUM 2021

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ungdomsutvalget inviterer til Nordisk Ungdomsmesterskap. Grunnet Covid-19 situasjonen vil NUM arrangeres digitalt, slik vi opplyste om tidligere i vår. Konkurransen vil bestå i en individuell 720-runde uten finaler, som i fellesskap avholdes lørdag 3. juli 2021

Grunnet hensyn til smittesituasjonen og smittevernregler vil det i år sannsynligvis ikke være mulig å arrangere én konkurranse for alle ungdommer i Norge. Vi håper derfor at det lokale smittevernreglementet tillater å arrangere konkurranser på regions-/krets-nivå. Det vil si at disse konkurransene vil være å telle som «vanlige» konkurranser, og det må være en dommer til stede.

Ungdomsutvalget til Norges Bueskytterforbund ønsker dermed å invitere ungdommer som fyller 13, til og med det året de fyller 20 år. Nytt av året er at de født i 2000, altså fjorårets siste års juniorer, vil kunne konkurrere i egen klasse, 21Y. Når alle resultatene er inne, vil det være en digital premieutdeling.

All informasjon fra arrangøren kan finnes her: https://www.ianseo.net/Details.php?toId=7613

Vi i Ungdomsutvalget gleder oss over muligheten til å kunne delta på NUM igjen, og håper at alle ungdommer vil delta! 

Oppsummert

Felles digital konkurranse lørdag 3. juli 2021, med start kl. 10:00. Det vil være regionale 720-runder uten finaler

Pris           

Det er opp til hver arrangør å sette egen stevneavgift 

Påmelding:        

For påmelding sendes vedlagt påmeldingsskjema klubbvis til ungdomsutvalgetbue@gmail.com innen 15. juni. Veldig viktig at denne overholdes da det ikke er mulig å etteranmelde skyttere i år. ALLE felt i påmeldingskjemaet MÅ fylles ut. 

Påmeldingsskjema

Ang. Arrangering: Ungdomsutvalget ønsker at så mange som mulig skal kunne delta, Vi ønsker derfor at det skal være mulig å arrangere så mange steder som mulig, skulle det være spørsmål vedrørende selve arrangementet, ta kontakt med Odin, på mail: odin.sjotun@bueskyting.no eller Endre, på mail: endrevik.larsen@bueskyting.no

Vedlegg:



Påminnelse: Frist for å melde interesse for å representere internasjonalt 3D 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det nærmer seg fristen for å melde interesse for å representere internasjonalt i 2022 for 3D/Felt skyttere.

Skyttere som ønsker å satse på internasjonale representasjonsoppgaver innen 3D og Felt skyting 2022, må melde sin interesse til forbundskontoret senest 15 juni 2021.

Kvalifiseringsperioden for kommende år er 16 juni 2021 – 15 juni 2022.

Meld din interesse og hvilken divisjon du skyter i til bue@bueskytterforbundet.no senest 15 juni 2021, henvendelser etter denne dato vil ikke bli vurdert.

Generell bestemmelse:

Landslagsskyttere regnes å automatisk være interessert i internasjonale mesterskap i de grener de er tatt ut på landslag, og trenger derfor ikke å melde interesse for dette personlig.

Dette gjelder imidlertid IKKE for mesterskap i øvrige grener enn det ditt landslag har som hovedsatsing.

3D-landslagsskyttere er kun automatisk med på liste for 3D EM og 3D VM. De må melde interesse dersom de også ønsker å bli vurdert for Felt eller Skive-mesterskap.

Pr. i dag er det ikke et eget Felt-landslag, men dersom dette blir etablert, vil de automatisk bli ført på liste for Felt, men må melde interesse for 3D, og for Innendørs eller Skive-mesterskap.

For å melde interesse for egenfinansiering er fristen 31/12-2021



Utendørskonkurranser åpnes fra 27 mai.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Generalsekretær, Jan Roger Skyttesæter har i dag oversendt regjeringens oppmykning av koronaregler til NIF og har fått svar fra NIF’s advokat at vi kan starte med utendørskonkurranser fra og med 27 mai.

Det er selvfølgelig noen restriksjoner, men det er viktig at vi forholder oss til vår smitteprotokoll og følger de lokale regler der de er strengere enn de nasjonale tiltak.

Arrangementer

Det oppfordres til forsiktighet og planlegging av deltakelse på arrangementet slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Herunder å ikke oppsøke arrangementer i en annen kommune dersom man bor i en kommune med forhøyet smittenivå.

Reglene for arrangementer er som følger:
– Maks 200 personer på arrangementer utendørs. (NB! Dersom lokale tiltak er strengere skal dette følges foran nasjonale tiltak.)

Idretts- og fritidsaktiviteter
– Voksne over 20 år kan drive organisert aktivitet utendørs i grupper på inntil 30 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand. (Nytt) (NB! Dersom lokale tiltak er strengere skal dette følges foran nasjonale tiltak.)

Med vennlig hilsen

Jan Roger Skytteseter
Generalsekretær
Norges Bueskytterforbund



Bestill årets sommerferie nå!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Bueskytterforbundets samarbeidspartner, Thon Hotels, tilbyr medlemmene i bueskytterklubbene 25% rabatt på opphold, og full fleksibilitet på bestillingen i sommer. 

Som en av Bueskytterforbundets samarbeidspartnere gir Thon Hotels Bueskytterforbundets klubber og deres medlemmer deres gunstige priser på overnatting på Thon Hotels i hele Norge. Mange av Bueskytterforbundets arrangementer skjer derfor på Thon Hotels, og vi anbefaler alltid opphold på disse hotellene ifm. stevner.

I likhet med idretten, er også reiselivet sterkt preget av pandemien. Nedstengningen har ført til stengte hoteller og permitteringer av ansatte. Selv om den gradvise gjenåpningen av samfunnet varierer med hvor man bor, gjør smittevernstiltakene og den pågående vaksineringen at vi nå kan skimte et lys i horisonten. 

Benytt anlegningen til å oppleve Norge
Uavhengig av vaksinasjonstakten, og utviklingen av vaksinepass vil det trolig komme færre utenlandske turister til Norge i sommer. Om du vurderer å ferie i Norge, benytt derfor anledningen til å få et godt tilbud og samtidig støtte vår gode samarbeidspartner Thon Hotels. 

Les mer og bestill via denne lenken



Ny Landslagsstruktur

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Toppidretten i Norge har lenge vært preget av grupperinger, lite samarbeid hvor mye av arbeidet har vært overlatt til den enkelte.  

I løpet av det siste året har Magne Nilsen(Ungdom), Lars-Erik Amundsen(Skog), Morten Bøe(Compound), Benjamin Backofen(Olympisk Recurve) og Ragnhild Nordmelan(Sportsjef) arbeidet med å få laget en ny toppidrettsstruktur som er forankret i Sportsutvalgets og Styrets arbeid.  
 
I dette arbeidet har første prioritet vært å øke samarbeidet på tvers av grenene, og fått etablert en tydeligere avklaring i arbeidsområder. Målet har vært å etablere et enhetlig landslag, som sammen kan bidra til å styrke toppidretten fremover. Det vil bli etablert en Landslagssjef som kommer til å være hovedbindeleddet for landslagstrenerne, og sportssjef/Sportsutvalg. Magne Nilsen er blitt utpekt til å fylle denne rollen.  

Hva betyr dette for landslagsutøvere, og utøvere som ønsker seg inn på landslaget?  

Landslagets fokus er å få bueskyttere til å bli toppidrettsutøvere. Etter at toppidretten i Bueskytter-Norge ble omtalt som “En gjeng glade mosjonister” samt at noen utøvere aktivt har valgt å stå utenfor landslaget har man innsett at en restrukturering har vært nødvendig.  

Landslagsplasser vil fra nå bli tildelt på bakgrunn av søknader innsendt av utøvere. Det vil stilles konkrete og tydelige krav for å kunne bli del av landslaget. Ved siden av tilstrekkelig ferdighetsnivå står arbeidsinnsats og lagånd i fokus. Søknader vil behandles av landslagsteamet hvor innstilling sendes til sportsutvalg som tar endelig avgjørelse. Håpet er å få bygget et stabilt fundament som forhåpentligvis kan gi gode resultater frem mot OL 2024, og 2028. Samt stabile medaljeprestasjoner i 3D & Felt.  

– Vi har sett på hvordan andre individuelle idretter har jobbet med å få etablert en gruppe- og lagfølelse. Spesielt alpint har gjort store fremskritt på området, noe som har gitt dem god avkastning. Ved å fokusere på lag og felleskap håper vi på samme positive effekt – Magne Nilsen 

Seniorutøvere vil sammen med trener skrive en kontrakt hvor konkrete forpliktelser fastsettes. Plassen på landslaget og kontrakten vil årlig bli evaluert. For ungdommen vil man rette mer fokus på utvikling og innsats.  

Ved at landslagstrenerne nå jobber tettere sammen håper vi at ressursene kan utnyttes i bedre grad. Det vil dermed bli naturlig at trenerne jobber på tvers av gren, for å hjelpe hverandre og bidra med den kompetansen de har. Landslaget er også i samtaler med olympiatoppen for å konkretisere deres bidrag og innsats inn mot landslaget.  

Utover alt dette vil det i forbindelse med denne relanseringen av landslaget komme et eksklusivt sponsortøy. Dette vil være et supplement til representasjonstøyet, og vil være et tøy utøverne selv kan velge om de ønsker å investere i. Forskjellen er; Hvor representasjonstøyet kun skal brukes ved offisiell representasjon, vil sponsortøyet kunne brukes på trening og i hverdagen. Dette for å skape en tydeligere profil utad, og gjøre det mer attraktivt for sponsorer. Dette tøyet vil være eksklusivt for landslagsutøvere, og leveres av Sport-X.  

Som landslagsutøver vil man få tilgang på Olympiatoppens ressurser, spisskompetansen innad i laget, delta på samlinger med variert innhold og muligheter for internasjonal matching. For World Cup og Mesterskap er Uttakskomiteens uttak gjeldende.

Toppidretten vil få en egen side på www.bueskyting.no. Her vil man kunne finne informasjon om utøvere, trenere, trenerstrukturen og søknaden. Om alt går etter planen vil dette være på plass innen 7.5

Det vil gjennomføres en presentasjon av den nye landslagsstrukturen fredag, 7.5 klokken 18:00. Påmelding her: https://forms.gle/RcPaw6v43nvHtdaa6 

Har du spørsmål?
ragnhild.nordmelan@outlook.com



Faugstad og Tjentland fra Klepp Bueskyttere til EM Skive i Antalya den kommende uken

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

To skyttere fra samme klubb, Klepp Bueskyttere skal den kommende uken representere Norge i EM Skive som avholdes i Antalya, Tyrkia fra 31.05-06.06.2021. Anders Faugstad og Oddmund Tjentland skal begge skyte i klassen Compound Herrer.

Faugstad som kommer rett fra World Cup og treningsuke i Lausanne, Sveits, og Tjentland ankom Antalya igår. På mandag starter offisiell trening, og innledende runder skytes på tirsdag. 

Faugstad har allerede fått to internasjonale konkurranser siden pandemiåret 2020, Tjentland reiser nå på sin første representasjonsoppgave siden 2019. 

Vi ønsker begge skytterne lykke til med de siste forberedelsene og skytingen i konkurransen!



Påminnelse om frist for å søke landslaget i 3D/Felt

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Landslaget har fått en ny struktur og fristen for å søke seg inn på landslaget i 3D er 1.juni 2021. Mer informasjon her.



Gjerningsmannen i Kongsberg Har Ingen Tilknytning Til NBF

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

 

Norges Idrettsforbund har bekreftet at den 37-årige gjerningsmannen som er siktet for drapene i Kongsberg, ikke er registrert i NIF sitt medlemsregister.  

Gjerningsmannen har ikke vært medlem i noen av Norges Bueskytterforbunds klubber og har heller ikke gjennomført noe kurs i regi av NBF. 

