Hva er Paraidrett?

I 2017 innførte Norges idrettsforbund (NIF) begrepet paraidrett som en samlebetegnelse for «idrett for mennesker med funksjonsnedsettelser». Para betyr parallell, og utøves parallelt og likeverdig med annen idrett. Paraidrett er aktiviteten for utøvere med utviklingshemming, bevegelseshemming, synshemming og/ eller hørselshemming. (NIF)


Parabueskyting er disiplinen for idrettsutøvere klassifisert med en fysisk eller synshemming.

Reglene for skiver, konkurranseform og matchspill er de samme som for skytingen og innendørs bueskyting. I tillegg til kategoriene recurve og compound, har parabueskyting også en W1-kategori for idrettsutøvere med alvorlig funksjonshemming og en synshemmet kategori.

Parabueskyttere bruker ofte hjelpemidler, for eksempel tilpassede tegne- eller frigjøringshjelpemidler, munnknapper eller rullestoler, for å utjevne spillefeltet. Klassifiserte idrettsutøvere kan også konkurrere med funksjonsfriske idrettsutøvere i målbueskyting ved hjelp av hjelpemidler.

Bueskyting er forankret i historien til den paralympiske bevegelsen og har vært med på programmet for alle paralympiske leker siden den første utgaven i 1960. World Archery arrangerer et verdensmesterskap i parabueskyting, som kalles World Archery Para Championships, annethvert år. Den ble først holdt av Den internasjonale paralympiske komité i 1998 og eierskapet ble overført til World Archery i 2009. (WA)

Landslagsskytter Anette Londal fra Oslo Bueskyttere skyter i klassen "Visual impaired"

Para archery - WA
Om Paraidrett - NIF
Parastrategi - NIF 22-27
Team Paralympics

Ressursbank

Her er det samlet ressurser for å best mulig kunne legge til rette for skyttere med en funksjonsnedsettelse og som havner under paraplybegrepet "Para". Ressursene er ment for å bistå alle involvert og til å bygge et godt utgangspunkt for videre utvikling.

Aktivitetshjelpemidler - NIF

Hensiktsmessig utstyr er en forutsetning i de fleste idretter. Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i fysisk aktivitet. Hensiktsmessig utstyr er en forutsetning i de fleste idretter. For personer med nedsatt funksjonsevne finnes det en ordning i NAV om anskaffelse av nødvendige aktivitetshjelpemidler.

Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med funksjonsnedsettelser skal kunne delta i fysisk aktivitet. Man kan søke NAV Hjelpemiddelsentral om å låne et aktivitetshjelpemiddel eller å dekke tilpasning på ordinært utstyr. NAV gir ikke stønad til vanlige leker, ordinært sportsutstyr eller konkurranseutstyr. Dette gjelder uavhengig av om utstyret er spesiallaget eller om det er tilpasning av ordinært utstyr.

Hvem kan få aktivitetshjelpemidler?

Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering for å opprettholde og/eller bedre funksjonsevnen. For å få slike hjelpemidler må barnets funksjonsnedsettelse være vesentlig og varig (mer enn to år). Formålet med ordningen er å dekke de ekstra utgiftene familien får som følge av at barnet trenger tilpasset eller spesiallaget utstyr (Arbeidsdepartementet 2010).

Alle kan søke NAV om aktivitetshjelpemidler, uansett alder. For de under 26 år er det ingen egenandel mens for de over 26 år det en maks egenandel på 7000 kroner for nytt aktivitetshjelpemiddel og 2000 kroner for brukt aktivitetshjelpemiddel. 

Aktivitetshjelpemidler - NIF

Rekruteringsstøtte

Økonomi som barriere er noe vi møter i idretten på en daglig basis. Det finnes en rekke støtteordninger / tilskuddsordninger / sponsorer man kan søke til om å få tilskudd. Disse tilskuddene kan øremerkes til rekrutering av para, tilretteleggelse av lokaler, utstyrsstøtte og mye mer.

Tilskudd - NIF: Er en liste satt sammen av NIF om nasjonale tilskuddsordninger innenfor mangfold og inkludering. De har også ressurser på hvordan man skriver en bra søknad.

Rekruteringsstøtte - NIF: Er en søknadsordning som per. 2025 har 3 søknadsfrister gjennom året. Det er midler øremerket til utvikling og rekrutering for personer med en funksjonsnedsettelse.

Tilskudd - NIF
Rekruteringsstøtte - NIF