Bærekraft

Bærekraft i idrett
Bærekraft i idrett handler om å sikre at idretten drives på en måte som tar hensyn til både miljø, samfunn og økonomi. Dette innebærer å finne løsninger som gjør at idretten kan være inkluderende, miljøvennlig og økonomisk ansvarlig – både nå og i fremtiden. 

Miljømessig bærekraft
Idretten har et ansvar for å minimere sin påvirkning på naturen. Det betyr å bruke miljøvennlige anlegg, redusere energiforbruk, kutte utslipp og fremme gjenbruk av utstyr og materialer. Arrangementer kan for eksempel bli mer bærekraftige ved å kutte plastbruk, tilby kollektivtransport og velge bærekraftige leverandører. 

Sosial bærekraft
Idrett skal være for alle, uavhengig av bakgrunn, kjønn eller alder. En bærekraftig idrett legger til rette for inkludering, likestilling og trygge fellesskap. Dette betyr å jobbe for å redusere barrierer for deltakelse og skape et miljø der alle føler seg velkomne og respekterte. 

Økonomisk bærekraft
For at idretten skal kunne vokse og utvikle seg, må den også være økonomisk bærekraftig. Det innebærer god forvaltning av ressurser, støtte til breddeidrett og frivillighet, samt ansvarlig sponsing og finansiering. Balanse mellom topp- og breddeidrett er viktig for å sikre en sunn økonomi for idretten som helhet. 

Ved å tenke bærekraftig kan idretten være en positiv kraft i samfunnet – både for mennesker, miljøet og fremtidige generasjoner.

Bærekraft tips 2025


I slutten av hver måned i vil det bli publisert relevant informasjon og tips. De blir tilpassed hva som er aktuelt for hver måned, og vil gjennom året komme innom noe av det vi ser på som viktige tematikker innen bærekraftig utvikling.

Grønt lag - Januar

NBF har gjennom vår strategi villet sette fokus på bærekraft og bærekraftige løsninger. Hver måned vil vi komme med tips til hvordan din klubb/idrettslag kan gjøre mer for å øke bevisstheten omkring temaet. 


Vi er ikke alene om å sette fokus på bærekraft. NIF har også gjort dette, og vi er alle del av Grønt lag. Månedens tips er å sjekke ut Grønt lag sin nettside, grontlag.no, hvor det ligger mange forslag og inspirasjon til hvordan vi alle kan gjøre tiltak for en mer bærekraftig idrett💪


Kvinnedagen - Februar

8.mars er den internasjonale kvinnedagen, og i den forbindelse ønsker NBF å sette fokus på likestilling innenfor idretten. Selv om det er gjort store fremskritt hva gjelder likestilling, er det fortsatt områder hvor det er muligheter for forbedring, også innenfor idretten. Vi ser fremdeles at det forskjellsbehandles for eksempel ved tildeling av treningstid i lagidretter, verdi på premier, lønnsnivå og representasjon i styrer.  

Det finnes flere ulike ressurser som kan gi mer innsikt. NIFs artikkel om kvinner i idretten er et eksempel.

Boka «Invisible Women» av Caroline Criado-Perez (2019) er et annet eksempel som belyser hvordan verden er utformet med et mannsdominerende perspektiv og hvilke tiltak som kan gjøres for å fremme likestilling. 

Vi mener at idrett skal være et inkluderende fellesskap der alle, uavhengig av kjønn, har like muligheter til å lykkes og utvikle sitt potensial. NBF oppfordrer med dette sine medlemmer til å tenke på hvordan vi sammen kan bidra til mer likestilling innenfor vår idrett. 

Temaside fra idrettsforbundet om likestilling finner dere her.

Vi vil også rette fokuset mot arrangementet Kvinner i Bueskyting. Det finner sted på Sørumsand helgen 2.mai til 4.mai 2025, med påmeldingsfrist den 11.april. Les mer om arrangementet her.

Gjenbruk - Mars

Det er nå bare noen få uker igjen til NM og vi vil i den anledningen rette fokuset mot gjenbruk. Det er flere årsaker til at gjenbrukshandel av bueutstyr er en bærekraftig praksis. 

Bueutstyr produseres av blant annet tre, karbon og metall, noe som belaster miljøet. Ved å kjøpe og selge brukt utstyr vil levetiden til utstyret forlenges, noe som reduserer avfall og behovet for nye ressurser. Det bidrar til mindre utslipp og et lavere økologisk fotavtrykk. 

Bueskyting kan også for mange være en kostbar idrett, spesielt for nybegynnere. Ved å kjøpe brukt vil sporten bli mer tilgjengelig for flere, uavhengig av økonomi. Gjenbrukshandel gjør det også mulig for erfarne bueskyttere å selge videre utstyr de ikke lengre bruker. 

Det finnes flere grupper på Facebook opprettet for gjenbrukshandel av bueutstyr. Salgsgruppen som tilhører NBF heter; Selge-Kjøpe-Bytte-GiBort-Bueskyting.

En god løsning kan være å møtes på diverse samlinger og konkurranser hvor man igjen kan spare miljøet for utslipp knyttet til frakt. Husk at når man kjøper brukt vil vi råde til å snakke med din lokale klubb på forhånd.