Vi har ingen opplysninger om hvilket utstyr gjerningsmannen har benyttet, og ønsker heller ikke å spekulere rundt det, men la politiet gjennomføre sitt arbeid. 

På vegne av hele bueskyttermiljøet sender vi våre tanker til de som er skadd, drept og de pårørende, og føler veldig med alle berørte i saken.



Tragisk hendelse i Kongsberg

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Den tragiske hendelsen i Kongsberg hvor det også er blitt brukt pil og bue.

Det er mye medieoppmerksomhet og president og generalsekretær svarer etter beste evne.

På vegne av hele bueskyttermiljøet sender vi våre tanker til de som er skadd, drept og pårørende.

Vi blir hele tiden utfordret i å mene noe om hvilket utstyr som er benyttet og hvilket miljø denne mannlige personen på 37 år kommer fra.

Vi har ingen opplysninger om dette og vi ønsker heller ikke å spekulere rundt det, men la politiet gjennomføre sitt arbeid.

Vi føler veldig med alle berørte i saken.



Forbundskontoret informerer

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Generalsekretær, Jan Roger Skyttesæter, har ferie fra og med 16.10 til 31.10.

Vår Utviklingsansvarlige, Endre Vik Larsen, er tilbake fra sykemelding i 30% og er på jobb mandag, onsdag og fredag fra 10:00 – 14:00.

Dersom noe skulle haste i perioden Jan Roger er på ferie, kan Endre kontaktes på mail: endre@bueskytterforbundet.no eller tlf: 99125103



Trenerutvalget kartlegger

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Trenerutvalget ønsker å kartlegge behovet for å gjennomføre et Trener 2 kurs. Dersom du er trener 1 fyll ut dette skjemaet: https://forms.gle/rEHLY2UeDbqyijU78

Dette vil bidra Trenerutvalget i å se interessen, før man legger ned arbeidet med å planlegge et kurs.

Videre vil trenerutvalget opprette en maillingliste for de som allerede er i trenerløypa. Dette for å raskere, og mer effektivt, nå ut når kurs blir tilgjengelig. På denne måten vil kvalifiserte deltakere få muligheten til å også kontakte sine klubbstyrer for å informere om annonserte kurs. Påmelding i maillisten gjøres her: https://forms.gle/WeCNntFLdBuLHE4x8



Invitasjon til Juniorserien 2021-2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ungdomsutvalget inviterer barn og unge i alderen 8-20 år til å delta i sesongens Juniorserie. Juniorserien er det nye navnet på Korrespondanseskyting, valgt blant mange flotte innsendte forslag.

OBS OBS Vi starter allerede i oktober!!

 

Invitasjon_Juniorserien_21-22

Juniorserien_resultater



Kartlegging av klubbenes muligheter til å ta i mot utøvere med funksjonsnedsettelse.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

I tilknytning til NBF´s strategi er det ønske om å kartlegge de forskjellige klubbenes muligheter til å ta i mot utøvere med funksjonsnedsettelse.

Hensikten med kartleggingen er at det skal være enkelt for aktuelle utøvere å finne en klubb der de kan prøve bueskyting.

Når kartleggingen er utført vil også opplysningene bli delt med deres respektive idrettskrets/region slik at de vet hvem som kan kontaktes dersom det er personer med funksjonsnedsettelse som ønsker å prøve bueskyting.

Svarene sendes til sigmund.lindberget@bueskyting.no

Svar ønskes så snart som mulig, senest 1/11-2021.

Spørsmål:

1.Har dere utøvere med nedsatt funksjonsevne pr i dag?

2.Har dere tilrettelagt adkomst til treningslokaler og toalett i vintersesongen?

3.Har dere tilrettelagt adkomst til skytebane og toalett i utendørssesongen?

4.Har dere trenere i klubben som kan ivareta utøvere med funksjonsnedsettelse?

5.Har klubben kapasitet til å ta i mot utøvere med funksjonsnedsettelser?

6.Kjenner dere til hvilke muligheter dere har for å søke om/få tildelt midler for tilrettelegging av

bane/bygg til utøvere med funksjonsnedsettelser?

7.Tillater dere at din klubb (dersom den har mulighet for å ta imot nye utøvere med nedsatt funksjonsevne) blir videresendt til respektive idrettskretser/regioner?

Dersom svaret er nei på dette spørsmålet vil ikke opplysningene for din klubb bli sendt ut fra NBF.

 

Med vennlig hilsen

Sigmund Lindberget

Ansvarlig for Paraidrett NBF

Kartlegging av klubber omkring utøvere med funkjsonsnedsettelse



Juniorserien er oppdatert

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Juniorserien er nå oppdatert med resultater til og med november. Sjekk ut alle resultatene her

Vi ønsker lykke til videre



Gjennomføre konkurranser ved smittevernrestriksjoner

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

For å få gjennomført konkurranser i Norge under den pågående pandemien er det nødvendig med enkelte justeringer og tilpassinger for å tilfredsstille anbefalinger og krav til FHI og myndighetene for øvrig.

Det bemerkes at det til enhver tid er de lokale helsemyndigheter som setter premissene for om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre stevner hos den enkelte klubb/region og at det dermed kan være forskjellige utgangspunkt fra klubb til klubb.

Et av de viktigste elementene våre arrangører av bueskytterstevner må forholde seg til, er avstand mellom utøvere. Det kan være forskjellige krav til minimumavstand i de forskjellige regionene, både 1, 1,5 og 2 meter. Behovet for minimumavstand på skytelinja kan derfor også variere.

Følgende anbefalinger legges derfor til grunn (med utgangspunkt i 1 meters minimum avstand):

  • Det legges opp til A-B skyting, på konkurransene, ikke A/B-C/D
  • Mattenes senter plasseres ihht skytternes plass på skytelinja, i dette tilfellet minimum 2 meter fra senter til senter
  • Hver skytter har tildelt område på skytelinja på minimum 1 meter
  • Hver skytter oppholder seg rett bak egen plass på skytelinja mellom rundene
  • Hver skytter plasserer seg i midten av det tildelte området på skytelinja
  • Når piler skal hentes sørger man til enhver tid til å overholde avstandsreglementet. En skytter går til matta og henter ut sine piler, mens den andre skytteren står et par meter bak matta og venter på at pilene til den andre er trukket før hen trekker ut sine egne.

For øvrig kan nevnes:

  • Dommerne bruker munnbind og spriter hender (spesielt dersom man  ta på skytteres utstyr)
  • Premieutdeling – den enkelte henter sin premie, får ikke overlevert via håndsoverrekkelse
  • Smittesporing / kartlegging av utøvere med telefonnummer og hjemstedskommune
  • Husk! Dersom man må gå på kompromiss med våre «normale» regler for å få gjennomført en konkurranse med tanke på Covid19, skal dette fremkomme av stevnerapporten.
  • De samme forholdene til smittevern og evt tiltak gjelder også i de tilfeller hvor man arrangerer varianter av skogsskyting innendørs

Ellers gjelder vanlige regler for gjennomføring av stevnet.



Oppdatering smittevernregler og endret approbasjon

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt restriksjoner ifm korona, og ikke minst tolkningen av de litt flytende anbefalinger som kommer fra regjeringen.

Den største forskjellen er at det som før var anbefaling og hvor NIF tolket dette som påbud, så er det nå endret tilbake til å følge anbefalinger.

De siste informasjonene som kom i går kveld og som ble bekreftet på møte i dag finner dere på denne linken Nye inngripende tiltak for idretten (idrettsforbundet.no)

Det står skrevet at toppidretten er unntatt noen av restriksjonene, og for oss betyr det de skyttere som tilhører en av våre landslaggrupper.

Generalsekretæren anbefale dog at dere vurdere all aktivitet nøye, og heller avlyser stevne/aktiviteter.

For å hjelpe klubber med å planlegge fremtidige stevner, så innfører vi fra i dag en approbasjonsfrist på 10 dager.



Regjeringen har kommet med nye smittevernregler

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Slik det ser ut fra pressemeldingen vi har fått fra NIF, så vil det bli store begrensninger ifm arrangering av stevner, og gjennomføring av innendørs trening og aktivitet.

Hvis det lar seg gjøre så kan vi arrangere trening og stevner, hvis man holder 1 meters avstand og er maks 50 personer, men da må vi følge våre tidligere smittevernregler.

Generalsekretæren anbefale dog at dere vurdere all aktivitet nøye, og heller avlyser stevne/aktiviteter, frem til vi får oppdaterte informasjon fra myndighetene, som kontinuerlig vil følge smittesituasjonen.



UK informerer om uttak og uttakskriterier

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Uttak til VM Para 2022

UK har foretatt uttaket til innendørs VM Para, og Anette Londal (Oslo Bueskyttere) er Uttatt ut til mesterskapet som blir avholdt i Dubai 19. – 27. februar 2022.

Lagleder er Georg Refseth

Vi ønsker Anette lykke til med forberedelsene til mesterskapet.

Uttak til World Games 2022

UK har foretatt uttaket til vår kvoteplass i barebow.

Lars Marius Sørlie (Kongsvinger Bueskyttere) er tatt ut til mesterskapet, som blir avholdt i Birmingham (USA) perioden 7. – 17. juli 2022.

Lagleder er pr. dato ikke tatt ut.

Vi ønsker Lars Marius lykke til med forberedelsene til mesterskapet.

Uttak og uttakskriterier for World Cup 2022

World Cup stage 1: 18-24. april i Tyrkia

World Cup stage 2: 16-22. mai i Gwangju, Korea

World Cup stage 3: 20-26. juni i Paris 

World Cup stage 4: 18-24. juli i Medellin 

Basert på World Cup og NM skive i år (2021) tas Anders Faugstad, Klepp, direkte ut til WC i Tyrkia og i Korea. Til WC i Tyrkia er det budsjettert for 3 skyttere, og det vil bli direkte uttak av de 2 ledige plassene etter første dag under Krystallstevnet 22. januar 2022. 

Krav:

Compound Damer   675 

Compound Herrer   695 

Recurve Damer       645 

Recurve Herrer        660 

Uttak til stage 3 og 4 I World Cup vil baseres på resultater i utesesongen 2022. 



Ruben ble norgesmester

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ruben Chan Håland ble den første i Norge til å stille opp i norgesmesterskap i PU-klassen.

NBF møter Ruben Chan Håland (20) fra Sarpsborg Bueskyttere under NM innendørs. Han skyter med buetypen Recurve i klassen Psyksisk Utviklingshemmet (PU), en ny klasse i Norge. Håland har skutt i fire år, men dette er første gang NM arrangeres med denne klassen som del av NM-programmet, noe Håland syns er både spennende og gøy. Det er hans første større konkurranse, men han har deltatt på lokale konkurranser både inne og ute i Østfoldsområdet.

Vi møter han sammen med foreldre og trener. Trener Per-Olav Rusås kommenterer at Ruben er en ivrig skytter som trener aktivt og ofte deltar på konkurranser. Samarbeidet dem imellom beskrives av begge som godt, og at Håland ikke bare trekker på trenerens kompetanse, men også de andre skytternes. Sarpsborg Bueskyttere kan beskrives som en inkluderende klubb, og Håland føler seg godt inkludert i klubben og trivselen er høy. Han ønsker å kunne satse videre på samme nivå og ønsker at flere blir med og konkurrerer i klassen.

Når vi spør om hvordan det har gått under innledende runde, svarer Håland at det har gått greit og at det er snakk om mulig ny personlig rekord. Én ting er sikkert, det ble norgesrekord uansett, da Bueskytterforbundet vedtok at det også skal føres norgesrekorder for disse klassene under forrige styremøte.

Når vi spør hvorfor det gikk så godt svarer mor at Laban er superkraften, før det les godt av alle rundt bordet. Klassen Psykisk utviklingshemmet ble innført i 2021, og både trener og utøver mener at det var på tide. Dog er Håland alene i klassen og håper på større rekruttering. Foreldrene beskriver bueskyttermiljøet som inkluderende og sosialt, og at dette er en rolig idrett som passer bedre for Ruben enn kondisjonsidrettene. Håland har tidligere prøvd en del andre idretter, men det er bueskytingen som passet han best og han stortrives.



