De som fulgte med på nettet under årets VM i skive-skyting i Italia, ble vitne til en famøs juryavgjørelse som medførte at en shoot-off for lag ble skutt om igjen.

Dette var spesielt kritisk i årets VM, fordi denne shoot-off’en gjaldt kvalifisering av OL-plasser.

Bakgrunnen var at skyteleder ved en feil satte i gang klokken med 40 sekunders skytetid istedenfor 60 sekunder som jo gjelder for lag.   Ingen oppdaget dette før man plutselig ser at man har ”dårlig tid” – da 15-20 sekunder gjenstår på klokken.   Ut fra normal skyterytme forsto selvsagt alle at det var noe feil med tiden.

Det var tre shoot-offs samtidig, og utrolig nok blir flere av lagene ”stresset” og noen hevder – kanskje med rette – at de skjøt i ”hastverk”.   Da stoppsignalet kom, var det et lag som stoppet skytingen (og fikk 20 sek. ekstra til å skyte dette skuddet) og et lag ignorerte stoppsignalet og skjøt sitt siste skudd ”i fred og ro”.    Dommerne handlet helt korrekt og mente at piler som var skutt, skulle telle i henhold til posisjonen i skiven.

Og det ble ikke gitt rødt kort (og tap av høyeste verdi) til laget som skjøt etter stopp-signalet, da signalet var feil (og laget egentlig hadde mer tid til rådighet).

De tapende lagene protesterer pga feil i tidtakingen – og utrolig nok sier juryen at shoot-off’en skulle ansees ugyldig og skytes på nytt.   Dette var selvsagt høyst urettferdig over-for de lagene som vant matchene sine;  For det første var situasjonen den samme for alle lagene, dernest hadde alle lagene valget om å stoppe skytingen eller ikke, da de oppdaget feil ved tidtakingen.  De som valgte å skyte, kan like gjerne ha skutt godt som dårlig (og nettopp det at man ikke kan si med sikkerhet om skuddet er påvirket eller ikke,  har medført at våre regler sier at omskyting tillates ikke).

Det er selvsagt blitt en debatt i etterkant om oppnevning og sammensetning av en Jury ved viktige internasjonale begivenheter.   Denne gangen så man viktigheten av dette, da feilen selvsagt oppsto på det verst tenkelige tidspunkt av mesterskapet, og ble dramatisk

for et av lagene som dermed tapte tre kvalifiseringplasser i OL i omskytingen.

Heldigvis gjør man ikke i internasjonal bueskyting som man gjør i norsk rettsvesen, nemlig å la juryavgjørelser få presedense for mulige senere avgjørelser.  Til det har det vært for mange rare og gale avgjørelser rundt forbi gjennom årene.

Det er selvsagt likevel en risiko for at man nå foretar omskyting for det ene og andre rundt om i verden – med henvisning til at det gjorde man jo selv i et VM