Tinget 2022 – Hotellbestillinger og fullmakt

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det nærmer seg fristen for å sende inn forslag til Tinget 2022, 22 januar klokken 23.59. Tidsfristen er endelig, og forslag som kommer senere vil ikke bli tatt med.

Nå ligger også hotellbestillingsskjema og fullmaktsskjema ute på siden for Tinget 2022, der legges all offisiell informasjon. Siden finner du her.

Frister:
Forslag til Tinget – Innen 22.01.22
Hotellbestillinger – Innen 01.03.22 (Navneendringer kan gjøres senere)
Fullmaktsskjema – Innen 01.04.22



WA Regelverksendringer 15. Januar 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

På den internasjonale kongressen som ble holdt i USA i høst ble det vedtatt noen endringer av regelverket som påvirker alle medlemsnasjoner. Disse endringene blir i stor grad innført 15. januar 2022, også for oss i Norge.
Det er ikke alle endringer som påvirker oss i Norge, nedenfor er det derfor listet opp kun de som vi trenger å ta hensyn til.

Endringene blir lagt til i regelverksvedtektene fra samme dato.

Du kan hente ned et dokument med aktuelle regelverksendringer her (det samme er gjengitt nedenfor)


Endringer fra 15. januar 2022

  • Ny betegnelse for klassene kadett og junior:
    • Kadett: U18 (Under 18) kvinner / U18 menn – til og med det året man er 17
    • Junior: U21 kvinner / U21 menn – til og med det året man er 20
    • Masters / 50+ – fra og med det året man er 50 (i prinsippet ingen endring i betegnelsen i Norge)
  • Shoot-off skiveoppsett for compound (utendørs): 80cm seksringet skive plasseres midt på matta
  • Barebow
    • Vibrasjonsdempere godkjennes over og under grepet. Disse må imidlertid passere «ringen» på 12,2cm uten at de bøyes
  • Instinkt divisjon bytter til Tradisjonell divisjon med følgende justeringer
    • Justerbare lemmer (styrke/tiller) er OK
    • Det må være noe tre i midtstykke (er ikke definert hvor mye)
    • Strengklatring er ikke lov
    • Ansiktsklatring er lov*
    • Må ikke velge mellom split eller tre fingre under pila, men peke- eller langfinger må være maks 3mm fra pilnock*
    • Fingerbeskytter må ikke ha sammenhengende overflate (kan være vanlig tab uten ankringsplate)
    • Tradisjonell «arver» klasseinndeling, avstander, opprykkskrav og rekorder som gjelder for Instinkt i dag

*Under vurdering og vil bli presisert ytterligere

  • Rullestolryggens utgangspunkt for måling
    • Ryggstøtte skal ikke være lengre frem enn halvveis på skytters overkropp –
      og dybden – maks 100mm – skal måles fra stolryggens ytterste punkt (lengst fra skytter)
  • Sleeves/ermer (internasjonal regel, innføres ikke i Norge, men må hensyntas av våre representasjonsskyttere)
    • Under finaleskyting med TV-dekning samt medaljeseremonier skal evet. undertrøyer, kompresjonstrøyer, eller sleeves, ha samme farge som hovedfarge/grunnfarge på skytetrøya, eller være hvit. Den kan imidlertid ha påtrykt logoer, navn, etc.

Endring fra 01. mars 2022:

  • Tidskontroll:
    • For mesterskap som har status som World Ranking Events (WRE) vil følgende tidskontroll gjelde
      • 20 sek pr pil i individuell alternering, team og mixed-team inkl shoot-off’s
      • 30 sek pr pil for individuell skyting i kvalifikasjonsrunder (der det ikke skytes alternerende – inkl shoot-off)
      • +10 sek i para-mesterskap for ovenfornevnte situasjoner
    • De skyttere som er aktuelle for WRE’s bør gjøre seg kjent med denne skyterytmen
    • Øvrige konkurranser får ingen endringer i tidskontroll i 2022 (det blir tatt opp til vurdering på slutten av året)


Coachnow

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Våre landslagstrenere har i lang tid hatt en utfordring med å opprettholde og ivareta en god kontakt med utøverne sine. Norge er et langstraktland og økonomien dessverre ikke god nok for å til enhver tid kunne møte med utøverne. 

I 2020 bestemte trenerteamet på landslaget seg for å prøve ut en digital løsning som kanskje kunne forenkle kommunikasjonen med utøverne. 

Coachnow ble tatt i bruk som coachingplatform. Tjenesten gjør det mulig for treneren å opprette et privat space mellom trener og utøver + f.eks utøverens lokale trener. Her kan utøver/trener laste opp videoer som landslagstreneren kan se, analysere, og kommentere på. Når man åpner en video i Coachnow, for å gjøre en analyse, vil man få samme verktøy som i f.eks Hudl Technique, OnForm, Coaches Eye eller andre. Forskjellen med disse appene er at man i Coachnow får en historikk, hvor hver video vil ha en egen kommentartråd, hvor trenerens analyser vises direkte i kommentarfeltet. Dette forenkler hele kommunikasjonsprosessen med utøveren. 

Verktøyet er blitt tatt svært godt i mot av utøverne hvor de sier det er flott å endelige kunne få prate med, og direkte kunne diskutere problemstillinger med landslagstreneren. Appens funksjonalitet gjør det også mulig å invitere de som måtte være relevante inn i utøverens space. Det være utøverens Mentaltrener, PT eller andre ressurspersoner for utøveren. 

Det er en veldig praktisk og lett tilgjengelig måte å få tilbakemeldinger på, og det at både jeg og du(Morten Bøe red.anm.) kan tegne på videoen og sende med kommentarer er helt supert. Da kan man hvor som helst og når som helst få coaching, så jeg er veldig fornøyd med appen!

Ylva Hjelle

Suksessen med Coachnow i løpet av 2021 har gjort at landslaget har valgt å fortsette å bruke tjenesten.



Innkalling til Tinget 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det innkalles til Forbundsting lørdag 23. april 2022 kl. 0900 i Thon Hotel Oslo Airport,
Balder Allé 2, 2060 Gardermoen (Buss 22 fra flyplassen).

Det er lagt opp til avslutning søndag 24. april 2022 ca. kl. 1400.

Forslag som klubbene, bueskytterkretser- og regioner, og forbundets tingvalgte komiteer
ønsker behandlet på Tinget, må være oss i hende senest den 22. januar 2022.
Dette inkluderer forslag til endring eller forkasting av vedtekter til vårt regelverk/Tingvedtak.
Vedtektsendringene 2020 – 2022 finner dere her.
Vedlagt skjema benyttes for dette.

For mer informasjon, se vedlagt innkalling.

Vedlegg:

Vedlegg:



Påminnelse om hotellbestilling til Tinget 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Tinget 2022 nærmer seg med stormskritt, og fristen for å bestille hotell er imorgen, tirsdag 01.03.
Bestillingsskjema og priser finner du på denne siden.

Det gjelder kun for de som skal ha hotell, dersom man vet man trenger hotell men ikke har valgt hvem som skal representere klubben/kretsen/regionen så trenger vi skjemaet likevel slik at vi får reservert rom. Navneendringer kan gjøres frem til 01.04. som er fristen for å sende inn fullmakt.



Tingpapirer til Tinget 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Tingpapirene ligger nå ute på Tinget sin egen side, slik at det er lett å finne frem.

Link til siden: https://bueskyting.no/tinget-2022/

Det vil ikke bli printet ut tingpapirer til delegatene denne gangen, et av forbundets mål er å bli mer miljøbevist og bruke digitale plattformer. Vi ber derfor alle delegater om å sette seg godt inn i dokumentet på forhånd av Tinget.

Vi minner samtidig om fristen for å sende inn fullmaktskjemaer som er 01.04.22.



Første styremøte for perioden 2022 – 2024

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Konstituerende styremøte er gjennomført etter Tinget 2022. Styret har fordelt sine arbeidsområder og vil i perioden være slik:

Hele styret + administrasjonen skal også arbeide med å lage en presentasjon som kan benyttes til å presentere for potensielle sponsorer,
basert på noe som er laget før – samt presentasjon av aktuelle landslagsskyttere.

Sportsutvalg og UK

Det nye Sportsutvalget blir slik:

Den nye Uttakskomitteen blir slik:

Kontaktinfo til styret, Sportsutvalget og UK finner dere her.

Vedlegg:



Oppdatert regelverk

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Tingvedtak, regelverk og avstandstabell er nå oppdatert og ligger tilgjengelig for nedlasting.



Oppdatert info vedr NUM 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det vil ikke bli organisert samlet reise fra Norge til Nordisk Ungdomsmesterskap i år. Hver enkelt deltaker må ordne dette selv. Vi kommer til å informere om hvilken rute NBFs stab kommer til å ta slik at det er mulig å koordinere.

Oppdatert informasjon i det forrige innlegget her: https://bueskyting.no/num-2022/

Vi minner også om at påmeldingsfristen er 25. mai 2022.



Uttak til World Cup 3 i Paris 19-26 juni 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Uttakskomiteen har nå foretatt uttak til WC 3 i Paris (19 juni – 26 juni), og vi stiller med et Compound lag.

Følgende personer er tatt ut:

  • Anders Faugstad           Klepp Bueskyttere
  • Mads Haugseth             IL Yrjar Bueskyttere
  • Sander Berner Figved    Klepp Bueskyttere
  • Lagleder er Morten Bøe

Vi gratulerer med uttaket og ønsker alle lykke til.



Vi ønsker å forsterke vårt Ianseo-team!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbund har behov for å få inn mer ressurser i vårt Ianseoteam og ønsker at noen av dere som vil bidra med kompetanse tar kontakt.

Vi trenger dere som kan være med å tilrettelegge for at løsningen fungerer optimalt for våre behov, samt dere som kan hjelpe til på større arrangement.

Har du en «Ianseo-spire» i deg som bare venter på å få blomstre, vil vi at du lar høre fra deg.

Kontakt

Per Christian Stensgård

916 69 999

per.christian.stensgard@bueskyting.no



Felt seminar – SK Vidar Bueskyttergruppe 21-22. mai 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Som et initiativ på å fremme feltskyting i Norge etter coronaperioden så vil vi invitere feltinteresserte til feltseminar i Sørmarka i 21. og 22. mai.

Feltskyting blir internasjonalt regnet som en populær og lærerik buedisiplin. De største internasjonale stjernene skyter ikke bare på skive, men er også aktive i skogen og dette er ikke tilfeldig. Overføringsverdien og læringsutbyttet stort.

I Norge har vi ikke så mange feltkonkurranser, men vi har likevel en rekke internasjonale titler i felt.

Dette seminaret er for etablerte feltskyttere, nysgjerrige, feltnybegynnere, landslagsutøvere og trenere. Skyt inn siktemerker til din klasse og bli med på å utvikle læring, forståelse og interesse for felt.

Avgift for hele helgen er 100,- som vippses Sportsklubben Vidar for bruk av banen.

Påmelding kan sendes til: petter.hjelle@hotmail.com eller ylvanhjelle@outlook.com

Lørdag

Tanken er å bruke noe tid på formiddagen i plenum til å dele noen erfaringer og teorier om feltskyting, for deretter å gå en feltrunde i skogen og overføre dette til praksis.

Når vi går i feltløypa blir det med ressurspersoner i gruppene.

Søndag

Feltrunde eller treningskonkurranse i skogen etter interesse



EM Skive 6-12 juni 2022 i München

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

UK har nå foretatt sitt uttak til Europamesterskapet i skive som går i München 6-12 juni 2022.

De som er tatt ut til dette mesterskapet er:

  • Anders Faugstad             Compound         Klepp BS
  • Mads Haugseth               Compound         IL Yrjar BS
  • Trym Isnes                       Compound         Tønsberg BS
  • Sander Roth                    Recurve               Sandefjord BS
  • Morten Bøe fra Sandefjord BS er Team manager

Vi ønsker dem lykke til i mesterskapet

Når det gjelder uttak til WC-3 i Paris vil resultater frem til 8 mai bli tatt med i vurderingen.



NUM 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ungdomsutvalget har gleden av å invitere til NUM 2022. NUM finner i år sted i Finland, helgen 15.-17. juli. Vi legger også ved invitasjonen fra Finland for å gi et mer fullstendig kostnadsbilde.

Denne gangen må hver enkelt deltaker/klubb/krets sørge for reise til og fra. Vi kommer til å informere de påmeldte om hvilken reiserute staben fra NBF kommer til å ta slik at det går ann å koordinere sammen på et hvis. Det er beklagelig at vi ikke får til en samlet reise, men kostnadene og reisetidene blir for lange. Det vil bli gitt reisestøtte til alle deltakere.

Vedlegg:



European Grand Prix 2022 – Bulgaria

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Denne uken reiser følgende skyttere til European Grand Prix i Plovdiv, Bulgaria.

Det blir offisiell trening imorgen (03.05) og innledende starter onsdag (04.05). Lagleder for skytterne er Morten Bøe.

-Det blir en fin anledning for skytterne til å hente med seg gode erfaringer de kan ta med seg videre i satsningen, sier Ragnhild Nordmelan, sportsjef i NBF.

Vi ønsker skytterne lykke til! Følg med på vår facebookside for daglige oppdateringer.



Norges Bueskytterforbund søker en Landslagstrener til en nyopprettet prosjektstilling i 70%

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Tinget 2022 vedtok at det skal ansettes en Landslagstrener i prosjektstilling.

Stillingstittel: Landslagstrener (70%)

Søknadsfrist: innen 26 juni 2022 til bue@bueskytterforbundet.no

Ansettelsesform: 70% midlertidig ansettelse i inntil 2 års varighet

Norges Bueskytterforbund er den høyeste myndighet på bueskyttersportens område i Norge, og er tilsluttet Norges Idrettsforbund, Olympiske og Paralympiske Komité (NIF). Forbundet har rundt 5000 medlemmer, der i overkant av 1300 er barn og unge, fordelt på 109 klubber i hele Norge.

Norges Bueskytterforbund representerer bueskyting innenfor grenene, skiveskyting og skogsskyting. Bueskyting er en inkluderende idrett hvor funksjonsfriske og paraskyttere er likestilt. Derav vår visjon “Bueskyting er en idrett der alle har en mulighet til å drive med en olympisk idrett, enten det er på elite- eller mosjonsnivå.”

NBFs formål er å fremme bueskytteridretten i Norge og representere idretten internasjonalt. All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet. NBF skal arbeide for å heve utøvernes ferdighet og aktivitet med mål om høyt internasjonalt nivå.

Norges Bueskytterforbundet vil utvide vår trenerkompetanse med å ansette en Landslagstrener til å følge opp våre landslagsutøvere.

Stillingen vil på det faglige plan følges opp av Sportssjef.

Stillingen vil i hovedsak innebære:

  • I samarbeid med Sportssjef og andre landslagstrenere planlegge og gjennomføre personlig oppfølging av landslagsutøvere, herunder reiser og tett oppfølging med fremdrift og arbeidsoppgaver der utøver er, med deres lokale trener.
  • Kan jobbe med, og enes om oppgaver med både utøver, lokale trenere og «gruppelandslagstrenere» for utøverne.
  • Identifisere «first hand» fremtidige toppskyttere, og gi disse oppmerksomhet underveis
  • Reise oftere med utøverne på internasjonale konkurranser (matching i Europa, i tillegg til mesterskap) dersom dette kreves.

For å lykkes i denne stillingen kreves:

  • Må minimum ha gjennomført forbundets trenerløype eller tilsvarende faglig kompetanse
  • Ha gode samarbeidsevner og tillit i bueskyttermiljøet
  • God økonomiforståelse, herunder budsjettering av aktiviteter
  • Gode muntlige og skriftlige ferdigheter, norsk og engelsk

Vi ser etter en person som:

  • Tenker helhetlig og strategisk
  • Jobber systematisk og strukturert
  • Kan vise til suksess/høyt nivå for skyttere man har fulgt opp tett
  • Brenner for å utvikle andre
  • Mestrer å ha mange oppgaver på en gang

Vi tilbyr deg:

  • Lederstilling i et spennende prosjekt
  • Varierte arbeidsdager med mye reising
  • Flexitid, da det må påregnes en del overtid i hektiske perioder samt helgearbeid
  • Lønn etter avtale

Stillingen rapporterer faglig til Sportssjef, mens personalansvar vil ligge under NBFs Generalsekretær.

Vedlegg:



UK har foretatt uttak til EM Para 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Anette Londal fra Oslo Bueskyttere er tatt ut til å representere Norge under EM Para som går  i Roma 30 juli – 7 august 2022

Georg Refseth er tatt ut som lagleder.

Vi ønsker dere lykke til i mesterskapet



Anders Faugstad på World Cup 2 i Gwangju, Sør Korea

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Anders Faugstad fra Klepp Bueskyttere deltar denne uken i World Cup 2, i Gwangju, Sør Korea. Konkurransen starter først imorgen (på nasjonaldagen 17. mai). Idag er det offisiell trening og finne tilbake til flyten etter 7 timer med tidsforskjell.

Lagleder for Anders er Morten Bøe.

Vi ønsker lykke til!
Daglige oppdateringer kommer på vår offisielle facebookside.



Ragnhild Nordmelan ønsker ny Sportssjef lykke til

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Skriv fra Ragnhild Nordmelan, avtroppende sportssjef;
Når styret nå har valgt en ny sportssjef for fremtidig arbeid med toppidretten, ønsker jeg å si noen ord. Jeg vil takke for tillitten styret har gitt i de fire årene jeg har vært sportssjef. Jeg vet at jeg har utfordret dere og min hensikt har være å finne et nytt spor for toppidretten. Måten vi har jobbet på tidligere har ikke gitt de ønskede resultatene. Jeg vil også takke for samarbeidet med de to sportsutvalgene i denne tiden. Det har også vært en glede å være nær dere utøvere som satser på toppidrett, å kunne diskutere med dere og å være en liten del av deres hverdag. De siste to årene har vi ikke fått møttes så ofte, men jeg har hatt direkte kontakt med flere av dere likevel. Dersom noen har behov for noen å prate med fremover, er jeg fremdeles tilgjengelig, selv om jeg ikke lenger er sportssjef. Det har vært spennende å samarbeide med landslagstrenerne, ta del i deres engasjement og å bidra til å legge til rette for utøvernes utvikling og prestasjoner. Takk for samarbeidet, det har gitt meg mye. Jeg vil også takke alle som har tatt kontakt meg med for å snakke om toppidrett, dere skal vite at jeg har tatt alt med meg til videre vurderinger.
Da jeg ble utnevnt som sportssjef for fire år siden, var jeg veldig usikker på om dette var en oppgave jeg ønsket å ta tak i. Jeg hadde på dette tidspunktet vært en del av sportsutvalget i to år og hadde fått et innblikk i arbeidet med styring av toppidretten.
Jeg samarbeidet også en periode med Ken Henry Tesaker, da han var trener for ungdomslandslaget.

Det første jeg tok tak i, var arbeidet med definering av mål for toppidretten. Jeg opplevde at vi i flere år hadde manglet definering av hva vi skulle få til. Vi manglet også rutiner for hvordan vi skulle jobbe: hva som er landslagstrenernes ansvar og myndighet, en god skytteravtale, instruks for lagledere mm. Sportsutvalget brukte det første året til å få på plass det viktigste av struktur. En annen viktig faktor for meg, var å videreføre det arbeidet Ken Henry startet, med å jobbe for god kultur og samhold mellom utøvere på «Team Norway». Som jeg sa på Tinget: Bueskyting er også en lagidrett. En del av dette reflekteres blant annet i skytteravtalen, trenerinstruksen og instruks for lagledere. Samhold og likebehandling har vært viktig for meg. Jeg har alltid ment at alle utøvere skal ha tilnærmet lik mulighet til å utøve toppidrett og at utøvere på landslaget skal ha så likt tilbud som mulig. I et langstrakt land, med dype fjorder og høye fjell samt begrensninger innen økonomi og tilgjengelige ressurser, er dette en utfordring. På Tinget i april hadde vi en god diskusjon vedrørende hvem som skal representere Norge under mesterskap og World Cup. Resultatmål for 2030 ble også vedtatt.

Fremover har ny sportssjef, UK og landslagsledelsen endelig mulighet for å sende de beste, samtidig som det er mulig å jobbe mot vedtatte resultatmål. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer! At målene er langsiktige, gir en ro til å jobbe konstruktivt. Da jeg ble sportssjef i 2018, var det to år til neste OL og det var veldig kort tid. For å kunne delta i OL, må man vinne kvoteplasser. Disse deles ut det siste året før OL holdes og tradisjonelt var det under VM året før OL, de fleste plassene ble delt ut. Derfor satset vi det meste vi hadde av gruppemidler for 2019 og begynte med samlinger med langholdstrening ved årsskiftet. Hensikten var å redusere fordelene de fleste land har, som har mulighet til å trene ute tidligere eller i hall hele året. Vi ønsket å få kvalifisert et lag, både for herrer og for damer. For å sikre at Norge var i posisjon til å vinne disse kvoteplassene, ble det budsjettert med hele 12 plasser under VM. Det vil si fult lag for damer og herrer i recurve i tillegg til det samme i compound. Dere husker sikkert Anders sin sølvmedalje, men det som
kanskje gikk under radaren for de fleste, var at Norge var i posisjon til å vinne tre kvoteplasser i OL for herrer. De norske skytterne presterte 661, 659 og 656 innledningsvis. Så høye score innledende har ikke et Norsk herrelag hatt tidligere. I lagfinalen, hvor lagplassene skulle deles ut, skjøt gutta 55, 56, 56 poeng mot India. Her var vi helt på høyden med de andre lagene, selv om det ikke gikk vår vei denne gangen. Med de nye vedtakene på Tinget i år, står NBF friere enn vi var i 2019. UK kan sørge for at vi er representert på konkurranser med kvoteplasser til OL uten å sende fulle lag i alle klasser og likevel sende de beste i andre klasser. Da blir midlene brukt mer hensiktsmessig. Nå som målene er vedtatt, blir det nytt sportsutvalg som får jobbe videre med helt konkrete strategier og handlingsplaner for å nå de enkelte målene.

Tinget vedtok også at det skal ansettes en egen landslagstrener. Dette blir et spennende element, men det er viktig å få definert denne rollen slik at utøverne får mest mulig ut av midlene. Landslagstrenerne og jeg har hatt lange diskusjoner om hvordan best mulig få fulgt opp utøverne. En person som har dette som jobb og ikke må bruker fritiden, er et steg i riktig retning.

Avslutningsvis vil jeg gi en honnør til alle dere skyttere som satser på toppidrett, selv om dere erfarer hvor mye det koster og alt dere må nedprioritere. Jeg heier på dere! Motivasjonen til å satse på toppidrett kommer innenfra og det er her det er viktig å jobbe fremover. Arbeidet med toppidrett må vise det sanne bildet av hva det vil si å være toppidrettsutøver. Det koster! Det er også viktig å ha spesielt fokus på jentene fremover, som har like godt potensiale som gutta.

Jeg ønsker den nye sportsjefen og det nye sportsutvalget lykke til med videre arbeid mot målene.

Ragnhild Nordmelan

Skriv fra Henrik Stabell, påtroppende sportssjef;

Først av alt ønsker jeg å gi honnør til Ragnhild Nordmelan som har vært sportssjef de siste 4 årene og jobben hun har gjort med å få på plass struktur, definere klare mål og bygge lagfølelse i toppidretten vår. Det er lagt et godt grunnlag som vi kan bygge videre på. Hun har allerede tatt kontakt for å kunne gi meg god erfaringsoverføring. Også takk til presidenten og styret for tilliten når jeg nå tiltrer!

Som tidligere landslags- og representatsjonsutøver i bueskyting, ønsker jeg å kunne bidra til å spisse satsingen framover ytterligere og legge til rette slik at de beste skytterne vi har (og kommende) kan og vil satse på bueskyting. Som leder av Uttakskomiteen de siste tre årene, har det vært svært gledelig å se både etablerte og nyere skyttere prestere på høyt nivå, med medaljer i internasjonale mesterskap både i 3D, Felt og Skiveskyting. Tilveksten er også svært spennende med stadig nye ungdommer som imponerer.

Jeg ser fram til godt samarbeide både med skyttere, trenere, sportsutvalg og styret
framover.

Henrik Stabell



Tinget 2022 – Protokollen er klar

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Helgen 23. og 24. april åpnet Tinget 2022 med en åpningstale fra vår president, Steinar Risinggård. Han ønsket alle velkommen med håp om et fruktbart og fremtidsrettet ting.

En aktiv tingperiode er lagt bak oss. Forbundsstyret har jobbet bra sammen, og Steinar takket styret for et godt samarbeid gjennom perioden. I salen satt 77 stemmeberettigede delegater fra klubbene i hele landet.

Protokollen fra Tinget finner dere her.

Et tilbakeblikk

I sin åpningstale ga presidenten Tinget et tilbakeblikk på den siste perioden. NBF har mistet mange medlemmer gjennom to år med covid, og det må nå gjøres en jobb for å bygge opp det tapte. Forbundet skal være en fremtidsrettet organisasjon, og vi må alle motivere yngre utøvere til å ta verv i alle ledd. Det er de unge som skal lede an i fremtiden.

Generelt har idretten vært hemmet av covid, men heldigvis er aktivitetene nå oppe og går igjen. Det har vært, og blir flere, NM-arrangementer, i tillegg til internasjonale konkurranser. Utdanningen i forbundet går også fremover. Trener 3-utdanningen og det vil bli avholdt kurs fremover.

NBF er et Rent Særforbund og ble resertifisert i 2021.  Det ønskes og oppfordres til at lagene tar Rent Idrettslag i den kommende perioden, og at utøvere tar Ren Utøver.

Strategiarbeid er en pågående prosess som NBF jobber bra med, noe som presidenten lovet mer fra under Tinget. 

Det ble så avholdt ett minutts stillhet for Njål Fykse, tidligere medlem og leder av NBFs styre, samt flere andre personer i miljøet som var gått bort i perioden. Presidenten avsluttet med å ønske alle et godt ting, før han overlot ordet til NIFs representant.

En hilsen

NIFs representant Zaineb Al-Samarai hilste fra idrettsstyret og NBFs kontakt der, Ole Jørstad.

Hun snakket om at norsk idrett har lagt en tøff tid bak seg, og hvor krevende det har vært å jobbe i pandemisituasjonen. Hun understreket at det nå er viktig å jobbe for å få personer og frivilligheten tilbake igjen til idretten. 2022 er Frivillighetens år, og det er viktig å markere dette.

NIF har en rekke områder de skal jobbe med fremover, blant annet OL, E-sport, økonomi som barriere, anleggsproblematikken, i tillegg til det å være en samfunnsaktør. På sistnevnte punkt er dette den beste inkluderingsarenaen, selv om NIFs kjernevirksomhet er det å drive idrett.

Zaineb ønsket å informere tinget om at OBOS, Sparebankstiftelsen, Stiftelsen VI og andre aktører har midler som klubber kan søke om under området kvinner, folk med minoritetsbakgrunn og para-aktivitet. Informasjon om dette vil komme snart, og klubbene oppfordres til å søke. Zaineb ønsket så forsamlingen et godt ting.


Hederstegn

Leder av NBFs Ordenskanselli, Eva Thesen, fikk så ordet. Kanselliet ønsket å dele ut forbundets hederstegn i sølv til Ole Magnar Stein, Førde BK.

Deretter fikk medlem av Ordenskanselliet, Bjørn Omholt, ordet. Kanselliet hadde nok en kandidat til NBFs Hederstegn. Hederstegnet i gull ble tildelt til Eva Thesen i forbundsstyret.

Begge tildelinger mottok tingets applaus. 



Strategiarbeidet

Tinget valgte Trond Søvik til ordstyrer, som geleidet forsamlingen med stødig hånd gjennom sakslisten. Etter at saksliste, forretningsorden og valg av tellekorps, protokollunderskrivere og sekretær var valgt, presenterte forbundsstyret sin beretning. Denne er forankret i forbundets strategi, og Tinget fikk både høre om det arbeidet som har foregått i perioden, og om arbeidet som fortsetter i neste periode.

Modellen for strategiplanen som følges, ble vedtatt på Tinget i 2014 og gjelder fortsatt. Hovedpunktene i denne er:

  • Mestring og idrettslig utvikling
  • Smarte og synlige arrangement
  • Smart organisasjon

De overordnede målene er:

  • Øke medlemsmassen
  • Utvikle gode toppidrettsutøvere som kvalifiserer seg, og tar medaljer og oppnår gode plasseringer internasjonalt, gjennom et godt arbeid med toppidrettssatsningen i Norge
  • Å videreutvikle organisasjonen Norges Bueskytterforbund slik at den blir moderne og velfungerende
  • Å videreutvikle Norges Bueskytterforbunds mediestrategi slik at forbundet får presentert bueskytteridretten på en attraktiv måte ovenfor sponsorer, Idretts-Norge og Bue-Norge

Tinget fikk presentert strategien under punktene toppidrett, skogsskyting, ungdom, trenerutvikling, dommerutvikling, Ianseo og resultatdatabase og media. Presentasjonen ligger vedlagt protokollen som er publisert her(Link)

Toppidrett

Under punktet toppidrett, fikk vi høre en presentasjon fra sportssjef Ragnhild Nordmelan og ny landslagstrener for skogsskytingen, Mats Inge Smørdal Ericsson.

Sportssjefen informerte om de resultatene som er nådd i perioden med EM-gull i 3D, EM-bronse i felt, kvoteplass til World Games og en 6. plass i Word Cup.

Målene som er satt for toppidrettssatsingen mot 2030 er hårete mål, men noe er allerede innfridd, som en compoundskytter rangert blant de 20 beste i verden, og pallplasseringer på 3D og felt. Deretter fortalte sportssjefen om hvordan det jobbes strategisk med å nå målene, om handlingsplan og hvilke utfordringer som finnes på veien mot målet.

Fordelene man har i toppidretten i NBF i dag, er at det finnes dedikerte trenere, mye kompetanse og erfaring, ønske og vilje til samarbeid og en struktur på utdanning av trenere.

Utfordringene er også mange, der det ikke er noen ansatte trenere. De trenerne som finnes, lønnes med stipend, og alt arbeid utføres på fritiden. Landslagsledelsen kan hovedsakelig kun tilby kompetanse, og har liten myndighet. Utøvere er spredt over hele landet, noe som blir kostbart, og med mange grener er behovet for oppfølging veldig forskjellig.

Ragnhild presenterte også et eksempel på hva som skal til for å få med deltakere i OL, og at det er ønskelig med en økonomiplan for flere år framover for å kunne jobbe bedre og mer forutsigbart. Hun ønsket også en mer fleksibel bruk av midlene satt av til toppidretten.

Sportssjefen presiserte til slutt viktigheten av at alle er med og jobber med toppidretten, for det bør forankres hos både klubber, krets og regioner, forbundsstyret, komiteer og utvalg og landslagsskyttere.

Hun pekte også på viktigheten av samarbeid og tillit som en forutsetning for å nå målene og at vi alle må velge å stole på at alle vil det beste for idretten.

Skogsskyting

Mats Inge Smørdal Ericsson kom inn som landslagstrener for skogsskyting høsten 2021, og presenterte seg selv på Tinget. Han presenterte også sin filosofi rundt trenerrollen, der han blant annet vektla viktigheten av å bygge et lag der alle støtter hverandre, og å bruke veien som målet og lære underveis. Han presenterte en helhetstanke der det sosiale, mentale, psykiske, fysiske og økonomiske spiller inn for en utøver.

Mats Inge pekte på utfordringene som i dag finnes ved våre uttakskriterier. Tinget 2020 vedtok en presisering om at uttak til mesterskap skal baseres på resultater, noe han mente i flere tilfeller var utfordrende da alle måles mot alle. Det vil for eksempel føre til vanskeligheter med å kunne sende et lag.

Han ønsket seg et annet uttakssystem, der et UK som vi har i dag, tar ut skyttere til mesterskap etter innstilling fra landslagssjef. Dette skjer etter klare kriterier, og UK sikrer en objektiv vurdering. Han ønsket seg også flere uttaksstevner samme år til aktuelt mesterskap, og at bruken av egenandel for skytterne bør kunne vurderes av landslagsteamet. Mats Inge vil samle 3D- og Felt-Norge der de beste skytterne ønsker å være med på landslaget.

Forslagene

Det hadde i alt kommet inn 25 forslag fra klubber, kretser, regioner og forbundsstyret. I protokollen vil det komme klart fram hva som ble utfallet i alle forslagene, men det er noen saker verdt å trekke ekstra fram.

 

Uttaksregler

Forbundsstyret la fram et forslag om at styret skulle få mandag til å styre toppidretten mot vedtatte mål. Dette forslaget ville bety at styret/sportsutvalget ville stå fritt til å kunne gjøre uttak i henhold til gjeldende strategier, handlingsplaner og mål.

Flere i salen tok ordet, og noen var også skeptiske til at mandatet ikke inneholdt spesifikke vilkår for uttak. Diskusjonen var både god og viktig å ha, og det var bra å ha med seg sportssjef Ragnhild Nordmelans betraktninger fra hennes presentasjon tidligere. Etter en times diskusjon, la landslagstrener Mats Inge Smørdal Ericsson fram et endringsforslag hvor Tønsberg & Omegn Bueskyttere også ville ha med World Cup:

  • Alle gjeldene uttakskriterier fjernes
  • De egne kriteriene a-g for Felt & 3D fra uttakskriterier fjernes
  • UK er de som skal ta ut skyttere til mesterskap/World Cup, i alle kategorier
  • Landslagssjef innstiller skytere til UK for uttak til mesterskap
  • Landslagssjef kan sette opp 3-4 stevner i god tid med de ulike regionene som skal ha betegnelsen uttaksstevner. Disse skal skytes med finaler, for å få en så lik internasjonal matching som mulig
  • Landslagssjefene & Sportsutvalget har mulighet for å regulere egenandeler som kan differensieres via uttaksstevnene
  • Minimumskrav på poengsum tilsvarende 22.e plass i forrige EM/VM for å bli tatt i betraktning til mesterskap i Felt/3D, 32.plass for skive skyting.

Det endte med et flertall for endringsforslaget, og det nye uttakssystemet vil tre i kraft fra 2023.

Landslagstrener

Klepp bueskyttere la fram et forslag om at det ansettes en omreisende landslagstrener for å gi ytterligere oppfølging til eksisterende og nye landslagsutøvere i alle grupperinger. Klepp mente at en trener som reiser dit utøverne er bil ha tid til tettere oppfølging med fremdrift og arbeidsoppgaver, så utøvere slipper å stå alene i for lang tid av gangen.

I forslaget foreslo Klepp at at dette får en prøvetid på en tingperiode, og at det deretter evalueres om resultater og fremdrift.

Forslaget fikk stort flertall, og forbundsstyret, i samarbeid med administrasjonen, setter nå i gang med å definere denne stillingen og en rekrutteringsprosess.

Fristen for å approbere stevner

Harstad Bueskyttere og Sortland Bueskyttere foreslo at fristen for approbering av stevner endres fra 30 dager til 14 dager. Begrunnelsen er at en kortere søknadsfrist vil kunne åpne for flere aktiviteter og stevner hos klubbene. Det er også sannsynlig at klubber kan få på plass ny aktivitet lettere dersom en annen utgår.

Forslaget gikk gjennom, og approberingsfristen endres fra 30 dager til 14 dager med umiddelbar virkning.

Tildeling av NM/NUM

Tinget tildelte også noen NM for de kommende årene. Vi gratulerer følgende med tildelingen og ønsker lykke til med forberedelser og gjennomføring av mesterskapene.

2023:

NM innendørs                   –              Sandefjord Bueskyttere                

NM 3D                                 –              Land Bueskyttere

NUM:                                    –              Larvik Bueskyttere

2024:

NM innendørs                   –              Vigra IL

NM 3D                                 –              IL Goma

NM felt                                 –              Larvik Bueskyttere

2025:

NM innendørs                   –              Vigra IL

NM 3D                                 –              IL Goma

Spesielt en gratulasjon til Larvik Bueskyttere som er blitt tildelt NUM 2023. Dette skal også være forbundets 75-årsjubileumsarrangement, uten å legge noe press på Larvik av den grunn, ønsker vi dem masse lykke til og gleder oss til å ta turen til Larvik 29.06-01.07.2023.

Takk og velkommen

Det nye forbundsstyret ble valgt, og den neste tingperioden er styret sammensatt slik:

Vi vil gratulere styret med fornyet tillit. Tusen takk til Marius Halvorsen for innsatsen i forbundsstyret, og hjertelig velkommen til Tove Mette Michaelsen og Enya Skamsar. Vi ønsker både styret og resten av utvalgene lykke til med arbeidet i den neste tingperioden.  



Ylva, Simen og Lars Marius på VM Felt

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Mandag 3. oktober starter VM Felt 2022, som arrangeres i Yankton, USA.

For å representere Norge reiser Ylva Hjelle fra Sportsklubben Vidar bueskyttergruppe, Simen Burhol fra Lillestrøm & Omegn bueskyttere og Lars Marius Sørlie fra Kongsvinger bueskytterklubb.

Ylva skyter i klassen compound damer U21, Simen i recurve herrer og Lars Marius i barebow herrer.

Lagleder for mesterskapet er Morten Bøe.

Resultater fra mesterskapet kan følges her.

Yankton ligger i Sør-Dakota i USA, og i tidsforskjell ligger Norge sju timer foran Yankton. Skytingen starter mandag med offisiell trening, før det er første kvalifiseringsrunde tirsdag. Kvalifiseringsrunden starter 8.30 lokal tid, 15.30 norsk tid. Onsdag er det andre kvalifiseringsrunde, før elimineringsrundene starter torsdag. Fredag og lørdag er satt av til lagskyting før søndagen byr på individuelle finaler.

Vi ønsker Ylva, Simen og Lars Marius lykke til med mesterskapet og gleder oss til å følge med!



Antall utøvere til internasjonale mesterskap

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

EP vedtak nr. 4/22-24

I dag kan antall utøvere som UK tar ut, være maksimalt av hva kvoter tilsier uavhengig av finansiering, bare oppnådde resultater er i samsvar med vedtatte regler, 32. plass i skive og 22. plass i skog.

Det er tidligere vedtatt av Sportsutvalget av det skal være 1 reiseleder pr. 6. deltager. Det vil i ytterste konsekvens gi 4 reiseledere i et 3D mesterskap.

Sportsutvalg i samråd med landslagstrener ser at dette er uheldig. Gruppen blir for stor og for variabel i resultatoppnåelse. En mindre definert gruppe blir lettere å motivere for resultater samt at midler til reiseledere blir innenfor ønsket beløp.

Innstilling til styret:

Styret vedtar at UK i samråd med Sportstutvalg og aktuell landslagstrener kan sette hvor mange deltagende utøvere som forbundet skal sende til et hvert internasjonalt mesterskap, uavhengig av finansieringsform.

Vedtak: Styret vedtok innstillingen



Juniorserien er oppdatert

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Juniorserien er nå oppdatert med resultater til og med november. Denne måneden har det vært spesielt stor oppgang i divisjonene compound, tradisjonell og langbue. Sjekk ut disse resultatene og fler, her.



Justering av vedtak 55/22-24 Dommere Skoggskyting

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Dommere Skogsskyting (Sak 55/22-24)

Sak nr. 55/22-24 ble vedtatt i styremøte og denne fikk umiddelbart reaksjoner fra noen av våre medlemmer.

Enkelte av reaksjonene var grunnløse, mens andre var mer gjennomtenkte og velbegrunnede.

Etter et møte med UK og SU nylig kom det forslag til justering av nevnte vedtak, noe som gjør at det blir litt enklere for arrangører å møte kravet til antall dommere, samtidig som det muliggjør at man også tar på seg kvalifiseringskonkurranser, noe man anså som vanskelig med innføring av dette vedtaket.

Forslaget går ut på at man krever 1 dommer pr. 7. pulje, uavhengig om det er uttak- eller «vanlig» konkurranse.

Dette forslaget gjør at vi møtes «litt på midten», og det synes å uansett være et forslag som går i riktig retning i forhold til hvordan det praktiseres i dag.

Vi må samtidig ha noen krav stående som foreslått:
-ingen dommere kan skyte
-NM har egne regler til antall dommere, her må man hensynta finaleavvikling i 3D, noe som krever minimum 6 dommere.

Innstilling til styret:

Endring av vedtak i sak 55/22-24 til

  • Minimum 1 dommer pr. 7. pulje, uavhengig av stevnetype
  • Ingen dommere kan være skytende
  • NM må bemannes ihht behov ifm finaleavvikling, men minimum 6 dommere i 3D og minimum 4 dommere i Felt.

Vedtak: Styret vedtok endringsforslagets innstilling.



Søker etter NM arrangør for NM Felt 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Norges Bueskytterforbund søker etter arrangør til NM Felt 2023.

Ønsket dato for gjennomføring er helgen 2-3 september, slik at det ikke kolliderer med EM Felt som går 15-22 september.



Dommerreakkrediteringer i World Archery og World Archery Europe

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Etter sommeren har WA og WAE hatt et omfattende reakkrediteringsprogram for alle sine dommere.

Disse oppgavene har bestått av både webinarer og oppgavebesvarelser.

De siste resultatene fra oppgavene ble mottatt denne uken, og med det kan Norges Bueskytterforbund være stolte av og fornøyde med at vi har følgende autoriserte dommere for perioden 2023-2026:


WA International Judge Xiuzhi Zhang, Drammen Bueskyttere
WAE Continental Judge Eva Thesen, Sportsklubben Vidar Buskyttergruppa
WAE Continental Judge Per Christian Stensgård, Lillestrøm & Omegn Bueskyttere



Uttaksmetode 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Tidligere vedtatte retningslinjer for uttak til mesterskap og World Cup ble på Tinget i våres fjernet fra og med 2023-sesongen. Det eneste som ble videreført er at utgangspunkt for poengkrav er 32. plass fra forrige mesterskap i skive og 22. plass i 3D og Felt. UK vil derfor informere om hvordan vi planlegger å gjøre uttak i 2023 slik at skytterne og andre er informert om hva som gjelder for uttak til representasjon den kommende utesesongen.

Skyttere må melde interesse

Skyttere som ønsker å bli vurdert for uttak til mesterskapene må melde interesse til bue@bueskytterforbundet.no innen 31.12.2022. Husk å oppgi hvilke mesterskap det meldes interesse for, hvilken buetype/klasse, og om eventuelt egenfinansiering er aktuelt. Medlemmer av landslagsgruppene er automatisk oppmeldt for interesse i sine respektive grener, men må fortsatt melde interesse for andre grener og om de eventuelt ønsker å delta på egenfinansiering i både egen eller en annen gren. 

Uttaksmetode

Dette avsnittet gjelder representasjon til følgende:

  • VM Skive, Berlin Tyskland, 31.juli til 6. august
  • VM Skive for Ungdom, Limerick Irland, 1. til 9. juli
  • World Cup Stage 3 (se eget avsnitt nedenfor for stage 1 og 2)
  • World Cup Stage 4, 15. til 20. august
  • EM Para, Rotterdam Nederland, 14. til 20. august
  • VM Para, Pilzen Tsjekkia, 17. til 23. juli

Uttak vil bli gjort basert på resultater skutt på stevner våren 2023 fram til fem uker før den aktuelle representasjonen. Det kan bli justeringer av dette dersom det er nødvendig. For at et stevne skal telle med i uttaket må det være minimum tre klubber representert. I tillegg vil internasjonale konkurranser telle med. Finaleplassering i uttaksstevner og internasjonale stevner, vil også bli vektlagt.

Bortsett fra til VM skive for ungdom og para-mesterskapene må skytterne ha oppnådd poengkrav (se tabeller nedenfor) minimum én gang for å bli vurdert for uttak. For å rangere skyttere fra ulike klasser opp mot hverandre vil UK sammenlikne plassering gjennomsnittet av skytterens tre beste resultater ville gitt i forrige mesterskap.

World Cup Stage 1 og 2

Uttak vil bli gjort basert på resultater oppnådd på Krystallstevnet. Skytterne må ha oppnådd poengkravet (se tabeller nedenfor) på Krystallstevnet for å bli vurdert for uttak. For å rangere skyttere i ulike klasser opp mot hverandre vil vi se på hvilken plassering resultatene ville gitt i World Cup stage 3 i 2022.

EM Felt og EM 3D, San Sicario Alto Italia

Uttak vil baseres på resultater fra to (for felt) eller tre (for 3D) uttaksstevner som avholdes før 17. juli 2023. Skytterne må ha oppnådd oppsatt poengkrav minimum én gang for å bli vurdert for uttak. For å rangere skyttere i ulike klasser opp mot hverandre vil vi se på hvilken plassering resultatene ville gitt i forrige mesterskap. 

Forbehold

UK forbeholder seg retten til å fravike poengkrav og utvise skjønn i rangeringsrekkefølge dersom det er forhold som tilsier det.

Uttakskrav

VM skive 2023

EM felt 2023

EM 3D 2023

World Cup 2023



VM Felt 2022 – Reisebrev fra landslagstrener Morten Bøe

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

VM felt i USA er over. Vi stilte dennegang med 3 skyttere. Alle var stort sett fornøyd med egen innsats samtidig som alle tenker at man alltid kan gjøre ting bedre. Opplevelsen av å være deltaker på et VM skal alltid være stor. Forventningene er mange på alle nivåer, ofte mye på seg selv og at mesterskapet skal gå som et VM skal gå når det gjelder gjennomføring, transport, finaler, kost og losji etc. Det er mange ulike ansvarsområder som skal dekkes,gjerne av få personer. Dette VM var inget unntak til tross for liten deltakelse i alle klasser. World Archery var arrangør og vi brukte Easton NFAA senteret i Yankton til det meste. All mat ble servert der så vi måtte busse til og fra hotellet for å få servert middag, det gikk ikke alltid smertefritt.

Kvalifikasjonen foregikk ved Lewis Clark recreational park hvor skytterne fikk kjørt seg ifht endel vanskelige mål i relativt bratt terreng ned mot Missouri elven. Flott område med frittgående whitetails,kalkuner og annet vilt.. Ble fortalt at det også fantes svartbjørn,fjelløver og en og annen ulv i området men de var nok langt unna pga all aktiviteten..

Hvorfor bussen måtte gå 0600 til hver av kvalifikasjonsdagene var et lite mysterium… Treningsbanen var bekmørk 0715 og det skulle være utmarsj 08. Spennende…

Arrangør ordnet buss 0630 dag 2 så det hjalp jo noe men da var det oppmålt som gikk raskere unna..

All eliminering foregikk ved NFAA senteret hvor hverken coacher eller publikum hadde tilgang til løypene… noe som ikke falt i god jord hos de fleste.. Dette MÅ kunne gjøres bedre!! Vi hadde en sånn halvveis følelse hele tiden på alt som foregikk..

Simen og Mars fikk dessverre bare med seg en finale før det ble sorti.

Ylva fikk rett til semifinale pga veldig lav deltakelse. Disse finalene ble derfor satt opp dagen før all moroa startet.  For klasser med nok deltakelse ble alle individuelle arrangert i et eget oppbygd område med tilskuere, morsomme mål, liv og røre. Se bilder! Tenk hvor morsomt det hadde vært og opplevd det..!

Men nei, Ylvas klasse ble avsluttet på den enkleste måten dagen før. At dette preget innsatsen til alle i den klassen er garantert.

Premieutdeling foregikk inne på senteret uten premiepall, og uten medaljer!!! og kun med et backdrop(bakgrunn) av en gammel Las Vegas reklame fra 2006(tipper jeg) Ingenting tilsa at det var World Archery som var arrangør,bortsett fra Mr Dielen som delte ut en minnepremie til vinnere og deltakere..

De klarte heller ikke gi skytterne en kompensasjons premie istedetfor medalje. Dette synes jeg og flere fremmøtte var svært skuffende av WA. 

De har skutt like mange dager,gått i eksakt samme løyper og kjempet for å gjøre det de har trent på i lange tider for å kjempe om medaljer i VM, og betalt like mye penger for å komme hit…Så blir de «avfeid» med en sliten treflis i trøstepremie som alle medaljører fikk, ingen inspirerende finaleskyting,ingen medalje.

Må være trist å endelig bli verdensmester når behandlingen er slik..!

Jeg var deltaker i Jury of appeal hvor det et par ganger ble brukt setningen ,protect the integrity of The World championships…

Dette falt imidlertid helt bort når det gjaldt de klassene som dessverre hadde for få deltakere..

Håper kongressen til neste års skive VM får et forslag som retter dette kraftig opp. Jeg vet flere land, innebefattet USA, ønsker gjøre noe!

Takker for en god opplevelse og fin tur til Ylva,Simen og Mars

La det være sagt at det aller meste var veldig bra arrangert! De ordnet opp når det måtte være noe selvom ikke alt hadde fått like mye oppmerksomhet.

Vi får satse på at ting blir bedre til neste gang og at forslag til kongress innebefatter en solid gjennomgang av smålige regler..�� 

Morten 



Nytt hotell til Ungdomssamling i november

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Det har vært utrolig stor pågang i forbindelse med Ungdomssamlingen i Trondheim 11.-13. november. Ungdomsutvalget har derfor sett seg nødt til å bytte hotell. Vi skal holde til på Quality Hotel Augustin. Dette er i nærheten av det forrige hotellet (Comfort Hotell Park).

Vi gleder oss veldig til å se dere alle på Quality Hotel Augustin i november



Aktivitetslederkurs i Vestviken

Postet av Norges Bueskytterforbund den 27. Feb 2023

Vestviken Bueskytterregion inviterer til Aktivitetsleder kurs helgen 15.-16. april.

Se vedlagt invitasjon for mer info.

Vedlegg:



World cup 2 Shanghai endring av skytter

Postet av Norges Bueskytterforbund den 26. Feb 2023

UK har tidligere tatt ut Anders Faugstad til å representere under WC 2 i Shanghai.

Anders er forhindret fra å reise, og UK har tatt ut Mads Haugseth fra IL Yrjar bueskyttere.

Mads reiser sammen med landslagstrener Morten Bøe som team manager, og vi ønsker lykke til



Utstyrsordningen for 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 23. Feb 2023

NIF har satt feil år i informasjonen rundt søknad om utstyrsstøtte.

Riktig periode er utstyr kjøpt i 2022, som vi søker om nå med frist 15 mars.



Info om utstyrsordningen blir sendt ut fra NIF i kveld – Følg med !!

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Feb 2023

Til alle idrettslag og særidrettsgrupper tilknyttet NIF

Spillemidler til utstyr 2022

Det er nå klart for en ny søknadsrunde. Ordningen omfatter utstyr kjøpt i 2022 (med fakturadato i 2022).

Søknadsfristen er onsdag 15 mars 2023.

Vi oppfordrer alle til å søke i god tid før søknadsfrist!

Informasjon om hvilke utstyrstyper ordningen omfatter, retningslinjer for ordningen, nødvendig veiledning og kontaktpersoner finnes på NIFs hjemmeside, under Klubbguiden og temasiden for støtte- og tilskuddsordninger. Gå til siden her.  Veilederen finnes også her.

I fleridrettslagene søker hver gruppe for seg. Fotballgruppen søker via Fotballforbundet, mens skigruppen søker via Skiforbundet osv. Allidrettsgrupper søker via sin idrettskrets.

Det søkes om utstyrsmidler i SportsAdmin, hvor søknadsskjema finnes under menypunkt «Organisasjon» og «Utstyrsmidler». Man benytter samme brukernavn og passord som man ellers bruker i Min idrett.

Har du aldri vært innlogget med din «Min idrett»-bruker før, går du til siden https://minidrett.nif.no/ og klikker på «Ny bruker». Har du tidligere vært innlogget, men glemt ditt brukernavn eller passord, klikker du på «Glemt brukernavn/passord?»

Denne e-posten er sendt til leder i klubb, leder i særidrettsgruppe og klubbens/særidrettsgruppens registrerte e-postadresse.

Personer med følgende funksjoner registrert i SportsAdmin har tilgang til søknadsskjemaet:

  • Særidrettsgrupper: Leder, daglig leder, adm. leder og org.ansvarlig KL/BL.
  • Allidrettsgrupper: Leder og org.ansvarlig KL/BL


Det er ikke mulig å sende inn søknaden to ganger! Sørg derfor for at søknaden er fullstendig før den sendes. Husk at søknaden sendes på vegne av hele særidrettsgruppen/allidretten med alle underliggende grener. Kopi av fakturaer som ligger til grunn for søknaden skal lastes opp og legges ved søknaden.

Husk at merverdiavgiften skal inkluderes i søknadssummen.

For å lette behandlingen av søknadene ber vi om at fakturaer som inneholder både utstyr som det søkes om støtte til og annet utstyr merkes slik at det tydelig kommer frem på fakturaene hvilket utstyr og kostnader som inngår i søknaden.

Allidretten retter sine spørsmål til kontaktpersonen i den lokale idrettskretsen, mens alle andre retter spørsmål om utstyrstyper og retningslinjer til kontaktpersonen i det aktuelle særforbundet.

Tekniske spørsmål knyttet til innsending av søknader rettes til Idrettens Support

Erfaringsmessig søker mange siste kvelden. Vi oppfordrer alle til å være tidlig ute med søknaden.

Lykke til!

Følgende utstyr kan søkes på for bueskytterklubber:

Pilfangernett

Skytematter/3-D dyr

Øvingsbuer

Elektronisk utstyr for tidskontroll

Resultatanvisningsplater

NB !! Maksimalt tilskudd til en søker settes til 300 000 kroner per utstyrstype.



UK informerer om uttaksstevner til EM 3D

Postet av Norges Bueskytterforbund den 19. Feb 2023

Disse stevnene er valgt ut som uttaksstevner for EM 3D 2023:

20.-21.mai, Kongsvinger
27.-28.mai, Goma
10.-11.juni, Drammen
17.-18.juni, Fana

For å være aktuell for uttak må man delta på minst to av uttaksstevnene. For stevner som ikke arrangeres med mesterskapsklasser må man stille i en 1-er klasse.

Rangering baseres på plasseringer og poengsummer oppnådd i uttaksstevnene, uansett om stevnene har finaler eller ikke. For skyttere som deltar på flere enn to uttaksstevner vil de to uttaksstevnene som gir best rangering for skytteren telle.

Kvalifiseringskravet må oppnås minst én gang. Kvalifiseringskravet kan bare oppnås på uttaksstevnene. Kvalifiseringskravene kan skjønnsmessig senkes for et uttaksstevne dersom det er gode grunner til å gjøre det, slik som uvanlig vanskelig løype eller svært dårlige forhold.

Et to-dagers stevne regnes for uttaket som ett stevne, selv om det ellers arrangeres og premieres som to adskilte stevner. Det betyr for eksempel at et uttaksstevne over to dager med 24 mål hver dag regnes som ett 48-måls uttaksstevne. Kvalifiseringskravene er oppgitt for 24 mål, og vil for et 48-måls uttaksstevne dobles. Det betyr at det bare er én mulighet til å oppnå kvalifiseringskravet for hvert uttaksstevne.



UK informerer om Uttak til World Cup 1 og 2, samt info om uttak World Cup 3 og 4.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 13. Feb 2023

Uttak til World Cup stage 1 og 2

Til World Cup stage 1 i Antalya tas følgende ut:

Anders Faugstad, compound herrer
Mads Haugseth, compound herrer
Sander Berner Figved, compound herrer

Til World Cup stage 2 i Shanghai tas Anders Faugstad, compound herrer, ut.

Kommende uttak til World Cup stage 3 og 4

For World Cup stage 3 gjøres uttak basert på stevneresultater i 2023 fram til og med 7.mai. For World Cup stage 4 gjøres uttak basert på stevneresultater i 2023 fram til og med 8.juli.

Det ble opplyst mer om uttak i innlegget  fra UK den 28.oktober 2022.

Der ble det blant annet opplyst følgende: 

For at et stevne skal telle med i uttaket må det være minimum tre klubber representert. I tillegg vil internasjonale konkurranser telle med. Finaleplassering i uttaksstevner og internasjonale stevner, vil også bli vektlagt.



Juniorserien oppdatert

Postet av Norges Bueskytterforbund den 11. Feb 2023

Juniorserien er nå oppdatert til og med januar. Sjekk ut resultatene her



VIKTIG !! Utstyrsordningen 2022

Postet av Norges Bueskytterforbund den 10. Feb 2023

NB !! Søknad om utstyrsordningen for 2022 er siste frist satt til 15 mars 2023!!

Alle særidrettslag og grupper i fleridrettslagene vil motta en e-post med nødvendig informasjon i slutten av uke 7 eller starten på uke 8.



Universiaden 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Feb 2023

Er du student og ønsker å delta på verdens største studentidrettsarrangement?

Ta kontakt med Odin F. Sjøtun på odin.sjotun@bueskyting.no innen 01.03.2023 for mer informasjon.



Norges Bueskytterforbund søker etter utviklingsansvarlig.

Postet av Norges Bueskytterforbund den 26. Jan 2023

Arbeidsgiver: Norges Bueskytterforbund

Stillingstittel: Utviklingsansvarlig

Søknadsfrist: 24. februar 2023 til bue@bueskytterforbundet.no

Ansettelsesform: 100 % stilling

Norges Bueskytterforbund er den høyeste myndighet på bueskyttersportens område i Norge, og er tilsluttet Norges Idrettsforbund, Olympiske og Paralympiske Komité (NIF). Forbundet har rundt 5000 medlemmer, der i overkant av 1500 er barn og unge, fordelt på 109 klubber i hele Norge.

Norges Bueskytterforbund representerer bueskyting innenfor grenene, skiveskyting og skogsskyting. Bueskyting er en inkluderende idrett hvor funksjonsfriske og paraskyttere er likestilt.

Stillingen som utviklingsansvarlig vil i hovedsak innebære:

  • Ha ansvaret for Norges Bueskytterforbunds klubbutvikling ved å oppsøke nye og gamle klubber og regioner samt drive aktiv støtte for å bidra til vekst i klubbenes aktiviteter
  • Ha ansvar for den eksisterende trenerløypen ved å videreutvikle og styrke forbundets trenerutdanning
  • Ha ansvar for rapportering av all kursvirksomhet og idrettsregistrering til NIF
  • Ha ansvar for NBF’s IT-plattform, hjemmeside, resultatdatabase og Ianseo
  • Ha ansvaret for å tilrettelegge for at forvaltningsordningen til NIF blir fulgt opp

For å lykkes i denne stillingen kreves:

  • Gjennomgå veilederutdanningen til NIF
  • Relevant utdanning på høyere nivå og arbeidserfaring
  • God økonomiforståelse, herunder budsjettering av kursvirksomhet
  • Personlig egnethet
  • Gode muntlige og skriftlige ferdigheter, norsk og engelsk

Vi ser etter en person som:

  • Tenker helhetlig og strategisk
  • Jobber systematisk og strukturert
  • Brenner for å utvikle andre
  • God på nettverksbygging
  • Idérik, fleksibel og løsningsorientert
  • Mestrer å ha mange oppgaver på en gang

Vi tilbyr deg:

  • Stilling i en spennende organisasjon
  • Varierte arbeidsdager med endel reisevirksomhet
  • Flexitid, da det må påregnes en del overtid i hektiske perioder samt helgearbeid
  • Lønn etter avtale
  • Kontorplass i et spennende arbeidsmiljø med andre særforbund

Stillingen rapporterer til NBF’s generalsekretær



Endre Vik Larsen slutter i Norges Bueskytterforbund

Postet av Norges Bueskytterforbund den 20. Jan 2023

Endre Vik Larsen har i dag selv sagt opp sin stilling som utviklingsansvarlig.

For Norges Bueskytterforbund er dette en meget trist beskjed, da Endre bidrar både faglig og personlig i bueskytingens utvikling.

Endre takker i sin oppsigelse for 5 fantastiske og lærerike år i bueskytingens tjeneste, men ønsker å utvikle seg i en annen retning.

Endres siste arbeidsdag som utviklingsansvarlig vil være 28. april 2023.

Som en konsekvens av dette vil en utlysning av stillingen komme i løpet av kort tid.



Invitasjon til NM Inne 2023 – Sandefjord Bueskyttere

Postet av Norges Bueskytterforbund den 20. Jan 2023

Sandefjord Bueskyttere inviterer herved til NM Innendørs 2023.

Påmeldingsfristen er satt til 28.02.2023. Mer info og offisiell invitasjon finner du på denne siden.



Morten Bøe – 4 måneder inn i jobben

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Jan 2023

Skrevet av sportssjef Henrik Stabell

Klepp bueskyttere fikk støtte under fjoråret Ting for sitt forslag om at forbundet måtte ansette en landslagstrener som følger opp våre beste skyttere utover et par samlinger og mesterskap i året – besøke skytterne der de trener. Morten Bøe ble tilsatt i stillingen og startet opp 1. september 2022. Som sportssjef har jeg fått følge med på hvordan han har støttet skytterne disse første månedene, og jeg er ikke bare glad for at dette nå er på plass – jeg er svært imponert over hvordan Morten løser oppgaven! Dette er det viktig at resten av bueskytter-Norge også får vite mer om.

Fra dag én tok Morten kontakt med skytterne på landslagene og satte opp grupper basert på geografi – én gruppe i Trøndelag, én i Rogaland, én i Oslo-området, én i Tønsberg/Sandefjord, én i Møre/Romsdal, samt i Nord-Norge. I tillegg til en langholdssamling for alle skiveskytterne i Sandefjord, har Morten besøkt alle minst én gang pr måned. Nå som skogsskytingslandslaget er formelt på plass også, oppretter Morten nå to grupper til; én i Bergen og én i Solør/Kongsvinger. De øvrige skogsskytterne inkluderes i de eksisterende gruppene (Rogaland, Trøndelag).

Etter hvert besøk hos skytterne gir Morten en skriftlig tilbakemelding med oppfølgingsoppgaver. Eksempelvis som her en recurve-junior: «Jobbet godt med egne oppgaver. Fokuserer på plassering av lillefinger/hook for å sikre flat håndledd gjennom slippfasen. Fint trykk og jobber raskt og godt gjennom. Ser god stabilitet. Legge vekt på tidsbruk på kort og 18 m. Bør være tilnærmet identisk. Legge mål på Krystall fremover ifht pilmengde.»

Og til en compoundskytter: «Jobbe med release og hooken. Mest mulig naturlig posisjon på lillefinger som gjør at ring/langfinger blir med tidligere i jobbing. Forsøkte presse ned ATA til maks lengde som hjalp på papir. Både yoke og kabler ble kortet inn. Ellers jobbe med å holde hodet stille og finne fast referanse ifht streng/ankring. Jobber bra på trening.»

Jeg har snakket med noen av landslagsskytterne også og de er svært fornøyde med Morten og denne nye stillingen. Som én sa: «Det var gjevt å få plass på landslaget for et par år siden, men så ble det kun et par samlinger i året og kanskje et mesterskap hvis man kvalifiserte seg. Nå får vi god og tett oppfølging jevnlig, og det inspirerer.»

Jeg har også vært på samlinger og sett Morten i aksjon. For de av dere som kjenner ham, så vet dere at han er en rolig og varm person som ser potensialet i skyttere og jobber ut fra det. Vi inviterte med et par lovende talenter som ikke var på landslaget enda da det var langholdssamling i Sandefjord i slutten av november. Morten tok seg tid og observerte før han spurte en av disse ungdommene om de var interessert i å prøve en mulig justering på korthold. «Ja, gjerne!» var svaret. Morten skrøt først av hvor godt vedkommende skjøt og alt det positive, før han kom til en detalj han lurte på om vedkommende selv hadde sett/kjent og jobbet med, Ja, det var en kjent utfordring, men hadde ikke funnet ut av det! Morten demonstrerte og forklarte, ga tips om å løfte buen mer før oppdrag for å få skulder bedre på plass. Skytteren fikk nye impulser og en relativt enkel første oppgave å jobbe med. Nå, to måneder senere, har denne skytteren begynt å skyte på et betraktelig høyere nivå allerede, men det som jeg bet meg mest merke til var hvor godt Morten kommuniserte med en skytter han aldri tidligere har truffet – bygget videre på styrkene og hvor kjapt han også så forbedringspotensial, og hvordan han kun tok tak i én ting denne første gangen og gjorde oppgaven overkommelig og lett forståelig.

Så, til dere som stemte «Ja» på forslaget til Klepp under Tinget i fjor – takk! Dette vil garantert gi bueskytter-Norge bedre resultater på sikt, men også motivere skytterne til å satse og ofre mye for bueskytingen! Håpet må være at dette blir en 100% stilling snart! Morten er grundig, systematisk, og har en unik erfaring og kompetanse – ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Selv har han vært på toppnivå både i recurve og compound, og i compound har han VM-sølv individuelt fra 2005, samt gull i lag (2001), og har også to individuelle bronsemedaljer i VM. I senere tid har han trent mange av våre toppskyttere. Han vet med andre ord hva som kreves for å komme til topps og prestere i finalerundene i mesterskap!



Juniorserien desember

Postet av Norges Bueskytterforbund den 9. Jan 2023

Vi ønsker alle et godt nytt bueskytter-år, og vil informere om at Juniorserien er nå oppdatert med resultater til og med desember. Sjekk det ut her



Orientering vedr Ianseo, resultatdatabasen og oversikten over norske rekorder

Postet av Norges Bueskytterforbund den 2. Jan 2023

Skrevet av dommer og regelansvarlig Per Christian Stensgård

Gjennom store deler av de siste par tingperioder har vi hatt en del utfordringer og vanskeligheter med oppdatering og visning av korrekt informasjon i både Ianseo, resultatdatabasen og vårt rekord-register.

Årsaken til dette er sammensatt og forholdsvis uoversiktlig, samtidig som det jobbes mye med å få det hele på plass.

Vi ønsker derfor å orientere alle om hvorfor ting er som det er, litt om status, samt hva vi har i vente.

Ianseo

Først litt historie: Ianseo – et system som benyttes av World Archery – er satt opp basert på det internasjonale regelverket. Alle «lokale tilpassinger» gjøres på bestilling og tar tid å få på plass. De fleste personene bak Ianseo har denne jobben som fritidssyssel og gjør utvikling av programmet nærmest på dugnad. Det betyr at når et land (f.eks. Norge) trenger å få endret noe fordi landets kongress (les: Tinget) har besluttet noe, må det bestilles utført for å få det distribuert til alle som bruker løsningen – for det respektive landet. I motsatt fall kan den enkelte arrangør implementere/endre Ianseo selv, slik at det fungerer ihht de nye bestemmelsene, inntil oppdatering sendes ut fra sentralt hold.

De siste tingperiodene har det blitt besluttet en god del endringer i tingvedtakene (regelhefte B), noe som innebærer tilsvarende antall endringer i Ianseo.

Samtidig har man endret på ansvarsforholdet for Ianseo – noe som nok har vært med på å gjøre det hele enda mindre oversiktlig for de involverte parter;
Endringer har blitt bestilt utført i Ianseo slik at de samsvarer med våre nye vedtak, så har det vært behov for diskusjon rundt enkelte av disse mellom oss og Ianseo-mannskapet, for å forstå bedre hva endringene har medført av konsekvenser (det har vist seg at beslutninger som er gjort på Tinget har påvirket andre ting i regelverket, noe som ikke har blitt diskutert eller vurdert, og som det derfor må tas stilling til). I tillegg har man ikke alltid vært kjappe til å svare på alle henvendelser, hverken fra Italia eller Norge, noe som dessverre har påvirket alle som bruker løsningen og som venter på oppdateringer.

Men i høst ble alle endringer som var besluttet på Tinget 2020 samt 2022, og i løpet av de siste par tingperioder, gjennomgått og samlet, og sendt til Ianseo for innføring i «det Norske» Ianseo-oppsettet. Vi har blitt lovet at dette skulle bli gjennomgått nå i julen og klargjort for utsendelse/oppdatering kort tid etter.

Vi håper derfor vi nå snart kan se at Ianseo er oppdatert for bruk i Norge, slik at den enkelte arrangør ikke trenger å gjøre lokale tilpassinger slik at det fungerer ihht gjeldende regelverk.

Av ovenfornevnte årsaker har styret i NBF besluttet – i sak 45/22-24 – at regelverksendringer foretatt på Tinget, eller i tingperioden, ikke effektueres før endringene gjenspeiles i Ianseo

Resultatdatabasen og rekordoversikt

Målet med Resultatdatabasen er at den skal samle all relevant stevne- klubb- og skytterinformasjon og gjøre det enklere for arrangører, deltakere og administrasjon å få oversikt over det som har med konkurranser, poengsummer og utøveres statistikker å gjøre. Dette systemet er utviklet i Sverige, i utgangspunktet på bestilling av og for Svenska Bågskytteförbundet, men de siste par årene har vi i Norge også tatt bruk av dette systemet, og bidratt med midler for å få det tilpasset til de behovene vi har i Norge.

Resultatdatabasen er et system som benytter regelverket som Ianseo tar utgangspunkt i, men med lokale tilpassinger for Sverige og Norge. Og jo mer forskjell det er i Sverige og Norge, desto mer tilpassing må til for å få det til å fungere som ønsket.

En del av systemet har vi mulighet til å endre på selv, men er det behov for å justere på elementer som går mer direkte på selve systemet i seg selv, må vi kontakte systemeier. Og dette systemet driftes av noen få personer, og på lik linje som Ianseo, i privat regi. Man er derfor avhengig av tydelige instrukser og bestillinger på det man ønsker å få endret på.

Når vi startet å bruke Resultatdatabasen hadde vi en del tanker og ønsker til hva vi skulle bruke den til. Mye av dette har vi fått, men det gjenstår fortsatt noen ting. Det viser seg at det er vanskeligere å få det til å fungere som vi ønsker, enn det vi først ble forespeilet. Her tenker vi kanskje spesielt på rekordoversikt og automatisering av rekordhåndteringen. Dette er en tjeneste som i dag blir utført manuelt, og dette er noe vi ønsker å få systemet til å håndtere. Men siden vi bruker samme system som de bruker i Sverige, er det nødvendig å gjøre en del tilpassinger slik at systemet allikevel skiller på oss når det kommer til rekordkontroll. Det jobbes fortsatt med å få rekordhåndteringen automatisert.

Det jobbes også med å automatisere stevne- og dommerrapporter slik at dette fremover går enklere og kjappere. En test av dette slippes nå i romjulen, og skal sjekkes ut før den blir implementert og klar til alle.

Jeg håper dette hjelper dere alle til å bedre forstå noe av bakgrunnen for at endringer i våre systemer tar tid, samt noe av utfordringene vi står i.
Det handler ikke om at vi ikke gjør hva vi kan for å få oppdatert løsningene, men mer at vår og andres organisasjoner i stor grad baseres på at vi forstår hverandre, kommuniserer godt og, ikke minst, har tid til å få gjennomført alle endringer som kommer.